U Jílkové se odhalovaly triky podvodných lékařů. A padla výzva

25.04.2014 4:43

Nadstandardy sice byly zrušeny, ovšem u lékařů se platí i nadále – a tím nejsou myšleny jen „klasické“ třicetikorunové poplatky. Platí se za různá potvrzení, roční příspěvky či za pouhé vystavení receptu. Poctivým doktorům takové kroky vadí. Kardiochirurg v pořadu Máte slovo na ČT vyzval, aby mezi sebou spolupracovali a podvodníci se zpovídali ze svých činů.

U Jílkové se odhalovaly triky podvodných lékařů. A padla výzva
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou

Většina doktorů podle šéfa Fakultní nemocnice Motol ví, co vybírat, a postupuje podle zákona. „Pokud se najdou jednotlivci, kteří to nedodržují, tak je potřeba na ně upřít zájem,“ vyzval Miloslav Ludvík.

Jak ale proti takovým lékařům postupovat? Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová doporučuje několik možností. „Pokud je tato činnost v rozporu s etikou, tak doporučuji podat podnět České lékařské komoře,“ vysvětlovala. Další možností je podání podnětu na krajský úřad nebo na příslušnou zdravotní pojišťovnu.

Zde ji podpořil generální ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek: „My jsme schopni ho odhalit a zahájit řízení.“ On sám takovou kritiku od pacientů vítá, je prý potřebná.

A co takoví nepoctiví lékaři konkrétně vybírají? Například třicetikorunové poplatky i za úkon, kdy byl pouze vypsán recept – přitom je to v rozporu se zákonem. Na takový případ si stěžoval muž ve studiu, podle něhož zdravotní sestry v jedné nemocnici vybírají poplatky úplně za všechno a hádají se i s pacienty, kteří se dožadují svého práva. „Vy vůbec needukujete své lidi,“ stěžoval si divák.

Další problém je, když lékař vybírá jakýsi příspěvek na chod ordinace – přitom to činí mnoho z nich. „Je to nelegální, protože se tím omezuje péče, která je dána článkem 31, kdy každý má právo na bezplatnou zdravotní péči,“ kritizovala náměstkyně Arnoštová. „Apeluji na pacienty, aby si hájili svá práva a skutečně podávali podněty,“ obrátila se na veřejnost.

Pacient musí vědět, za co a kolik si zaplatil

Dále se u některých lékařů vyskytuje, že je pacient nedostatečně informovaný o všech možných lécích a možnostech. Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko to označil jako absenci komunikace. „Podle mého soudu ten pacient musí odcházet, když jde na operaci, s tím, že ví, co dostane, a souhlasí, že za to zaplatí,“ shrnul kardiochirurg.

Stejné je to u léků, někteří doktoři pacienty neinformují, že existuje i levnější varianta. „On řekne: ‚Tady ten si pořiďte, tady ten u mě. Protože na tenhle nejste indikovaný‘,“ popisoval modelový příklad Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců. Pacient v takových případech jednoduše není dostatečně poučen a kraj nebo Ministerstvo zdravotnictví by měly takto špatně postupující lékaře postihovat, míní právník.

Jak ale poznamenal senior sedící v publiku, jak by se takový případ řešil? Nešlo by nakonec o tvrzení proti tvrzení? Náměstkyně Arnoštová doporučila, aby si pacienti důsledně kontrolovali, co si lékař píše do dokumentace.

Problémy se někdy objevují i na pohotovostech, zde však šéf motolské nemocnice poznamenal, že existují ale i nepoctiví pacienti. „Ono je to někdy přesně uprostřed,“ míní. Na dětské pohotovosti je vždy vidět, že nemoci a zranění nejsou zanedbané. Ale u dospělých je to prý často jinak. Někteří přijedou na pohotovost s bolestí zad o půlnoci, i když je nesnesitelně bolela už přes den – ale to k lékaři nešli. „Někteří pacienti by si to měli rozmyslet. Jemu se to zrovna nehodilo, a tak jde v noci… Já bych to reguloval,“ navrhl Ludvík. Zde je však i problém se zaměstnavateli, kteří ne vždy své zaměstnance pustí místo práce k doktorovi.

Podvodníky mezi sebou nechceme

V porovnání s problémy s doktory jsou ale toto drobnosti. Někteří inkasují stokoruny ročně a slušně vydělávají na příspěvcích, jež jsou ve skutečnosti nelegální. Pacienti je ale nenahlásí, protože by pak těžko hledali jiného lékaře.

„Ono těch podvodných lékařů je strašně málo a dělají ostudu těm slušným,“ zastal se poctivých doktorů i senior v publiku. „Budeme spolupracovat, my mezi sebou podvodníky nechceme a vadí nám, když ostatní musí kvůli tomu trpět,“ vyzval i kardiochirurg Jojko.

„Ti lékaři jsou na tom informačně vždycky lépe než pacienti a eticky na tom musí být tak dobře, aby nelhali a informovali. Což koneckonců mají ve své přísaze,“ shrnul doktor Ludvík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…