Česko podle Sobotky uplatní připomínky proti sankcím v oblasti strojírenského průmyslu

03.09.2014 13:53

Česko uplatní připomínky k připravovanému unijnímu zpřísnění sankcí vůči Rusku zejména v oblasti takzvaného zboží dvojího užití. Cílem je ochránit strojírenský export. ČTK to sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), kterému dnes vláda dala mandát k dalšímu jednání o sankcích. Umožňuje mu, aby se vůči některým navrhovaným opatřením vymezil. Hlasování se podle informací ČTK zdržela dvojice lidoveckých členů vlády Pavel Bělobrádek a Daniel Herman, kteří také neúspěšně navrhovali do usnesení doplnit odsouzení ruské agrese.

 Česko podle Sobotky uplatní připomínky proti sankcím v oblasti strojírenského průmyslu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda vláda Bohuslav Sobotka v Olomouci

„Česká republika uplatní k podobě sankcí připomínky zejména s cílem ochránit strojírenský export v oblasti tzv. dvojího určení," uvedl Sobotka o výrobcích, které mohou nalézt využití v civilním i zbrojním sektoru. O ochraně českých strojírenských exportérů dnes mluvili i další členové vlády. „Já jsem proti tomu, aby bylo jakékoliv omezení pro český vývoz zboží dvojího užití, především obráběcích strojů pro civilní účely, protože to je naprosto nesmyslné," řekl ještě před začátkem jednání ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Vyjednavači podle Sobotky připomínky uplatní již během čtvrtečního a pátečního jednání. „Do pátku by mělo být také jasno, zda dnešní informace o posunu v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou povedou k nějakému reálnému výsledku a umožní EU opustit politiku eskalace sankcí," podotkl také ministerský předseda.

Návrh Evropské komise na zavedení nových sankcí vůči Rusku obsahuje zpřísnění dosavadních opatření v oblastech přístupu na kapitálové trhy, dodávek technologií pro těžbu ropy nebo právě exportu zboží dvojího užití. Ohledně dodávky zbraní nový návrh jen upravuje již platné sankce, tak aby byly právně v pořádku. Opět by se také měl rozšířit seznam lidí, kterým bude zmražen majetek a zakázán vstup do EU, a to například o osoby z nového vedení separatistických Doněcké lidové a Luhanské lidové republiky, z ruského parlamentu nebo armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…