A zase referendum, které pozlobí EU. Už brzy. Tentokrát v...

05.07.2016 14:02

S referendy se v Evropě skutečně tak říkajíc „roztrhl pytel“. Tentokráte je na řadě Maďarsko, kde proběhne referendum 2. října letošního roku. Obyvatelé středoevropského státu budou hlasovat o tom, souhlasí-li s povinnými kvótami Evropské unie na přerozdělení uprchlíků, informuje britská BBC.

 A zase referendum, které pozlobí EU. Už brzy. Tentokrát v...
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Současná maďarská pravicová vláda pod vedením předsedy Viktora Orbána se staví výrazně proti plánu na přesídlení 160 000 uprchlíků do členských států Evropské unie, jenž byl připraven v loňském roce v reakci na evropskou uprchlickou krizi.

Političtí analytici se domnívají, že měl na Orbána velký vliv výsledek britského referenda v tom, že se nyní cítí tak, jako by měl proti plánům evropských úřadů jakýsi mandát, jelikož i v nedávno provedeném referendu, v němž se britští voliči vyjádřili za vystoupení z Evropské unie, bylo téma imigrace naprosto klíčovým.

Maďarsko se v předešlých měsících stalo jakýmsi tranzitním státem pro uprchlíky, kteří mířili ze západního Balkánu do Německa a dalších evropských zemí. V reakci na tuto situaci se maďarské úřady rozhodly uzavřít a zabezpečit hraniční přechody se Srbskem a Chorvatskem a zlegalizovaly přechod hranic. Takové opatření bylo dosti populární v samotném Maďarsku, ale narazilo na tvrdý odpor mnohých skupin bojujících za lidská práva.

V tiskovém prohlášení maďarský prezident János Áder uvedl, že budou obyvatelé Maďarska postaveni před otázku: „Stojíte o to, aby měla Evropská unie právo rozhodovat o umístění nemaďarských občanů do Maďarska bez souhlasu parlamentu?“

Maďarsko se spolu se Slovenskem v otázce plánu EU o přerozdělování uprchlíků již před nějakou dobou obrátilo na soud.

Plán měl původně ulevit tlaku na Řecko a Itálii, které slouží jako hlavní základny pro všechny migranty směřující do Evropy. Realizace plánu postupuje ovšem jen velmi pomalu – od jeho navržení do poloviny června bylo přerozděleno pouhých 2280 osob.

Maďarský předseda vlády Orbán kvóty již v minulost označil za „nelegální a přehnané“. Údajně by dokonce mohly „pozměnit evropskou kulturní a náboženskou identitu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…