„20 let vám lhali.“ Afghánistán: Voják USA a zážitky z praxe

14.09.2021 13:21

Americký voják Lucas Kunce, který se dvakrát účastnil misí v Afghánistánu, tvrdí, že situace v Afghánistánu po odchodu amerických vojáků byla nevyhnutelná. „Dvacet let nám politici, elity a vojenští představitelé ve Washingtonu o Afghánistánu lhali,“ říká Kunce, podle nějž se ve skutečnosti žádná afghánská armáda necvičila a biliony dolarů byly proinvestovány zbytečně.

„20 let vám lhali.“ Afghánistán: Voják USA a zážitky z praxe
Foto: AČR
Popisek: Vojenská vozidla v Afghánistánu

„To, čeho jsme byli svědky v Afghánistánu v posledních týdnech, není žádným překvapením. Je to tak proto, že naše instituce jsou prolezlé korupcí a systematickou nepoctivostí,“ píše veterán v komentáři na serveru YahooNews.com.

Anketa

Jste pro zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035, jak chce EU?

1%
hlasovalo: 22413 lidí

Pro zhodnocení faktu, že Tálibán převzal moc v zemi v rámci týdnů, prý stačí dvě jediné věty. „Dvacet let nám politici, elity a vojenští představitelé ve Washingtonu o Afghánistánu lhali. Takže to, co se stalo minulý týden, bylo nevyhnutelné a každý, kdo tvrdí něco jiného, vám stále lže,“ má jasno Kunce a vysvětluje, proč tomu tak je.

„Vím to, protože jsem tam byl. Dvakrát. Ve speciálních operačních jednotkách. Jako kapitán americké námořní pěchoty jsem se naučil paštunsky a mluvil jsem tam s každým, s kým jsem mohl, s obyčejnými lidmi, elitou, spojenci a ano, dokonce i s Tálibánem,“ vypráví americký voják.

Afghánské národní bezpečnostní síly prý byly jen pracovním programem pro Afghánce, než skutečným výcvikem armády. „Byl to vojenský pracovní program placený z peněz amerických daňových poplatníků, obsazený nevojáky nebo papírovými silami, které ve skutečnosti neexistovaly a houfem elit, které urvaly, co mohly, když mohly,“ tvrdí Kunce.

Americké elity prý takto nelhaly jen o Afghánistánu, ale třeba i o Iráku. „Vedl jsem tým mariňáků, kteří cvičili irácké bezpečnostní síly k obraně své země. Když jsem přijel, dostal jsem tabulku jejich údajných schopností a zásluh v desítkách misí. Zelená znamenala, že jsou dobří. Žlutá znamenala, že je třeba se zlepšit; červená říkala, že to vůbec neumějí,“ vypráví Kunce.

„Byl jsem potěšen, když jsem viděl, jak dobří jsou ti lidé na papíře, dokud jsem s nimi nezačal skutečně pracovat. Pokusil jsem se potom tabulku upravit tak, aby odrážela realitu, ale byl jsem rychle odstaven. Hodnocení totiž nesmělo jít dolů. Taková byla dohoda. Byl to druh lži, který udržoval válku v chodu,“ říká americký voják.

Spojené státy podle něj udělaly chybu, když v zemi zůstaly po roce 2002. „Každý rok, kdy jsme neodešli, byl dalším rokem, který Tálibán využil ke zdokonalení svých dovedností a taktiky proti nám, nejlepší bojové síle na světě. Po dvou desetiletích, 2 bilionech dolarů a téměř 2500 ztracených amerických životech bylo v roce 2021 na správné rozhodnutí už příliš pozdě,“ má jasno Kunce.

„Jako národ si zasloužíme něco lepšího. Místo toho, aby politici utratili 6,4 bilionu dolarů na budování národa na Blízkém východě, měli bychom začít budovat národ tady doma. Už teď ale ve Washingtonu vidíme, jak se někteří z architektů těchto blízkovýchodních katastrof brání myšlence investovat zlomek této částky do budování naší vlastní země,“ štve válečného veterána.

Lži o Afghánistánu jsou podle něj jen výsledkem systematické nepoctivosti a lží, které ničí Spojené státy zevnitř. Podle Kunce je proto potřeba začít nazývat věci pravými jmény. „Po 20 let nám politici, elity a vojenští představitelé ve Washingtonu o Afghánistánu lhali. To, co se stalo v minulých týdnech, bylo nevyhnutelné, a každý, kdo tvrdí něco jiného, vám stále lže,“ opakuje Kunce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…