Fischer na Hrad. Nebude pro něj podpora politiků polibkem smrti?

09.01.2012 8:06

Populární expremiér Jan Fischer znovu potvrdil, že chce kandidovat na prezidenta v případě přímé volby. Jako svou výhodu vidí sám Fischer svou nadstranickost. Lidé jsou podle jeho názoru ze stranické politiky otráveni. Zkušenost s přímou volbou hlavy státu ze zahraničí ale ukazuje, že se kandidáti zpravidla bez podpory politických stran neobejdou. Nebude případná podpora některé politické strany pro Fischera polibkem smrti?

Fischer na Hrad. Nebude pro něj podpora politiků polibkem smrti?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

Expremiér Jan Fischer znovu potvrdil, že se chce v případě přímé volby prezidenta ucházet o přízeň voličů. Jeho šance na zvolení jsou relativně slušné. Mezi lidmi je populární, jako nestraníka ho nezavrhují ani čeští politici a jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj je znám i ve světě. Nabízí se však otázka, zda Fischerovi případná podpora ze strany českých politiků spíše neuškodí. Občané si na něm cení právě fakt, že stojí jaksi nad klasickou politickou stranickou strukturou. Zprávu o Fischerovi přináší dnešní MF Dnes.

Návrat k občanské společnosti

Expremiér Fischer se chce v kampani zaměřit na komunikaci s občany a s nevládními organizacemi. Má za to, že někdo by měl vyjádřit i jejich postoje, postoje všech lidí, kteří stojí mimo politické struktury. To je myšlenka, která se nevládním organizacím zamlouvá, zvláště po deseti letech Václava Klause na Hradě.

„Za současných poměrů, jak čeští občané vnímají politiku, je situace velmi zralá na to, aby byl prezidentem nestraník. Občané jsou unavení stranickostí politiky a chtějí na Hradě vidět osobu, která bude reprezentovat svět mimo politické strany,“ míní Fischer.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Jak se k Fischerovi ale postaví politické strany? Bez podpory se obejde málokterý kandidát, jak ukazují zkušenosti s přímou volbou prezidenta ze zahraničí.

Příznačná rozpolcenost ČSSD

Premiér Petr Nečas (ODS) ve včerejší Partii televize Prima Family prohlásil, že úvahy o kandidátech na prezidenta považuje za předčasné do doby, dokud zákon o přímé volbě neprojde Senátem. K tomu by mělo dojít začátkem února.

Ostatní politici jsou však o něco sdílnější a Fischera jako kandidáta nezatracují. Podporu mu vyslovil např. statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek. Jeho stranický šéf Bohuslav Sobotka ovšem preferuje spíše Jana Švejnara. Rozpolcenost ČSSD v otázce prezidentské volby není novinkou, byla patrná již v roce 2003, kdy se hlavou státu nestal Miloš Zeman a to právě kvůli neshodám v tehdy nejsilnější vládní straně.

Příznačná rozpolcenost socialistů však tentokrát zasahuje i do dalších stran, např. do Věcí veřejných nebo k lidovcům. Předseda KDU-ČSL prohlásil, že Fischer může být jedním z kandidátů, kterého lidovci možná podpoří, ale může jím být také senátor Petr Pithart.

„Opravdu není vyloučeno, že se kvůli procesním věcem nemusí přímá volba v roce 2013 vůbec konat. Pokud by však hlavu státu vybírali občané, je pro nás Jan Fischer jako kandidát ve hře. Budeme volit mezi ním, Petrem Pithartem a Zuzanou Roithovou,“ prohlásil šéf lidovců Bělobrádek.

Jasno o svém kandidátovi má z největších stran snad jen TOP 09, která jednoznačně podporuje svého předsedu Karla Schwarzenberga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…