Vyšší cena, zato méně tablet. Utrpení v lékárně při srovnání s Polskem

14.09.2023 12:10

Nakupováním v Polsku se dá ušetřit nejen na potravinách, drogerii či nábytku. Lidé v příhraničí si v poslední době již oblíbili do sousední země jezdit i do lékáren pro léky, které jsou tam častokrát znatelně levnější. Například lék na alergii Zyrtec u nás vyjde na 149 korun za 7 tablet, kdežto v Polsku máte za 80 korun tablet rovnou 10. Voltaren 25 mg, stojící u nás 139 korun, v Polsku seženete za 91 korun a vyplatí se přihodit také léky na průjem. Totožné balení, totožná značka, stejný počet tobolek, avšak jejich cena je o 125 korun nižší oproti Česku. Sehnat se navíc dají i léky, které zrovna v tuzemsku chybí.

Vyšší cena, zato méně tablet. Utrpení v lékárně při srovnání s Polskem
Foto: Archiv redakce
Popisek: Nedostatkový penicilin Ospen

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
Lidé v Česku se již naučili šetřit kvůli růstu tuzemských cen tím, že vyjíždějí za nákupy potravin či drogistického zboží do zahraničí. Nejvíce ušetřit se dá již dlouhodobě v sousedním Polsku, kde se dá na potravinách do rodinného rozpočtu získat hned několik stokorun a při dotankování plné nádrže tamního levnějšího paliva ušetřené peníze umožní „zaplatit“ rodinný výlet spojený s nákupy nejen lidem z příhraničí, ale i z vnitrozemí. 
 
Stále více lidí také poznává, že Polsko není pro české zákazníky cenově přívětivé jen v ohledu nákupu pohonných hmot, potravin a drogerie, nýbrž se dají nemalé peníze ušetřit i třeba za nábytek, ale také léky. Právě ty jsou mnohdy levnější o deseti- až stokoruny a doplnění rodinné lékárničky v Polsku tak může být ve znamení nemalých úspor. Nakolik tyto úspory mohou být velké, napoví ceny lékárenského řetězce Dr. Max na jeho českém a oproti tomu polském e-shopu. 
 
Asi největší stálicí v lékárničkách každé domácnosti bývá paracetamol, který nejenže snižuje horečku, ale především se používá k tlumení bolesti hlavy, zubů, menstruační bolesti, bolesti zad, bolesti svalů a kloubů při chřipce, bolesti v krku. V Česku 20 tablet s 500 mg paracetamolu stojí 35 korun, což znamená, že jedna tableta vyjde na korunu a 75 haléřů. V Polsku je totožný lék v balení po 24 kusech za 6,99 zlotých, což je v přepočtu 36,90 Kč a jedna tableta tak přibližně vyjde na korunu a 54 haléřů – u paracetamolu tak jde o haléřové položky.
 
Pak ale začínají mnohem výraznější rozdíly. Nalgesin, obsahující coby účinnou látku sodnou sůl naproxenu, která pomáhá na bolesti a má navíc protizánětlivý účinek, se u nás dá pořídit za 119 korun v rámci balení 20 tablet po 275 mg. V Polsku se prodává sice slabší verze s 220 mg v jedné tabletě, avšak nižší je také cena, jelikož 20 tablet pořídíte v přepočtu za 105 korun.
 
Pokud budete potřebovat pomoc s bolestí zad, svalů a dalších typů bolesti, pak zřejmě sáhnete i po tabletách značky Voltaren s 25 mg diklofenaku draselného. Balení tohoto přípravku v Česku vyjde na 139 korun za 20 tobolek. 
 
 
A v Polsku? Jen kolem 91 korun, což hned znamená ušetřenou padesátikorunu na jednom jediném léku.
 
 
A úspora je ještě větší, pokud přihodíme k našemu nákupu v polské lékárně léky na alergii. Často nakupovaným přípravkem ke zmírnění nosních a očních příznaků alergické rýmy a zmírnění příznaků kopřivky u dospělých i dětí bývá Zyrtec 10 mg. V Česku se tento přípravek dá koupit v balení po 7 tabletách za 149 korun.
 
 
V Polsku je balení o 3 tablety větší a 10 tablet vyjde na 15 zlotých a 10 grošů, což je v přepočtu necelých 80 korun. A to máte o ty zmíněné tři tablety více.
 
 
Levněji vyjde i obyčejný vitamin C, který stojí v přepočtu 85 korun za 100 tablet s 250 miligramy „céčka“. 
 
 
U nás si o takové ceně můžete nechat leda zdát. 100 tablet tu je za 99 korun. A to ještě aktuálně ve slevě, běžně totiž za takové balení necháte 129 korun a to už je opět dosti znatelný rozdíl. 
 
 
A pokud vás přepadne průjem, doufejte, že zrovna nebudete v Česku. Vyšel by vás totiž dosti draho. Lék Loperamid značky Dr. Max, který budete hledat při náhle vzniklém a krátkodobém průjmu, se prodává po dvaceti 2mg tobolkách za 189 korun a váš průjem tak pocítí i peněženka.
 
 
U našich sousedů průjem už takový problém není. Totožný lék stojí necelých 12 zlotých, což je v přepočtu ani ne 64 korun. Rozdíl je tedy občas i značně přes stokorunu za jediný lék. 
 
 

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
Mnozí lidé navíc nákupy v Polsku v poslední době řeší i výpadky léků a v období, kdy například u nás nešlo sehnat dětské sirupy na tlumení horečky Nurofen, se mnozí lidé takto vypravovali do lékáren v zahraničí, aby mohli svým nemocným dětem obstarat léčiva. Kromě zmíněné cenové úspory je někdy hlavním cílem cesty do polské lékárny to, že v ní mají léky, které jsou u nás nedostatkovým zbožím. 
 
Podobnou zkušenost má i český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), jenž si je vědom toho, že lidé v Česku v tomto roce nemohli určité léky sehnat. „V jedné zemi lék není, v druhé je, tak člověk jel do Polska, do Rakouska a zase z Rakouska a Polska jezdili k nám podle toho, co v té zemi bylo. Strašná situace… Hrůza,“ postěžoval si na nedostatek léků ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v podcastu PoliTalk Českého rozhlasu v polovině května.
 
Vyprávěl také, jakou námahu mu dalo shánět antibiotika pro svého vnuka. „Napsali mu penicilin, který samozřejmě není,“ posteskl si tehdy ministr s tím, že mu kvůli tomu volala zoufalá dcera, jež nakonec musela jít znovu za doktorkou, aby jejímu synovi předepsala širokospektrální antibiotikum namísto chybějícího penicilinu. 
 
Podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera se již tato situace zlepšila v tom ohledu, že lékaři od Státního ústavu pro kontrolu léčiv vědí mnohem lépe, jaké léky chybí a jaké mohou předepisovat. „Předtím doktoři předepisovali náhodně, co bylo i nebylo,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz s tím, že řešení aktuální situace u nás vidí v lepším informování samotných lékařů. 
 
Důvody, proč je aktuálně v Česku některých léků nedostatek, vidí Šmucler v tom, že docházelo k výpadkům u světových producentů či chyběly některé komponenty léků. Specifický problém pro Českou republiku je pak dle něj ten, že se u nás stanovuje cena léků velmi nízko, což způsobuje, že k nám jsou léky dodávány až v poslední řadě.
 
„Je to cena anebo bezpečnost. Kdyby ten lék byl o malinko dražší než ve zbytku Evropy, tak bychom sice více platili, ale ty firmy by nám měly tendenci prodat léky dřív,“ podotkl.
 
Problém Šmucler spatřuje i v tom, že se výroba léků přesunuje mimo Evropu. „Podmínky pro farmaceutické firmy v Evropě se pořád zhoršují… Je tu mnoho nejrůznějších regulací, energie tu jsou dražší, a ještě tu je problém s pracovní sílou,“ řekl pro ParlamentníListy.cz šéf České stomatologické komory.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

plné kamiony léků poslala fialo vláda na ukrajinu ,ale pro čr léky nezajistili ,je to vlastizrada , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 14.09.2023 14:54:31
my je platíme z našich peněz a oni nás okrádají, nezajímá mě cizí válka at si ji platí ze svého majetku, oni kradou majetek čr za desítky miliard a posílají to ukrajině, potom za desítky miliard živí ukrajince které sem pozvali, léčí z naší lékařské péče,takže doby operací a vyšetření se prodlužují ,za všechny zločiny co napáchali musí být souzeni

|  12 |  0

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…