„Akce“ a akce. Maso v Penny či Kauflandu? Popojedete a zíráte

02.05.2023 14:15 | Ze sítí

Od minulého roku maso zdražilo, podle Eurostatu nejméně o 20 procent. A to jak v Polsku, tak v Česku. Jenže tu jsou podstatné rozdíly. Například v tom, že v Polsku je na maso nulová DPH. A to mění i ceny. Zatímco v Česku cena kuřecích prsou na řízky není ani v akci poblíž hranice 100 Kč za kilo, ať už nakupujete v Lidlu, Albertu, Tescu či Penny Marketu, spíše ji bohatě překonává, v polské Biedronce je maso v přepočtu hluboce pod stokorunou a ještě s rezervou.

„Akce“ a akce. Maso v Penny či Kauflandu? Popojedete a zíráte
Foto: Repro Facebook
Popisek: Polská Biedronka - mrazák s mletým masem

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Jak již bylo řečeno, v Evropské unii za poslední rok drasticky zdražil cukr. Méně drasticky zdražilo i maso. Na druhou stranu, maso tvoří podstatně větší část jídelníčku a bere se v podstatě jako měřítko bohatství a chudoby. I u masa pak bylo zdražení v České republice větší než v průměru EU.

Maso bylo v březnu v Česku podle Eurostatu o více než pětinu dražší než před rokem, konkrétně o 22,5 %. V unii to bylo „jen“ o 16,4 %. Největší nárůst zaznamenalo Česko minulý rok na jaře, kdy v dubnu bylo maso o 10 % dražší, v květnu o 17 % a v červnu už o více než 20 %. Další nárůst následoval na podzim, kdy maso zdražilo na skoro o 30 % větší cenu než před rokem. Nyní jde inflace dolů, zvláště proto, že základem pro meziroční inflaci jsou už loňské zvýšené ceny.

Meziroční zdražení masa v Česku, Polsku a průměru EU
Zdroj: Eurostat

Podobně jako Česko je na tom s vývojem cen Polsko, kde dochází k velmi podobnému procentuálnímu zdražení, jehož křivka z velké části kopíruje tu českou.

Jenže jedna věc jsou procenta, druhá jsou ceny. V praxi je polské maso stále levnější než to české. Podle aktuálních fotek z Polska (ze skupiny POLSKO - nákupy, tipy a doporučení) se například kilo kuřecích prsou na řízky v Biedronce prodává za 17,99 polských zlotých. V převodu kurzy.cz tedy za 92,3 Kč.

Ceny v polské Biedronce
Zdroj: FB

Je samozřejmě možné namítnout, že tak dobrý kurz nikdo nesežene. Ale je to celkem jedno. Stránka akcniceny.cz má totiž nejlevnější kuřecí řízky za 110 Kč za kilo a tato akce začíná až od 5. 5. Lidl a Tesco mají kuřecí prsa za 129 a 130 Kč, Albert ještě o deset korun dráž.

V Penny Marketu, zřejmě bez akčních cen, pak kilo kuřecích řízků vyjde na 230 Kč. Tedy cenu více než dvojnásobnou oproti Biedronce.

Akční ceny kuřecího v Lidlu, Albertu nebo Tescu
Kuřecí v Peny Marketu

Kromě kuřecího má Biedronka zlevněné i krůtí maso. 400 gramů krůtích prsou za 12 zlotých, tedy 30 za kilo. V přepočtu cca 155 Kč. Srovnání u akcniceny.cz opět nedopadá pro ČR dobře. V Albertu vyjde kilo krůtích řízků na bez koruny 190 Kč. A i mleté krůtí vychází v Česku dražší.

Mleté kuřecí a krůtí prsa v Biedronce
Zdroj: FB

Ceny krůtího masa z akcniceny.cz

Fotografie nicméně pocházejí z Krosna, z nákupu v neděli 30. 4. Krosno se nachází poblíž polských hranic. Ale nikoliv s Českem, ale se Slovenskem. Což by mohlo mít na cenu určitý vliv. A možná i na zásobování, protože zatímco u hranic s Českem bývá podle výpovědí svědků čas od času vyprodáno, dle fotografií jsou mrazáky masa plné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

K čemu pořád maso, otop a laciná energie, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 02.05.2023 15:07:15
idejí je nám třeba! Nedomrlí dezoláti pořád lkají, že se musí uskrovňovat a že vlivem příšerné fiskální politiky vlády se jim umenšují úspory a naděje na slušné dožití se ztenčuje, ale to přece není důležité. Lidská práva, sedmdesát pohlaví, F-35 na českých letištích a financování cizích válek je cíl moderního liberálního demokrata, ne plné bachory! Kdy už to "proruská kolona" konečně pochopí? Dva svetry, okoralou skývu plnou pesticidů do kapsy a alou do práce! Vláda potřebuje vaše daně! Nějaké pořád srovnávání cen, to není podstatné, vždyť to nahrává vnitřnímu nepříteli!

|  22 |  1

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…