Změna plánu. Lidé si budou platit volně prodejné léky

23.10.2011 21:11

Původně chtěl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), aby si občané platili všechny léky do 50 korun. Skutečnost ale bude jiná – pojišťovny nebudou hradit všechny medikamenty, které jsou volně prodejné i na recept. Bez ohledu na cenu.

Změna plánu. Lidé si budou platit volně prodejné léky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

"Z úhrad veřejného zdravotního pojištění se vyřazují ty léčivé přípravky, které je možné vydávat souběžně ať už volně prodejné, tak hrazené z veřejného zdravotního pojištění," řekl navrhovatel novely poslanec Marek Šnajdr (ODS). O změně informovala Česká televize.


Reálně je takových léků u nás dostupných asi 350, těch do padesáti korun pouze 70. Zdravotnictví tak ušetří víc peněz. Pacient ale nebude nutně muset platit, ve skupině léků vždy zůstane jeden plně hrazený.

Pacienti by si až do doby, kdy bude platit tato novela, měli platit všechny léky do 50 korun. To se ale pravděpodobně nestane. "Jestliže se v lednu zahájí revize a další novela začne platit v dubnu, tak ta další revize neproběhne, tak se nestihne a léčivé přípravky do 50ti korun budou mít úhradu jako je dnes," řekl prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…