„Achój, Tšéši, My potšebovat Fás...“ Němčouři jdou do p*dele a bojí se? Tohle Berlín urazí

17.02.2021 7:05

Německo kvůli covidové situaci zostřilo podmínky, za kterých mohou čeští pendleři v této zemi pracovat. Ovšem jak informuje iRozhlas, netrvalo dlouho a spolkové země začaly uvolňovat. Nově se do Saska dostanou energetici, vodohospodáři nebo pracovníci ve výrobě zdravotnických pomůcek. A Češi už se smějí tomu, že Němci po dlouhé době mají z Čechů strach, ale také tomu, že příhraniční regiony Čechy potřebují.

„Achój, Tšéši, My potšebovat Fás...“ Němčouři jdou do p*dele a bojí se? Tohle Berlín urazí
Foto: Repro Facebook
Popisek: Fronty kamionů na hranicích s Německem

Již od začátku pandemie se řeší otázka pendlerů, tedy pracovníků, kteří žijí v ČR, ale pracují v zahraničí. Německo dle posledních zpráv zpřísňuje podmínky, za jakých mohou pendleři v Německu pracovat. Ovšem zpřísnění se dle iRozhlasu bude opět uvolňovat a např. Sasko rozšiřuje výjimku u energetiků, vodohospodářů, informatiků, pracovníků technických služeb či výrobců zařízení pro zdravotnictví. Dále platí, že pendleři musí mít negativní test na koronavirus, který není starší než 48 hodin.

Anketa

Skončí letošní ,,covidová zima" celonárodní tragédií?

76%
24%
hlasovalo: 5499 lidí

Bavorsko dle iRozhlasu postupovalo oproti Sasku volněji a rozhodlo se vpouštět do země přeshraniční pracovníky, jejichž profese je důležitá pro bavorskou infrastrukturu. Na žádost zaměstnavatelů výjimky udělují bavorské okresy, dosud museli pendleři s sebou vozit pracovní smlouvy.

Zájem o české pracovníky, ale i obavy z nich, vzbudil v Česku pobavení. „Hlavně se nenechte zmást tím, že třeba na hraničním přechodu Krásný Les–Breitenau na D8, neprobíhají kontroly kamionů. Je to způsobeno pouze technickými problémy, kontroly probíhají namátkově a přímo na hranici můžou být kdykoli okamžitě obnoveny,“ vzkázala skupina zabývající se dálnicí D8, spolu s obrázkem s Angelou Merkelovou, která říká: „Achój, Tšéši, Vy nezlobili se na My, potšebovat Fás...“

„Tak co, Němčouři? 2 dny zavřený hranice a už brečíte, jak jde vaše ekonomika do prdele,“ smál se sousední zemi Miroslav Růžička z Liberce. „Tak od dob Jana Žižky je to poprvé, kdy se nás, Čechů, skopčáci bojí!“ mínil další vtipálek, tentokrát z Českých Budějic.

„Takhle vyplašený byli Němčouři naposled před 75 lety, když se k Berlínu blížily sovětský tanky,“ komentoval situaci Zdeněk Tůma.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …