„Boží trest za homosexualitu!“ Kněz hrubě urazil gaye a Číňany, má to dohru

04.03.2020 15:39

Polskem se šíří článek popisující šokující kázání kněze v kostele ve Vratislavi, podle něhož je koronavirus božím trestem za homosexualitu nebo za život párů „na hromádce“. Poláci jsou naštvaní a žádají o prošetření případu. Už v průběhu kázání prý věřící hromadně odcházeli z kostela.

„Boží trest za homosexualitu!“ Kněz hrubě urazil gaye a Číňany, má to dohru
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Trojmezí v obci Hrčava

Společenské debaty o koronaviru na sociálních sítích i různých marginálních webech často provázejí šílené teorie o tom, kde se nový typ viru vzal nebo konspirační teorie typu, že jde o biologickou zbraň s cílem „vyhubit důchodce“, aby se uvolnily byty pro muslimy. Tyto a další podobné výmysly o biologických zbraních pochopitelně z odborného hlediska vyvracejí vědci.

Teď se však objevila nová, dost šokující fake news. S příchodem koronaviru do sousedního Polska rozeslaly příslušné orgány státu i církve instruktážní dopisy pro věřící i kněží. Obsahují například to, aby lidé v současné době zvážili používání nádob se svěcenou vodou a jiné praktické rady.

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17245 lidí

Kněz z Vratislavi (Wroclav) nedaleko českých hranic ovšem k informování věřících přistoupil po svém. Polský deník Gazeta Wyborcza na svém internetovém serveru píše o případu nedávného kázání. Daný kněz prý na věřící udeřil, že žádné roušky nebo antibakteriální gely nepomohou, protože „koronavirus je božím trestem za homosexualitu“ a na to funguje pouze modlitba.

Místo toho, aby kněz během mše v kostele sv. Archanděla Michaela ve Vratislavi přečetl doporučení, která farnostem v Polsku rozeslala biskupství, pojal varování podle deníku po svém, což mnohé věřící šokovalo.

„Během kázání kněz velmi živě tvrdil, že antibakteriální roušky nebo gely nám v boji proti koronaviru nepomohou s tím, že lidi může ochránit pouze modlitba. Vysvětlil, že epidemie je božím trestem za život v hříchu: za homosexualitu, pro páry žijící mimo manželství a pro ty, které vraždí nenarozené děti,“ píše polský server.

Kněz měl v kázání kritizovat lékaře za to, že „experimentují s lidským plodem“, ale na druhou stranu zakazují lidem používat svěcenou vodu. Na adresu Číňanů, v jejichž zemi nákaza propukla, uvedl, že „jsou špinaví a jedí netopýry“.

„Jak může kněz přesvědčovat lidi, že jejich sexuální orientace je příčinou epidemie choroby? To je podněcování k nenávisti,“ ptal se jeden z Poláků.

Deník Gazeta Wyborcza se prý pokoušel sehnat i reakci kněze Leonarda Wilczyńského, který kázání pronesl, ten ale nechtěl s novináři po telefonu mluvit s odůvodněním, že je trochu nemocný. Případem se pravděpodobně budou zabývat jeho nadřízení. Kněz během mše nevystupuje jako soukromá osoba a nemá vyjadřovat své názory, má autenticky zprostředkovat boží slovo,“ uvedl mluvčí vratislavské kurie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …