„Báby se nejde zbavit. Vyhodíš ji dveřmi, přijde oknem!“ Šabatová bude spoluvyšetřovat smrt Lučanského na Slovensku. Veřejnost je ve varu

05.01.2021 19:40

Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová se stane členkou komise slovenského ministerstva spravedlnosti, která má prošetřit okolnosti úmrtí bývalého policejního prezidenta Milana Lučanského. V pondělí to mediálním zástupcům oznámila ministryně spravedlnosti Mária Kolíková, která zopakovala, že Lučanský zemřel po pokusu o sebevraždu. Na sociálních sítích nová funkce Šabatové vzedmula vlnu kritiky, někteří neskrývají obavy, že její snahou bude zamést stopy. Mnozí nesouhlasí s tím, že je tou pravou nezávislou a objektivní osobou. Svůj názor přidal také sociolog Petr Hampl a Tomáš Vandas, předseda DSSS, připomíná kontroverze v souvislosti s kuřimskou kauzou, ve které se jako veřejná ochránkyně práv angažovala.

„Báby se nejde zbavit. Vyhodíš ji dveřmi, přijde oknem!“ Šabatová bude spoluvyšetřovat smrt Lučanského na Slovensku. Veřejnost je ve varu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Angažování Šabatové do komise je podle Kolíkové zárukou nestranného posouzení případu. Kromě Šabatové jsou členy komise koaliční i opoziční poslanci, dále zástupci slovenské prezidentské kanceláře, úřadu slovenské ombudsmanky a médií. Kolíková odmítla výzvy opozice, aby podala demisi; podle ministryně je smrt Lučanského politicky zneužívána. V souvislosti s úmrtím rezignoval šéf slovenské vězeňské správy, informoval server Eurozprávy.cz.

Na sociálních sítích Šabatová v nové funkci členky komise, která bude prošetřovat úmrtí Lučanského, budí silné emoce. Zdá se, že málokdo sdílí přesvědčení Kolíkové, že někdejší ombudsmanka bude při posuzování nestranná, padají dokonce podezření o snaze zamést stopy.

Sociolog Petr Hampl upozornil na kuřimskou kauzu, která je zřejmě nejznámějším případem týrání dětí v Česku, v níž se Šabatová angažovala. „Doufám, že paní Šabatová bude k vyšetřování vraždy na Slovensku přistupovat stejně nestranně a objektivně jako ke kuřimské kauze,“ podotýká.

Jejímu členství ve vyšetřovací komisi se doslova vysmál také předseda DSSS Tomáš Vanda: „Ve vyšetřovací komisi ke smrti generála Lučanského bude také Fatima Šabatová. Prý je to kvůli konspiračním teoriím, hlásil Radiožurnál,“ píše.

A zdaleka nebyl jediný, kdo kuřimskou kauzu zmiňoval. „Anna Šabatová, která nebyla v kuřimské kauze schopna poznat, že se nejedná o třináctiletou fiktivní Aničku, ale o dvaatřicetiletou Barboru Škrlovou a kryla trestnou činnost, bude prověřovat úmrtí exšéfa slovenské policie Lučanského... OK, hlásím, že rozumím...,“ pozastavuje se nad novou informací Vít Blaha.

„Šabatová prý záruka nestrannosti. Chudáci bratia Slováci. Té baby se nedá zbavit? Vyhodíš dveřmi, vrátí se oknem,“ zní kritika od komentujícího Michala Polácha.

„Šabatová byla pozvána do vyšetřovací komise, kterou zřídila ministryně vnitra Slovenské republiky k sebevraždě policejního prezidenta Lučanského... ochraňuj bůh jeho pozůstalé. Tohle je joke na max,“ hrozí se Kamil Zvinohrad.

„Opravdu si Matovičova vláda myslí, že jmenování neschopné a nekompetentní báby do ‚vyšetřovací‘ komise rozptýlí pochyby o tom, že v generálově ‚sebevraždě‘ nemají prsty?“ táže se twitterový účet Uršula není žádná Božka.

„Jsou chvíle, kdy se musím štípnout do ruky. Je to pravda. Je tedy jasné vocogo a kdo má zájem na zaretušování vraždy. A to bez ohledu na to, jak se Lučanský na postu prezidenta policie choval,“ konstatuje ve svém tweetu účet Čítárny Knihy.

„Komise k vyšetření okolnosti kuřimského pedofilního sadismu, ve které Šabatová poskytovala materiální pomoc pachatelům, se dočkáme kdy?“ zajímá se Petr Kovařík.

Zmíněná komise, která má dohromady 17 členů, bude podle Kolíkové prověřovat případ nezávisle na oficiálním vyšetřování kauzy. Zabývat se má nejen úmrtím Lučanského, ale i jeho předchozímu zranění ve vazbě, které si vyžádalo operaci. Lučanský tehdy prostřednictvím svého advokáta popřel některé spekulace, že si zranění nepřivodil sám.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…