Škromach: Pravice by komunisty neměla trestat, díky nim vyhrála

02.06.2010 16:48

Trojkoalice se ke komunistům chová nevděčně. Za vítězství ve volbách by jim měla poděkovat, ne je trestat vyhazovem z vedení sněmovny, tvrdí místopředseda socialistů Zdeněk Škromach.

Škromach: Pravice by komunisty neměla trestat, díky nim vyhrála

Komunisté by neměli získat post místopředsedy sněmovny, a tedy možnost vést některé schůze. O variantě vedení dolní komory Parlamentu bez tradičního zástupce KSČM vážně uvažují vyjednavači stran TOP 09, ODS a VV, které se v těchto dnech pokoušejí dát dohromady smysluplný vládní projekt.

O vystrčení KSČM ze seznamu místopředsedů sněmovny však, na rozdíl od jiných tematických okruhů, podle všeho nepanují spory. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se ale „nevděčnosti" pravice diví. Za faktickou porážkou socialistů po vyhraných volbách totiž vidí právě nereformovanou KSČM.

„Vyhodit komunisty z vedení sněmovny je jejich rozhodnutí, KSČM jim hodně pomohla k tomu, že vůbec takovou koalici mohli sestavit, protože jejich koaliční potenciál se rovná nule a blokují možnost levé koalice, takže by jim měli být spíš vděční, než je za to ještě trestat, jinak je to věc jednotlivých stran," komentuje pro ParlamentniListy.cz rozhodnutí pravice a Věcí veřejných Škromach.

ČSSD zřejmě komunisty podrží

Socialisté se ale podle všeho pokusí dodržet staré zvykové právo, podle nějž zřejmě zástupce KSČM po bok předsedy sněmovny patří. „My jsme konzistentně podporovali to, aby bylo poměrné zastoupení ve vedení sněmovny i jednotlivých orgánech a předpokládáme, že to bude i do budoucna," zdůraznil Škromach.

Sociální demokraté neochotu spolupracovat s komunisty, respektive menšinovou jednobarevnou vládu s jejich tichou podporou deklarovali dlouhodobě. Ne však dostatečně jasně, takže právě hrozba vlády s účastí komunistických ministrů byla jedním z hlavních argumentů odpůrců Jiřího Paroubka.

Podstatně pádnějším argumentem, avšak méně viditelným, je faktická komunistická podpora krajských vlád ČSSD, kterou si v nedávné minulosti náramně pochvaloval například středočeský hejtman David Rath.

I přesto je existence KSČM ve „skanzenové" podobě podle Škromacha především v zájmu pravice. „Myslím si, že ODS i ostatní pravicové strany si je tu dlouhodobě pěstují a naprosto jim to vyhovuje, protože tím snižují potenciál pro ČSSD. Kdyby tu nebyli komunisté, ale normální levicová strana, dnes by se vyjednávala nikoli pravicová, respektive ultrapravicová, ale středolevá koalice, protože komunisti tady dlouhodobě blokují jakoukoliv levicovou variantu," stěžuje si na nereformované komunisty Zdeněk Škromach.

Související:
Napadení Sobotky je výsledkem štvavé kampaně, říká Škromach
Reinkarnace ČSSD: Nový předseda, PR i logo. A Paroubek do čela sněmovny
Jiří Paroubek prý odjíždí relaxovat do Řecka. Lidový dům to popírá

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…