Ať dostanou pořádně na prdel. Marek Obrtel, který vrátil medaile kvůli ,,zločinnému" NATO, promluvil ke konvoji USA

31.03.2015 11:33

Bývalý vojenský lékař Marek Obrtel, který se rozhodl vrátit svá vyznamenání, protože NATO v čele s USA je podle něj zločinecká organizace, předal v neděli ve Vyškově velitelům amerického konvoje otevřený dopis, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici. V dopise mimo jiné vyjadřuje svůj postoj k průjezdu konvoje přes české území a připomíná Američanům jejich zločiny.

Ať dostanou pořádně na prdel. Marek Obrtel, který vrátil medaile kvůli ,,zločinnému" NATO, promluvil ke konvoji USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Obrtel

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Pavla Šafra (z 30.3.)+ (z 21.3.), Pavla Svobody, Miroslavy Němcové, Zdeny Mašínové, gen. Jiřího Šedivého, Karla Schwarzenberga (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.) Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (z 22.3.), německého velvyslance , Tomáše Klvani (z 20.3.)+ (z 12.3.), Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1) Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka LaudátaPavla Teličky, Romana Jocha (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.), ,  Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana,  Marka Ženíška (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.), Michaela Kocába (z 25.2.) + (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Daniela Kroupy , Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, Jiřího Zlatušky, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše Peszyńského,  Martina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) , , Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje Zubova, Václava BartuškyKarla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Maji Lutaj, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, Anatolije Lebeděva či Alexandra Kručinina

Dopis podle svých slov předal v neděli po sedmnácté hodině během setkání s americkými vojáky ve Vyškově veliteli blíže nespecifikované části konvoje. Situace, která tam panovala, prý neumožňovala důstojnější řešení. „Předání proběhlo víceméně zprostředkovaně vojáky, kterým jsem každému jednotlivě tento dopis předal ve čtyřech formulářích, slíbili předání okamžitě po ukončení akce. Jiná forma za dané situace nebyla možná,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz Marek Obrtel.

Všichni nejsme odpůrci Ruska

„Všichni v naší zemi chceme demokracii, všichni jsme odpůrci Ruska, jen ať ti Rusové dostanou konečně od Američanů pořádně na prdel. Ať už všichni ti míroví štváči‘ zalezou někam do děr a dají pokoj s tím svým strašením válkou. Od toho jsou tady Američané, aby nám pomohli, chceme základny, chceme trvalou přítomnost Američanů na našem území," shrnuje postoj řady médií, analytiků, blogerů či těch, s nimiž se měl možnost setkat ve Vyškově. 

Podle něj nejsme všichni odpůrci Ruska. „Ti střízlivější tvrdili, že ne všichni, ale celých 80 % národa je ‚proamerických‘ a ta zanedbatelná pětina je prostě – zanedbatelná,“ doplnil s tím, že tento bezbřehý optimismus nesdílí. Lidé, s nimiž se ve Vyškově pokoušel komunikovat, podle něj nedokázali pro své proamerické nadšení formulovat jediný pádný argument. „Neustále mluvili něco o roce 1938, 1968, jeden pán vykřikoval, že Putin chtěl vybombardovat Dánsko jadernými střelami, to je jasný důkaz, Rusové nedělají nic jiného, než spřádají plány na zabrání celé Evropy (nebo snad světa ??)..... Na dotaz, zda jeden z těch křiklounů vůbec ví, kolik válečných konfliktů vyvolaly Spojené státy od roku 1999, anebo od konce druhé světové války, bylo odpovědí: ‚Vy mne tady chcete zkoušet z historie, nebo co?‘  A na dotaz, jak je to se základnami USA a RF po světě pak: ‚Mne nikdo historii učit nebude. A pokud to nevíte, USA jsou jediní, kdo porazili Islámský stát‘. Po tomto prohlášení jsme se rozešli, protože další debatu o čemkoliv jsem v dané atmosféře pokládal za zbytečnou,“ popsal své dojmy z Vyškova.

Dle Obrtela lidé chtějí demokracii. Liší se pouze finální představy o jejím fungování. „Ale že by až 80 % lidí v našem státě nezáleželo na tom, abychom žili v míru, bez zbytečných válek pro nic nebo pro něčí osobní zájmy? To si věru nemyslím. Na rozdíl od některých blogerů mám za to, že toto nebyla ta reprezentativní skupina národa. Tvrdím, že jestliže někdo na řetízkáči zvrací, na kolotoč zpravidla nechodí. Možná někdy se podívat. Kdo má kolotoč rád, ten tam zajde, aby se povozil. Ta skupina, které americký kolotoč vadí, tam podle mne nebyla. Když navíc dostala jasně najevo, že aktivní účast v protiamerické kampani může mít za následek vysoké tresty, dokonce jsem se dočetl v jednom článku, že i ‚za rozvracení republiky‘...?!  Paradoxně, za tento trest byli v padesátých letech odsouzeni bratři mého otce, když roznesli panu faráři ve vesnici nějaké letáky,“ uvedl dále Obrtel s tím, že je třeba tedy uznat, že organizace celé akce je proamerickou stranou dobře zvládnutá a zajištěná. „A přitom, naprosto souhlasím s výrokem prezidenta Zemana, analytika pana Schneidera a některých dalších, že konvoj jako takový a jeho průjezd není vlastně vůbec to podstatné, jako mnoho jiných v posledních letech by projel zcela bez povšimnutí, kdyby v dané chvíli nebyla celková mezinárodní a bezpečnostní situace tak špatná, jak je, a kdyby celá tato akce neměla v podtextu úplně jiný záměr,“ prozradil Obrtel.

I proto americkým vojákům předal svůj otevřený dopis, v němž se jim pokusil některé věci ve stručnosti přiblížit z jiného úhlu pohledu, než na jaký jsou zvyklí. „Já proti Vám dnes ještě nestojím na ulici s transparenty, vyzývajícími Vás k návratu domů, nebo nazývajícími Vás okupanty.  Nehážu po Vás rajčaty ani vejci. Protože bych si chtěl myslet, že to jediné, co Vás přivedlo do České republiky po vlastní ose, je poklonit se právě v tyto dny památce více než 25 milionů ruských a sovětských obětí, 420 tisícům amerických obětí a mnoha milionům všech ostatních obětí druhé světové války.  Takový čin bych z Vaší strany vnímal jako nanejvýš šlechetný i přesto, že daleko působivější by byla Vaše účast ve slavnostních uniformách a beze zbraní poté, co se rychle a bez jakýchkoliv problémů dopravíte s technikou z Pobaltí do Německa speciálními vlaky,“ stojí v otevřeném dopise.

Kdo je tedy tím světovým agresorem?

„Musím Vám však také upřímně říci, že velmi mnoho občanů naší země nevnímá Váš průjezd Českou republikou tímto způsobem. Vidí v něm opravdu spíše demonstraci síly a snahu připomenout nám, „kdo je tady pánem“. A nesmíte se jim divit. Vaše země – tedy USA – mají na svědomí desítky převážně uměle vyvolaných válečných konfliktů od ukončení druhé světové války. Za nimi pak miliony mrtvých, převážně nevinných civilistů, včetně dětí. Byla to právě vysoká představitelka Vaší prezidentské administrativy USA, která na dotaz, zda bylo nutné povraždit půl milionu iráckých dětí, sdělila po krátké odmlce – myslím, že ta oběť za to stála.....Dodnes jsme konfrontováni s osudem Srbska, více než 2000 srbských obětí amerického bombardování, opět  včetně dětí. Ještě mnoho let budou lidé nejen v Srbsku trpět nemocemi, způsobenými negativními účinky ochuzeného uranu z tisíců Vašich bomb, které padaly na Jugoslávii, ale ty přebytečné také do vod Jaderského moře, kde zůstávají velkou neznámou. V České republice a v Evropě máme velké problémy s mohutnou imigrací obyvatelstva ze zemí Blízkého a Středního východu a Afriky, které USA svou imperialistickou mezinárodní politikou zcela zničily. Na území dříve normálně fungujících států s kompletní infrastrukturou jsou nyní ‚spálené země‘, ve kterých jste dopomohli ke vzniku takových organizací, jakou je třeba Islámský stát, nebo dříve al-Káida, Váš někdejší spojenec,“ napsal také Obrtel.

„Od roku 2000 napadla Vaše země vojensky bezdůvodně minimálně šest zemí, kdy ani jedna z nich se nedočkala proklamované svobody a demokracie, natož důsledného dodržování lidských práv a svobod. Lidé se pak právem ptají: ‚Kdo je tedy tím světovým agresorem? Rusko, o kterém se to povídá a které má ve světě dvě základny na obranu proti islámským fundamentalistům, anebo je to právě Vaše země se 700 základnami po celém světě a s výše uvedenou minulostí? Rusko, obklíčené ze všech stran vojáky NATO, provokované a donucené se bránit agresi Spojených států, anebo právě Vaše země, snažící se za každou cenu vyřešit si svoje vnitřní problémy na úkor Ruska a celé Evropy?‘ “ pokračuje v dopise Obrtel.

Vím, jste jen vojáci…

„Vím, jste jen vojáci, a plníte nařízení svých velitelů, oni zase těch svých a ti pak těch nejvyšších. A ti nejvyšší realizují vůli vrcholných politiků USA a zejména oné hrstky finančních magnátů, kteří tvoří politiku USA ke svému prospěchu. A tato politika je často velmi zrůdná. Vy jste pouze jejími vykonavateli. Často velmi nepoučenými a účelově zmanipulovanými. O tom jsem se na vlastní uši přesvědčil již mnohokrát, v Afghánistánu v Bagrámu i v Kosovu na základně v Bondsteelu, kde jsem strávil mnoho času diskuzí s americkými vojáky. Mnozí z nich ani nevěděli, kde leží země jako ‚Československo‘, Maďarsko nebo Polsko či Rakousko. Věděli, že je Německo a pak už je jen Rusko. Natož aby znali historii a podstatu konfliktu například v Srbsku, Kosovu, Bosně a Hercegovině. Nebo nyní na Ukrajině. Jenže musíte vědět, že my jsme ta Evropa, v Evropě leží naše země, žijí tady naše děti, máme tu své domovy a svoje zájmy,“ napsal vojákům.

Lidé mají obavy z konfliktu USA s Ruskem na území Evropy

V dopise také zdůraznil, že naprostá většina obyčejných lidí se podle něj necítí ohrožena Ruskem. „Není k tomu žádný logický důvod, pouze demagogické výkřiky našich zkorumpovaných politiků a části veřejnosti, a to právě té části, která Vás při průjezdu republikou vítá. Ta druhá část dostala totiž jasně najevo, že vyjádření nesouhlasu může hraničit až s trestným činem. Lidé mají obavy z válečného konfliktu právě Vaší země s Ruskem, ale na území Evropy, mimo Vaše teritorium. Za Vaše zájmy. Tak, jako tomu bylo zatím vždy, s výjimkou krátkého období konce druhé světové války, jehož výročí si právě teď brzy připomeneme,“ uvedl.

Poté připomněl, že je bývalý voják – vojenský lékař, podplukovník v záloze. „Za svou 25 letou vojenskou službu jsem sloužil také v nejvyšších funkcích zdravotnické služby AČR. Pracoval jsem v mnoha prestižních mezinárodních týmech jak v rámci Partnership for Peace, tak později zejména v NATO. Jsem bývalým velitelem kontingentu AČR a náčelníkem 11. polní nemocnice v Afghánistánu a zdravotnickým poradcem velitele mnohonárodnostní brigády v Kosovu. Když jsem však zjistil a přesvědčil se o tom, jaká je úloha NATO a k čemu tato organizace slouží právě Spojeným státům, jak je NATO  zneužíváno ve prospěch prosazování jejich vlastních mocenských zájmů, kolik krve nevinných lidí má NATO na rukou, rozhodl jsem se obětovat svou slibnou vojenskou kariéru a armádu jsem opustil. Když pak eskaloval opět účelově vyvolaný konflikt na Ukrajině, který je jako přes kopírák podobný tomu v Kosovu, s tím rozdílem, že Kosovu jsme jeho samostatnost přiznali velmi rychle a bez problémů, což na východní Ukrajině je problém neřešitelný, rozhodl jsem se také proto vrátit veškerá svá válečná vyznamenání z operací NATO a tuto organizaci jsem nazval zločineckou,“ připomněl v dopise Obrtel.

Dívejte se na to z jiné strany

„Rozumím Vám, jste vojáci, máte svoje informace a možná i přesvědčení, že děláte dobrou práci, jako jsem je měl kdysi já. Ale stejně jako mi kdysi říkal jeden vysoký důstojník US Army ze skupiny PSYOPS, když jsem měl pochybnosti o správnosti svého konání: „You must think out of box“ (Dívejte se na to z jiné strany – pozn. red.), já jsem se snažil, ale marně, stejně tak říkám totéž já Vám. „Think out of box, please...“, jinak budete konec života trávit v depresích a ve výčitkách svědomí. Jsem lékař a o lidské psychice něco vím. Vím něco i o tom, jaké to je, stát na nesprávné straně barikády, ale člověk má vždycky šanci se rozhodnout,“ varoval.

Příště vítání nečekejte

V závěru dopisu ještě mimo jiné připojil slib, že až pojedou vojáci stejnou trasou zpět na Východ, nikdo jim už mávat nebude. „V té době už totiž i ti největší tupci a zabedněnci pochopí, že vést jakoukoliv válku, natož válku s Ruskem pro něčí mocenské zájmy na svém vlastním území, na podkladě pochybné ideologie a demagogie, je Bohapustý zločin a Nebetyčná hloupost, ale to už bude pozdě.“

Celý dopis k dispozici ZDE

Dopis v angličtině ZDE.



 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…