„A co vám je?“ zeptala se sestra v pražské nemocnici. Svou odpovědí pacient odzbrojil ji, doktora, čekárnu i ochranku

14.03.2020 4:45

Šíření koronaviru může být už v budoucnu trestným činem. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová nemoc zařadila na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření tak může být hodnoceno právě tímto způsobem. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Andrej Babiš. Kabinet v pátek rovněž schválil patřičné nařízení vlády, rozvedené na konci tohoto materiálu.

„A co vám je?“ zeptala se sestra v pražské nemocnici. Svou odpovědí pacient odzbrojil ji, doktora, čekárnu i ochranku
Foto: pixabay.com
Popisek: Nemoc, léky - ilustrační foto

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí
Na to konto se ParlamentnímListům.cz podařila získat přímá reakce pacientky jedné pražské nemocnice. Její jméno, stejně tak i nemocniční zařízení, uvádět nebudeme. Popsaná událost se stala ve čtvrtek.

„Byla jsem v čekárně, nejednalo se o ambulanci, ale předem dané vyšetření, čekala jsem tam s několika ostatními lidmi. Sestra pravidelně vycházela ze dveří, a vždy se zeptala, kdo je tam nový a s čím dotyčný přichází," uvedla nejmenovaná žena naší redakci. „Muž, který seděl vedle mne asi deset minut, náhle vstal a řekl, že se vrátil z Itálie, načež všichni zůstali jako opaření," dodává také.

Následoval prý logický dotaz, co přesně mu je. Pacient podle našeho zdroje odpověděl, že se vrátil z Itálie, má kašel a horečky. „Tím samozřejmě vznikla neskutečně napjatá atmosféra. Sestra se do něho hned pustila, jak je možné, že přišel, když ví, že všichni lidé s těmito příznaky musí zůstat doma a volat na příslušné telefonní číslo a tam jim bude sdělen postup, a také to, že musí zůstat v karanténě," pokračovala dotyčná svědkyně až neuvěřitelného příběhu.

Potom už prý šlo všechno jako na běžícím páse. Dorazila ochranka, muž byl odveden na test. Nevíme přesně, s jakým odstupem byla dotyčná žena informována, každopádně se tak stalo ještě týž den. „Byl na koronavirus naštěstí negativní," upřesnila.

V souvislosti s aktuálním výskytem koronaviru v České republice spouští od 12. března ministerstvo zdravotnictví nové webové stránky. Široká veřejnost zde najde aktuální statistiky o laboratorních vyšetřeních, informace a opatření vydaná v souvislosti s nákazou.

Anketa

Propadají Češi zbytečné panice, pokud jde o koronavirus?

hlasovalo: 8049 lidí
„Stránky vznikly za účelem maximální informovanosti, transparentnosti a centralizace všech důležitých informací a dat ke koronaviru na jedno místo. Prosím tímto všechny občany, aby se v souvislosti s aktuálním děním obraceli na relevantní zdroje informací. Veškerá rozhodnutí a nové informace publikujeme na těchto webových stránkách ministerstva ke koronaviru a sdílíme je také prostřednictvím sociálních médií, stejně tak činí i vláda a další resorty. Nespoléhejme se v těchto chvílích na neověřené informace šířené zejména na sociálních sítích,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

„Já bych znovu apeloval na všechny. Není důvod se obávat, že by nebyly potraviny. Včera jsme jednali s maloobchodními řetězci, ty mají zásob dost a není třeba dělat zásoby. Tak doufejme, že i televize budou vysílat o plných skladech a nejen ty prázdné regály. Takže, prosím vás, nekupujte potraviny do zásoby,“ obracel se na občany premiér Babiš během páteční tiskové konference.  

„Teď od pátečních 12 hodin vyhlašujeme karanténu po návratu z patnácti zemí. Ale netýká se to lidí v tranzitu. Dále zavádíme z neděle na pondělí zákaz vstupu cizincům na území České republiky. To neplatí, je-li v zájmu České republiky tento vstup. Výjimky může udělit ministr vnitra,“ pokračoval premiér.

Kabinet navíc zakázal návštěvy ve vazebních věznicích. A aby těch zákazů a nařízení nebylo málo, vláda od pondělí uzavře denní stacionáře.

Dále vláda rozhodla, že uvolní z rozpočtové rezervy 500 milionů korun na nakoupení nezbytného vybavení, přičemž podle Babiše je na ministrovi zdravotnictví za hnutí ANO Adamu Vojtěchovi, aby stanovil, co je třeba koupit jako první a co může počkat. Ten upozornil, že v příštím týdnu do Česka dorazí na 5 milionů roušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…