„Bude si s unií hrát.“ Topolánek tuší, jak to dopadne s plynem

22.07.2022 14:33

Expremiér Mirek Topolánek prozradil, že v souvislosti s válkou na Ukrajině očekával celkem tři možné scénáře vývoje, pokud jde o dodávky ruských energetických surovin do Evropy. V jednom z nich by se nestalo nic a plyn i ropa by do EU dál proudily v nezměněných objemech bez ohledu na ruskou válku proti Ukrajině. Ve druhém scénáři počítal Topolánek s tím, že Putin nechá tok ruské ropy a plynu zcela zastavit. A ve třetím Topolánek předpokládal, že si Putin začne s Evropou hrát.

„Bude si s unií hrát.“ Topolánek tuší, jak to dopadne s plynem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Přísný Mirek Topolánek

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí
Mirek Topolánek v rozhovoru pro Český rozhlas poznamenal, že už v roce 2009, tehdy jako premiér země předsedající EU, varoval před přílišnou závislosti evropského společenství na ruské ropě a plynu a důrazně doporučoval diverzifikovat oblasti, odkud EU tyto suroviny dostává. A teď se takový plán konečně realizuje. Topolánkovi je prý líto jen to, že se to děje až po třinácti letech.

Pokud jde o dodávky surovin z Ruska do EU, poté co ruský prezident Vladimir Putin rozpoutal válku na Ukrajině, Topolánek ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu prozradil, že v podstatě počítal se třemi variantami.

V jednom z nich by se nestalo nic a plyn i ropa by do EU dál proudily v nezměněných objemech bez ohledu na ruskou válku proti Ukrajině. Ve druhém scénáři počítal Topolánek s tím, že Putin nechá tok ruské ropy a plynu zcela zastavit. A ve třetím Topolánek předpokládal, že Putin tu utáhne kohoutky více, tu je trochu povolí a bude sledovat, co to s EU dělá. Zda zůstává jednotná. Zkrátka a dobře, že si bude s Evropskou unií hrát.

Nakonec se naplnila ta třetí.

„Putin se dostal za hranu a určitě si bude nadále a permanentně s unií hrát,“ pravil Topolánek.

„Situace bude pořád takto napjatá a válka to pouze obnažila,“ uvedl také bývalý premiér Topolánek, který je dnes předsedou Výkonné rady Teplárenského sdružení. „Současná situace nastala vypínáním jaderných a uhelných elektráren v Německu a dalších zemích a nedostatek jsme si způsobili sami,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…