„Čaj bez cukru. Půlku jablka, půlku banánu. Jeden chleba. Žádný kvartýr.“ Ukrajinci z nádraží vše popsali

12.05.2022 10:08

Na hlavním nádraží, mezi romskými válečnými uprchlíky z Ukrajiny, panuje stísněná nálada. Stovky lidí přespávají na zemi, pokud jde o jídlo, jsou odkázáni na pomoc dobrovolníků, a neví, co s nimi bude dál. „Nejsme Rusové! Rusové děngy, Ukrajinci nic,“ rozkřikla se jedna z Ukrajinek na novináře MF Dnes a jala se vyprávět vymyšlený příběh, jak kdyby byla Ruskou, Česko by jí pomohlo. Co bude s romskými uprchlíky z Ukrajiny dál?

„Čaj bez cukru. Půlku jablka, půlku banánu. Jeden chleba. Žádný kvartýr.“ Ukrajinci z nádraží vše popsali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinští Romové před Hlavním nádražím v Praze

Praha řeší problémy s romskými válečnými uprchlíky z Ukrajiny, kteří pobývají na Hlavním nádraží. V sále Fantovy budovy je 70 lůžek a dalších 210 lidí může přespávat v přistaveném vlaku.

Podle pražského pirátského primátora Zdeňka Hřiba je ale celý problém mnohem širší. ČTK sdělil, že Praha je, pokud jde o přijímání uprchlíků, přetížená a stát musí najít způsob, jak válečné běžence lépe přerozdělit do krajů, které tak přetížené nejsou.

Více ZDE

Čtvrteční MF Dnes se situaci ukrajinských válečných uprchlíků na Hlavním nádraží věnuje obsáhleji a hlásí, že na pět stovek romských válečných uprchlíků čeká, zda jim Česká republika udělí vízum, nebo je pošle na Ukrajinu. Na Hlavním nádraží v Praze mezitím přežívají v nelehkých podmínkách.

„Čaj bez cukru. Půlku jablka, půlku banánu. Jeden chleba. Žádné vízum, žádný kvartýr,“ popsala situaci Hana Lakatošová, romská Ukrajinka. Spí na chodbě, myje se na zdejších záchodech a pokud jde o již zmíněné jídlo, je stejně jako ostatní odkázána na to, co jí přinesou dobrovolníci, kteří kličkují v hale mezi běženci,.

Mezi stovkami provizorních lůžek pobíhají špinavé děti. Na jedné straně mohou vyběhnout k vlakům, na druhé straně k Magistrále. Podle listu je zázrak, že se tu zatím žádnému z romských dětí z Ukrajiny nic nestalo.

„Je to selhání systému. Čirý rasismus. Stát ty lidi rovnou podezřívá, že podvádějí, a deset dnů je nechá napospas na ulici,“ prohlásil jeden z dobrovolníků, mladý muž, který studuje v Amsterdamu a do Prahy přijel cíleně pomáhat lidem na nádraží.

Háček je v tom, že romští Ukrajinci, kteří žijí ve větších počtech u hranic Maďarska a Ukrajiny, využili možnosti nabízené maďarským premiérem Viktorem Orbánem a nechali si vystavit i maďarský pas. Mají tak dvojí občanství. A jelikož je jedno z nich maďarské, jsou oficiálně občany EU a pomoc nabízená válečným běžencům z Ukrajiny se na ně nevztahuje.

Pomocnou ruku by teoreticky mohli najít v Maďarsku. Ale prozatím končí v Praze, odkud do Maďarska prozatím nevyjeli. Nebo se mohou vrátit na Ukrajinu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se hodlá obrátit na maďarského ministra vnitra a připomenout mu, že by maďarská strana neměla posílat občany s maďarským pasem dál do EU jako uprchlíky.

Další problém řeší podle Hřiba hlavní město i s nedostatkem míst na základních školách. Pokud by se nepodařilo válečné uprchlíky přesunout do jiných krajů a tím jejich děti i do jiných škol, Hřib vidí cestu ve změně legislativy, která by uvedla v život tzv. modulové školy, které by z jeho pohledu pomohly napjatou situaci vyřešit.

MF Dnes situaci na hlavním nádraží označila za „humanitární katastrofu“, ale proti tomu se ohradil Miroslav Kalousek, dnes řadový člen TOP 09.

„Snaha o co nejbulvárnější titulek na hranici šíření poplašné zprávy. Je to humanitární problém a úřady ho řeší. Humanitární katastrofa vypadá jinak. Při ní umírají lidé a pomoc vázne. Buďme trochu zdrženlivější ke zcela nepřípadným termínům,“ požádal na Twitteru.

Miroslav Kalousek promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…