Vláda asi bude mít připomínky ke zveřejňování krajských dotací

06.10.2012 12:31

Vláda zřejmě vznese připomínky k předloze tří koaličních poslanců, podle které by kraje musely ze zákona zveřejňovat informace o poskytovaných dotacích a návratných finančních výpomocích. Kabinet projedná novelu rozpočtových pravidel územních rozpočtů ve středu.

Vláda asi bude mít připomínky ke zveřejňování krajských dotací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

Rozsah údajů a nejméně desetiletá doba, po níž by měly být přístupné, by podle vládního předběžného stanoviska mohly být v rozporu s právem EU o ochraně soukromí. Autoři předlohy se také například nezabývají jejími dopady na krajské rozpočty, protože regionům vzroste administrativní i technická zátěž, píše se v něm.

Novela má podle předkladatelů Ivana Fuksy (ODS), Heleny Langšádlové (TOP 09) a Lenky Andrýsové (LIDEM) umožnit veřejnou kontrolu přidělování peněz a snížit riziko korupce. Kabinet v návrhu stanoviska takovou snahu oceňuje. Uvádí však, že chystá vládní novelu, která poskytování dotací a jejich zveřejňování celkově upraví. Neměla by se vztahovat jen na kraje, ale na všechny veřejné rozpočty.

Za nedodržení povinností by hrozila pokuta

Poslanecká novela uvádí, že kraje musí zveřejnit záměr na finanční podporu určitého cíle. Mezi údaji by mělo být uvedeno, kdo může o dotace žádat, jaká jsou pravidla podání žádosti, co musí obsahovat a jaká jsou hodnotící kritéria. Po přidělení peněz budou muset kraje zveřejnit seznam úspěšných i neúspěšných žádostí s odůvodněním přidělení nebo nepřidělení dotace. Pokud by to neudělaly, dopustí se deliktu, za který by jim hrozila až milionová pokuta. 

Stanovisko vlády je doporučující. O novele rozhodne Parlament.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…