Televize našla novou hvězdu v bílém. Kritika vlády i Agrofertu. Náhodou taky kandidáta TOPky do Sněmovny

02.03.2021 16:11

Martin Straka je člen TOP 09 a kandidát za koalici SPOLU v nadcházejících volbách do Sněmovny. Více se o něm v současné době hovoří jako o primáři interního oddělení Nemocnice Sokolov. Ten, který řekl, že v sokolovské nemocnici je situace kritická, chybějí lůžka a pacienty je nutné selektovat. To Straka prohlásil v České televizi, kde situaci v nemocnici označil za katastrofickou až apokalyptickou.

Televize našla novou hvězdu v bílém. Kritika vlády i Agrofertu. Náhodou taky kandidáta TOPky do Sněmovny
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Sokolovský lékař Martin Straka

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí
Teď se vraťme o pár měsíců zpět, konkrétně do 27. října minulého roku, kdy na webových stránkách TOP 09 Straka prohlásil, že situaci sice zvládnou, ale na úkor zdravotníků.

Covidová nákaza podle něj bohužel není léčebně příliš ovlivnitelná, více má vliv statistika.

„Něco málo procent obětí si proto vyžádá. Postup české vlády však nebyl, zpětně viděno, během letní přípravy na druhou vlnu pandemie, dobrý. Byl neodůvodněně měkký a populistický. Nebyl založen na názorech expertů, ale zejména na náladě společnosti,“ uvedl Straka s tím, že osudovou chybou prý bylo nerespektování rad, které od expertů dostával premiér.

V té době byl proti zákazům návštěv v nemocnicích. Sice to prý lze epidemiologicky pochopit, ale je to necitlivé. „Když ta návštěva chrání sebe i okolí, tak je riziko přenosu malé,“ uvedl tehdy.

V době vydání rozhovoru pro TOP 09 čekal český zdravotnický systém test v podobě prudkého nárůstu nakažených. „Zvládnout to snad zvládneme, avšak na úkor omezení plánované péče a na úkor zdravotníků samotných,“ věřil tehdy primář Straka.

O několik měsíců později byl Straka hostem v DVTV. Zde byl již ostřejší.

Anketa

Jaká opatření NEBUDETE dodržovat?

hlasovalo: 5560 lidí
„A jestli bouchne – a ono to bouchne, nevidím jiného scénáře, to, co se stalo u nás, tak bude strašně zle a pak ty JIPkové kapacity dojdou během pár dní, tomu scénáři se nevyhneme,“ hovořil k blížícímu se vyčerpání kapacit jednotek intenzivní péče.

Podle jeho slov se mělo i dřív řešit Německo. „Nikdo mi nevymluví, že zasáhla politika a hodně takové nedůstojné chování některých nejmenovaných politiků, že začali házet klacky pod nohy. Kdyby byl hejtman z hnutí ANO, tak se do Německa jelo dávno, to mi nikdo nevymluví," řekl Straka. Podle něj v Německu kapacity také nejsou, ale měli je dřív a měly se použít.

Straka už dříve přiznal, že v nemocnici dochází k selekci pacientů. "Selekce se dostává do nějaké fáze, kdy to danému zdravotníkovi není příjemné... Kdy má například jedno JIPkové lůžko, nikde jinde volné není, on má dva tři pacienty, kteří by si to zasloužili, a teď musí rozhodovat, který půjde na to JIPkové lůžko hned a dva dá na klasické oddělení, samozřejmě s plnou léčbou, ale s menším dohledem," popsal příklad situace.

Dne 23. února v Otázkách Václava Moravce hovořil, že je situace relativně stabilizovaná. „Nárůst záchranek a pacientů s covidovým zápalem plic nenarůstá, což je pro nás první optimistický signál.“

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…