A ještě jednou včerejší Reportéři ČT, kde dostal do kožichu Zeman: Ohlasy všeho druhu

24.11.2015 14:55

Včerejší reportáž České televize o autobusovém zájezdu lidí z Osvětiman a ze Zlína na prozemanovskou demonstraci, která proběhla v úterý 17. listopadu na pražském Albertově, vyvolala řadu ohlasů. Nejnověji na ni reagoval Jakub Janda, mluvčí think-tanku Evropské hodnoty, dlouholetý člen ODS Petr Štěpánek a opětovně rovněž prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

 A ještě jednou včerejší Reportéři ČT, kde dostal do kožichu Zeman: Ohlasy všeho druhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na druhé nádvoří Pražského hradu

Reportáž vyzněla v tom smyslu, že Strana práv občanů zaplatila lidem z Osvětiman (kde žije hradní kancléř Vratislav Mynář) a ze Zlína autobusový zájezd do Prahy, kde za to, že na mítinku podpořili prezidenta Miloše Zemana, si mohli jeho účastníci prohlédnout jinak nepřístupné prostory Pražského hradu, kde se jim dostalo občerstvení v podobě chlebíčků, zákusků, kávy a bílého či červeného vína. Díky tomu, že ČT měla mezi účastníky zájezdu svého figuranta, se podařilo odhalit, že lidé z obou autobusů vešli do reprezentačních prostor Pražského hradu, aniž by byli jakkoliv kontrolováni.

„Takhle se bolševickým způsobem kupují hlasy: Zaplatím autobus, natisknu cedule, ty rozdám dovezeným lidem, pak je bez bezpečnostní kontroly pustím do prostor Hradu, kam žádná veřejnost nesmí. Jestli jsou něco ošklivé osmdesátky, tak je to jednání Zemanovy hradní partičky,“ napsal na sociální síti mluvčí think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

„Úžasné odhalení“ Reportérů ČT

Dlouholetý člen ODS Petr Štěpánek měl na reportáž veřejnoprávní televize názor opačný: „Kvůli teroristům nefunguje půlka Evropy, a tak ČT nasadila všechny svoje investigativní síly. A výsledek? Úžasné odhalení v Reportérech ČT! Z Osvětiman jeli do Práglu na Zemana autobusem a na Hradě pak snědli několik chlebíčků, čímž ohrozili bezpečnost hlavy státu. A to všechno, protože od nich ze vsi pochází Mynář. Už víte, na co má ČT rozpočet 7 giga?“ poukázal Štěpánek na výši rozpočtu veřejnoprávní televize.

Samotný šéf pořadu Reportéři Marek Wollner už v den státního svátku 17. listopadu na svém facebookovém profilu naznačil, že se mu letošní oslavy v Praze nelíbily. Zřejmě i to mělo za následek to, jak zmíněná reportáž nakonec vyzněla: „17. listopad v režii policejních složek, které v blikajících a houkajících antonech pořádají manévry v centru Prahy a snaží se tak uchránit prezidenta před případnými nespokojenci, to jsou kulisy jako vystřižené z časů před 26 lety. Letošní oslavy se prostě nesou v duchu autentické připomínky starých pořádků,“ napsal Wollner na sociální síti v úterý 17. listopadu odpoledne. K tomu přibylo poměrně velké množství reakcí, většinou souhlasných.

Horáček: Skutečné politické hodnoty spojené se 17. listopadem je nemoudré zapomínat

Na náhradní oslavě výročí sametové revoluce byl v neděli 22. 11. na pražském Albertově zřejmě také textař a bývalý majitel sázkové kanceláře Fortuna Michal Horáček. Alespoň v neděli 22. listopadu na svém facebookovém profilu dopoledne napsal: „Jsem přesvědčen, že skutečné kulturní a politické hodnoty spojené se 17. listopadem je nemoudré zapomínat. Že je naopak nutné je zpřítomňovat a respektovat. Proto dnes půjdu na Albertov.“

Zítra se ČT vrací k původní znělce ČST Praha

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes nepřímo přirovnal způsob, jakým byla zmíněná reportáž vyrobena, k tomu, jak informovala o dění předlistopadová, komunistickou stranou řízená Československá televize: „Počínaje zítřejším ránem se ČT vrací k původní znělce ČST Praha. V novém programovém schématu naleznete opět pořad Volná tribuna, který nahradí populární Reportéry ČT. I nadále bude pořad odhalovat za vydatné instruktážní pomoci soudruhů z Bezpečnosti protistátní aktivity,“ napsal Ovčáček.

Jak vypadala znělka předlistopadové ČST, si můžete prohlédnout ZDE

Exposlankyně ODS: Je to jako ve filmu Šmejdi. Místo předražených vysavačů dostali transparenty a chlebíček

Reportáž zaujala také bývalou poslankyni ODS Kateřinu Dostálovou, která o celé záležitosti napsala na sociální síti mimo jiné i toto: „Včerejší reportáž s bezprověrkovým poskokem pana prezidenta mě lehce nadzvedla. Připadala jsem si jako ve filmu se šmejdy. Místo předražených vysavačů v zamčených tělocvičnách dostali tentokrát transparenty Ať žije... Následoval chlebíček (kobliha?) Je to stejná perverze chlebíček a kobliha... Je to o nás. A teď si vás všetky kúpim,“ uvedla k reportáži.

V další části textu se pak zamyslela rovněž nad hlavou státu: „Poznala jsem Miloše Zemana jako inteligentního člověka a brilantního řečníka už v devadesátých letech. Když dal slovo, tak platilo. Bohužel desetileté vysídlení na Vysočinu a užírání se udělalo své. Myslím, že tohle nemá zapotřebí, a je to smutné...,“ dodala Kateřina Dostálová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…