Dráhy budou propouštět. Čtvrtinu pokladních nahradí stroje

26.11.2011 11:24

České dráhy chtějí ušetřit a zefektivnit prodej jízdenek. Proto se rozhodly, stejně jako ve většině evropských zemí, propouštět pokladní a nahrazovat je stroji.

Dráhy budou propouštět. Čtvrtinu pokladních nahradí stroje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ČD - ilustrační foto

Dozorčí rada státního dopravce už schválila nákup 68 prodejních automatů, které mají nahradit klasický prodej lístků u pokladny. Pokud se pilotní zakázka osvědčí, dráhy nakoupí postupně až 340 automatů na 80 největších nádraží. Dráhy si od toho slibují především úspory za personál.

Odbory se zlobí

Odboráři mají výhrady. Pokud dráhy koupí původně plánovaný počet automatů, ušetří to až 425 pracovních míst pokladních z celkových zhruba sedmnácti stovek. "Bez lidí prodávat jízdenky nejde, lidé se chtějí u pokladny také zeptat, jaký lístek je nejvýhodnější nebo kdy vlak jede," řekl serveru iDNES.cz šéf Odborového svazu železničářů Jaroslav Pejša.

Dráhy však nechtějí pokladní zcela zrušit. Zejména starší cestující totiž automatům nedůvěřují. Automaty nejsou na drahách novinkou, existují už přes dvacet let. Zatím jich však provozují jen 31, navíc existuje řada odlišných typů – některé berou jen mince, jiné zase jen elektronickou peněženku.

Čtěte:

Začněte uklízet a starat se o klienty, nařídily ČD. Vyjíždí RegioJet

A je to tu. České dráhy kvůli konkurenci zlevní

Dobeš nechce RegioJet na trati Praha-Brno. ČD zůstanou


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…