Chudák pan ministr, musí vyhodit dvě miliardy. Brusel nařídil

10.10.2011 14:52

Česká televize uvedla, že kampaň ministerstva pro místní rozvoj věnovaná propagaci evropských fondů má stát 250 milionů korun. Propagace má pochválit mimo jiné i úspěšné projekty z minulosti. Ministerstvo se ale ústy mluvčí Jany Jabůrkové proti reportáži ohradilo. Politici připravovanou kampaň zkritizovali, ale mluvčí se bránila s tím, že se takto jen plní požadavky Bruselu.

Chudák pan ministr, musí vyhodit dvě miliardy. Brusel nařídil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

Předně podle ní musí Česká republika potažmo ministerstvo plnit požadavky operačního programu Technická pomoc (OPTP) dané z Bruselu.

Kdo za to může? Brusel a ČSSD

„My ty požadavky musíme plnit. Pokud je plnit nebudeme, přijdeme o peníze z EU. Pokud je cílem publicita evropských fondů, tak musíme udělat projekt na publicitu evropských fondů. Pokud jde o těch 250 milionů, tak jde o prostředky z evropských fondů, nikoli ze státního rozpočtu. Navíc jde pouze o odhad. Zakázka ani cena zatím neexistují a pokusíme se cenu srazit níže," řekla ParlamentnímListům.cz mluvčí ministerstva Jana Jabůrková.

Psali jsme: Ne homeopatika kravám, ale léčbu "volů", nadávají čeští politici Bruselu

Jabůrková navíc uvádí, že rozhodnutí, že se budou věnovat celkově dvě miliardy z OPTP na podporu propagace a publicity evropských fondů, bylo přijato v roce 2006 za vlády ČSSD po dohodě s Bruselem. To prý předurčilo, že se na tyto věci týkající se publicity v letech 2007-2015 utratí dvě miliardy.  

„My jsme si to nevymysleli. Je to schválené Bruselem a my se tím musíme řídit. Brusel požaduje svou propagaci. My jsme již v květnu navrhli, že 1,2 miliardy z tohoto programu přesuneme do jiných programů," vysvětluje  Jabůrková.

Brusel to tak chce

Mluvčí také vysvětluje, že tato kampaň má představit výsledky projektů financovaných z EU, čili mohla vzniknout až v době, kdy byly některé uskutečněny. „Celá ta reportáž ČT vlastně nedává smysl. Když probíhají vyjednávání na další čerpací období 2014-2020, tak i my Bruselu musíme vykazovat, co vše se podařilo uskutečnit. Brusel chce, abychom o tom informovali. My jsme si to nevymysleli. Rozhodla o tom vláda ČSSD na základě požadavků a kritérií EU," říká mluvčí ministerstva.

Čtěte také: Bolševici z Bruselu způsobí hladomor. Šéf EU zhnusil politiky

ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, zda považují tyto prostředky za dobře vynaložené, zvláště v době škrtů, příchodu ekonomické krize a růstu sociálního napětí.

Lépe než to nasypat do Řecka

Ministr dopravy z Věcí veřejných Pavel Dobeš se MMR zastal s tím, že financování publicity je povinné a bývá stanoveno i určité procento. "Existuje určitá povinná částka, která musí jít tímto směrem a nedá se s tím nic dělat, jinak může hrozit vrácení financí a podobně. Otázkou je, jak je ten konkrétní projekt publicity nastaven, ale v obecné rovině mohu pouze jen zopakovat, že je to povinné a ministerstvo to musí zajistit, jinak by hrozily sankce," vysvětlil ministr.  

„Ta částka se jeví jako dost vysoká. Nemám ovšem podrobné informace. Možná ministerstvo pro místní rozvoj jenom plní to, co je závazkem v předpisech Evropské unie o sebepropagaci," reagoval pro ParlamentníListy.cz ministr obrany Alexandr Vondra z ODS.

„Jedná se o prostředky z fondů EU, tak je lépe tyto peníze aspoň takto vynaložit, než abychom peníze vůbec nečerpali. Tu zakázku může dostat česká firma a vzniknou nějaké pracovní příležitosti. Je to lépe, než aby se ty peníze rozfrcaly někde v Řecku," řekl redakci poslanec VV Radim Vysloužil.

"Obávám se, že nejde o nápad samotného MMR, ale o nesmysl z dílny EU o povinném skládání chvalozpěvů a stavění slavobran. Prakticky se jedná o reklamu na EU a peněz plynoucích z eurofondů, jež má zvýšit popularitu evropských institucí. Dle mého to je zbytečné vyhazování peněz bez valného účinku," uvádí poslanec ODS Jan Pajer.

Psali jsme: EU jako dr. Cajthamlová, chce kádrovat potraviny. Kubera: Zlaté RVHP

„I když je propagace součástí schválených projektů, je nutno přehodnotit uvedenou částku, popřípadě převést její část na podporu dalších projektů," míní poslanec ČSSD Adam Rykala.

A kolik dává Bruselu Česko?

„V každém projektu financovaném z evropských fondů je takzvaná povinnost publicity. Všechny projekty jsou na základě této povinnosti dodatečně označeny evropskou symbolikou. Rekapitulovat tyto projekty vedle trvající povinnosti publicity jsou podle mého názoru nešťastně vynaložené prostředky. V době krize eurozóny bych naopak považovala za důležité publikovat, jaké prostředky ČR do EU odvádí," sdělila redakci poslankyně ODS Jana Černochová.

Čtěte také: Politici se bojí spláchnout 250 miliard do Bruselu. Drží knížete v šachu

„Je zcela na panu ministrovi, aby takovou záležitost obhájil," reagoval ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

Kriticky reagoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09. „Je-li ministerstvo pro místní rozvoj toho zajisté oprávněného názoru, že jeho výkon je nepřesvědčivý, za což ovšem není zodpovědné pouze současné vedení, tak je mohu ujistit, že jim nepomůže ani jedna miliarda na reklamu. Ta částka je pomocná dotyčné firmě a těm, kteří jsou na ni napojeni," uvedl šéf diplomacie.

Psali jsme: Zákaz kouření v celé EU? Ať už jde Brusel do hajzlu, říká Kubera

Brusel se chválí z našich peněz, že nám dává naše peníze

„Za správné takové vydávání peněz nepovažuji. Obávám se ale, že to vychází z kategorického požadavku orgánů EU na sebepropagaci a touto sebechválou podmiňují další uvolňování de facto našich peněz, které jsme před tím do EU sami zaslali. Je to jen další demonstrace absurdního eurodotačního modelu," říká poslanec ODS Aleš Rádl.

„Obávám se, že nám naše slavná EU zase diktuje oslavné pomníčky po dokončených budovatelských akcích. Viz cyklostezky. Europomník, kam se člověk podívá. Jinak peněz z EU na dotace je tak málo, že nepotřebují reklamu. Hold si EU pakuje kapsy a jsou to vyhozené peníze," uvedla poslankyně ODS Zdeňka Horníková.

Čtěte také: Češi jsou proti Unii. Za to může Klaus, říká kníže

Jana Drastichová z VV uvedla, že při čerpání fondů existuje i závazek vůči Bruselu tyto projekty zpropagovat. „Měli by propagovat budoucnost, a ne minulost. Ta nikoho nezajímá. To jsou vyhozené peníze," říká poslanec TOP 09 František Laudát.  

Čtěte také: Šéf slovenského parlamentu: Češi, vaši poslanci vyhodí 250 miliard

„Ta suma je absurdní a vyvolává velká podezření. Jakoby ministerstvo nevědělo, co s penězi. Zdá se, že navzdory krizi a vývoji státního rozpočtu si někteří myslí, že mohou rozdávat, jak byli zvyklí," uvedl místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. Mluvčí Jabůrková ale namítá, že ministerstvo pouze plní závazek přijatý vládou ČSSD a schválený Bruselem.

Šlo to dát na lepší projekty

Jan Farský z TOP 09 uvedl, že nevidí žádný důvod propagovat dokončené projekty, když na nové už peníze dochází. Je to vyhození peněz, za které mohly být opraveny silnice, zrekonstruována centra měst, nebo postaveno několik mostů zničených loni povodněmi v severních Čechách. A stejný názor bych měl i v době ekonomického růstu. Pokud je to vynaloženo na povinnou publicitu, mělo by se začít jednat s poskytovatelem, tedy EU, aby mohly být peníze věnovány na prorůstové investice," uvedl poslanec.

Místopředseda TOP 09 Pavol Lukša uvedl, že nemá dostatečné informace, ale míní, že by peníze bylo lépe třeba věnovat na pomoc malým obcím, aby zvládly složitou administrativu kolem čerpání eurofondů.  

Čtěte také: Češi nemají přijmout euro? Ten Klaus je ale provokatér, říkají politici

Poslanec ODS Jan Bauer také sdělil, že nemá podrobné informace. „Ale někdy i na takové relativně nesmyslné věci se povinně kvůli Bruselu vynakládají prostředky. Je nutné ptát se ministra, zda se takové prostředky vynaložit musí," doplnil poslanec.

Poslanec ČSSD Milan Urban říká, že podezření z neefektivního čerpání evropských peněz se stává standardní součástí práce této vlády. Podobně jeho stranický kolega Václav Votava míní, že se jedná o plýtvání a šlo by to lépe využít na investice.

Čtěte také: Prezident? Kubera ho poslal do háje, Hájek ho ani nezná 

„Bohužel toto není jen problém MMR. Připomenu ministerstvo práce a propagaci vládního pojetí důchodové reformy. Jde o jakousi privatizaci ministerstev pro zájmy koaličních stran," reagoval poslanec KSČM Miroslav Opálka.  „Čtvrt miliardy? Neměl by se ministr starat spíš o čerpání?" uvedl poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Svatý Václave, chraň nás před „rozpočtově odpovědným"  Bruselem

„U této vlády je to zcela normální. Plná ústa šetření a boje s korupcí a ve skutečnosti jen plýtvání a neprůhledné zakázky," reagoval středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath.

Helena Langšádlová z TOP 09 míní, že jsou-li peníze určeny pouze na propagaci, tak se jedná o vyhození peněz. Poslanec Stanislav Grospič z KSČM také nepovažuje peníze za vhodně vynaložené. „Jen poukazuje na podstatu současné vládní politiky," doplnil poslanec.

Psali jsme: Přečtěte si, jak Brusel reguluje celý váš den minutu po minutě

„Je-li to pravda, tak je to jasný nesmysl. Možná jen další tunelíček. Můžeme protestovat, můžeme nesouhlasit,bude nám to však vůbec něco platné? Vždyť tu máme díky naší svobodné volbě stále Nečasovu vládu rozpočtové zodpovědnosti. V Praze i v Bruselu. Tak snad ještě vyplatit miliardy církvím. Třeba se aspoň za nás chudé pomodlí, byť ďábla korupce ani ony nevymýtí. Svatý Václave, aspoň ty oroduj za nás. Je to akutní, kníže náš a patrone," vyzval poslanec ČSSD Stanislav Koskuba.    

K tématu:
Kubera nevěří: Unie je v troskách a soudruzi regulují pejsky a kočičky

Mluvčí ministerstva Jabůrková vysvětlila, že kampaň bude zahrnovat komunikační mix,  tedy ne pouze billboardy, ale také semináře, konference, akce, workshopy, spoty v televizi a rádiu a informace na internetu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…