„Bordel nad bordel! Ale hlavně, že si ministr fouká vlasy, aby byl fešák.“ Až si přečtete, jak to nyní vypadá v některých ordinacích... tak se radši půjdete projít

12.04.2020 5:00

Jeden respirátor na den, nedostačující množství dezinfekce, rukavice, které zatím nedorazily, ochranné pláště, brýle, štíty v nedohlednu – taková je realita drtivé většiny ambulancí dětských praktických lékařů. Přesto nadále ordinují a snaží se uzpůsobit provoz ordinací tak, aby zajistili dětským pacientům bezpečí. Pomoci se jim však nyní dostává spíše od šikovných rodičů svých pacientů. O žalostném stavu informovala ParlamentníListy.cz Markéta Pudilová ze společnosti MaVe.

„Bordel nad bordel! Ale hlavně, že si ministr fouká vlasy, aby byl fešák.“ Až si přečtete, jak to nyní vypadá v některých ordinacích... tak se radši půjdete projít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

Anketa

Kdo podle Vás pohořel v boji s koronavirem?

hlasovalo: 19941 lidí
„Před měsícem jsme se na Kongresu primární péče bavili se zástupci Ministerstva zdravotnictví o potřebě ochranných pomůcek v našich ordinacích a bohužel ani teď nemohu říct, že by situace byla dobrá. Dostali jsme nějaké roušky, jeden respirátor na den, což samozřejmě nestačí. Správně bychom měli mít i další doporučené ochranné pomůcky, respirátor bychom měli měnit zhruba po 4 hodinách, nemluvě o tom, že pokud bychom se šli najíst nebo napít, tak hrozí při chybné manipulaci kontaminace. Snažíme se vše uzpůsobit tak, aby naše ordinace byly pro děti a jejich rodiče bezpečné, nemluvě o nás, protože průměrný věk dětského lékaře v České republice je 60 let,“ uvedla k tématu nedostatečných ochranných pomůcek lékařka Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Sama přesunula prohlídky kojenců na sobotu a přizpůsobila ordinační hodiny tak, aby se v ordinaci nepotkaly nemocné a zdravé děti.

„Rodiče jsou ukáznění, nejdříve volají, respektují všechna naše doporučení, dokonce nám šijí roušky, na domácí 3D tiskárně vyrábí štíty, míchají dezinfekci, někdy donesou i ochranné rukavice,“ pokračuje doktorka Hülleová.

Rodiče se podle jejich slov dětských lékařů nejčastěji ptají, zda mají s dítětem dorazit na preventivní prohlídku nebo očkování. „Černý kašel, spalničky nebo riziko tetanu se vyskytují i v době pandemie a mohou dítě vážně ohrozit. Pokud jsou děti bez zjevných akutních potíží, není důvod očkování odkládat – pokud ovšem dítě není v karanténě nebo akutně nemocné. Když bychom na očkování rezignovali, mohou se vracet choroby, s nimiž se už naše společnost dříve vypořádala. Stejně je tomu s očkováním nepovinným, jako například proti encefalitidě, rotavirům, HPV, pneumokokům a další. Intervaly očkování jsou takové, aby organismus získal co nejlepší ochranu proti infekci, a neměli bychom je bezdůvodně prodlužovat,“ doplňuje předsedkyně dětských lékařů.

Pediatři i přes nedostatek ochrany každodenně riskují a děti vyšetřují, i když mají teplotu nebo kašlou.

„Pomáhá nám, že známe rodinnou anamnézu a samotného pacienta, takže víme, že když je dítě alergik a začíná pylová sezóna, zřejmě má jeho kašel na svědomí něco jiného než covid-19. Snažíme se provoz ordinací maximálně zachovat, po každém pacientovi vše dezinfikujeme, větráme. Na hygienu, infekční oddělení či dětské oddělení v nemocnici posíláme naše pacienty, jen když máme vážné podezření,“ uzavřela předsedkyně dětských lékařů Hülleová. 

ParlamentníListy.cz měly také možnost hovořit s několika dětskými lékaři, jejichž ordinace jsou v Praze. Ti slova o nedostatečné ochraně potvrdili. „Nevíme, jestli pan Vojtěch navštívil ordinace za uplynulé tři týdny, ale pokud ano, musel by to slyšet. Stejně tak si stěžují praktici, stejně tak například zubaři. Ať pan Vojtěch přijde na vizitu, je to bordel nad bordel a diletantismus. Ten stav je žalostný a mně přijde, že pan ministr zejména dbá na svůj vzhled a vyfoukané vlasy. Mně bylo sympatičtější, když jsem si jednou přišla stěžovat na Prahu 3 a právě se tam ukázal Jiří Paroubek, že byl poctivě zpocenej a s mastnou pletí, jak má chlap, kterej neřeší sebe, vypadat,“ uzavřela jedna z dětských lékařek na Žižkově, s níž jsme o problémech hovořili.

Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost sdružuje více než čtyři pětiny všech aktivně působících praktických dětských lékařů a jejich počet převyšuje dvě tisícovky. Sdružení zastupuje členy při jednáních týkajících se koncepce a zajištění primární zdravotní péče v České republice, při stanovení zásad smluvních vztahů mezi nestátními zdravotnickými zařízeními a zdravotními pojišťovnami a další. Úzce spolupracuje zejména s Odbornou společností praktických dětských lékařů, se Sdružením praktických lékařů pro dospělé a s dalšími odbornými společnostmi České lékařské společnosti J. E. Purkyně, dále s Českou lékařskou komorou, s lékařskými fakultami na území České republiky a s ostatními zdravotnickými organizacemi. Pro své členy vydává časopis VOX PEDIATRIAE, který slouží k předávání základních informací důležitých pro činnosti jednotlivých praxí, o výsledcích jednání a doporučeních z nich plynoucích a zároveň má i výukový charakter

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…