„ANO znamená stabilitu.“ Schillerová dala záruky daní a rozpočtu

02.09.2021 12:26

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš s velkou pompou v Ústí nad Labem oficiálně zahájil předvolební kampaň a vytasil se s předvolebním programem. Program představil jako poslední z lídrů velkých sněmovních stran. Na zdejším zámečku Větruše opět tvrdě udeřil na piráty. Po něm si vzala slovo ministryně financí za ANO Alena Schillerová a uhodila na koalici Spolu, to jest koalici ODS, lidovců a TOP 09. Nakonec označila hnutí ANO za symbol stability a záruky, že nebude docházet k žádnému daňovému hazardování.

„ANO znamená stabilitu.“ Schillerová dala záruky daní a rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí

Po Babišovi si vzala slovo šéfka státní kasy za hnutí ANO a lídryně kandidátky v Jihomoravském kraji Alena Schillerová. A stejně jako její šéf se tvrdě opřela do obou opozičních koalic.

Začala tím, že před rokem a půl vyděsil Českou republiku fakt, že se nemoc covid-19 dostala i do Česka. Jedním dechem dodala, že vláda Andreje Babiše začala na tuto skutečnost rychle reagovat a nabídla přitom lidem i firmám pomoc v podobě 550 miliard korun. Měla prý přitom velkou výhodu nízkého zadlužení.

„A nebyl to nikdo jiný, než ministři financí za hnutí ANO, kdo dal naše veřejné finance do pořádku. Toto jsou fakta,“ hřímala od pultíku Schillerová.

Vytáhla pár čísel.

V roce 2013, kdy ještě na Ministerstvu financí vládli představitelé dnešní koalice Spolu, bylo zadlužení Česka na úrovni 44,4 procenta. A stav před pandemií na začátku roku 2020? „30 procent! Ano, pokles dluhu ze 44,4 procenta na 30 procent během funkčních období ministrů financí z hnutí ANO,“ hřímala.

Vedle toho, že musela řešit pandemii, přidávala vláda také na platech učitelům, hasičům a tak dále a přesto se zadlužení dostalo jen na 43,3 procenta. Díky výhodnému financování státního dluhu se podle Schillerové podaří tento dluh snížit o 120 miliard jen do konce září. „To je jasný slib, který vám tady dnes mohu dát,“ zdůraznila.

K tomuto nízkému zadlužení se Česko podle Schillerové pod vládou Andreje Babiše opět vrátí.

K tomu prý Babišův kabinet zachová nízké daně a stabilní ekonomické prostředí bez bláznivých nápadů opozice.

„Prostě stát, na který se můžete spolehnout,“ volala Schillerová s tím, že peníze na chod státu chce najít při eliminaci daňových úniků, daňových výjimek, ale počítá také se změnou zdanění internetových gigantů a tak podobně.

„ANO znamená stabilitu. A samozřejmě záruku zdravých veřejných financí. ... Před covidem jsme měli opakovaně vyrovnaný neboli přebytkový rozpočet a zase se k němu vrátíme,“ slibovala Schillerová s tím, že vláda opět vybuduje lepší Česko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…