Český PEN klub se přidal k výzvě Věry Čáslavské, abychom pomáhali uprchlíkům

14.09.2015 19:42

Výbor Českého centra Mezinárodního PEN klubu se připojil k výzvě české olympioničky Věry Čáslavské. V minulých dnech zveřejnila prohlášení, ve kterém vyzvala českou veřejnost k pomoci uprchlíkům, „společnému prolomení strachu, lhostejnosti a neúcty k životům těch, kteří jsou nyní v nouzi“. „Členové výboru PEN klubu jsou znepokojeni vyvoláváním nálad nacionalismu a xenofobie namísto snahy po účinné lidské solidaritě s uprchlíky,“ uvedl dnes výbor v čele s předsedou Jiřím Dědečkem.

 Český PEN klub se přidal k výzvě Věry Čáslavské, abychom pomáhali uprchlíkům
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Mezi jeho dalšími jedenácti členy jsou třeba spisovatelé Ivan Klíma, Vladimír Karfík, Antonín Bajaja, Tomáš Zmeškal, Šimon Pellar či Jiří Stránský. Prohlášení je dostupné na webu českého PEN klubu.

Mezinárodně slavná bývalá česká gymnastka Věra Čáslavská ve své výzvě žádá, aby se lidé zbavili strachu a lhostejnosti a nedopustili, aby jediné hlasy, které bude z České republiky slyšet, byly „hlasy populistických politiků, extremistů a xenofobů“.

Podle Čáslavské jen solidarita a spolupráce dokážou udělat svět snesitelnějším

Čáslavská, která v roce 1968 veřejně protestovala proti okupaci své vlasti vojsky Varšavské smlouvy, za což byla politicky perzekvována, píše, že jen solidarita a spolupráce dokážou udělat svět snesitelnějším. „O lidskou důstojnost nepřicházejí lidé na útěku, ale připravujeme se o ni my sami tím, že jim odmítáme pomoc, tím, že necháváme vyčerpané uprchlíky před zavřenými dveřmi. Pomoc jim znamená i pomoci sobě, své občanské a lidské hrdosti před Evropou, před světem, ale především před sebou samými,“ uvedla.

Připomněla také, že to byli Evropané, kdo ve 20. století vypustili do světa dvě zničující války. „Tím spíše, že to byly války a hlad, které v minulosti vyhnaly do světa miliony Evropanů. (...) Není to jejich vina, že se narodili v zemi, kde zuří konflikty, bída a hlad,“ říká na adresu lidí, kteří se rozhodli hledat nový život v Evropě.

V průzkumu z počátku září se 87 Čechů vyjádřilo tak, že považuje příliv uprchlíků pro ČR za velký problém a 93 procent by běžence vracelo zpět do jejich vlasti. Politici Visegrádské skupiny, kterou s Českem tvoří Slovensko, Polsko a Maďarsko, nadále odmítají povinné přerozdělování migrantů, které prosazuje západní Evropa.

V srpnu inspirováni náladou ve společnosti sepsali někteří čeští vědci text Vědci proti strachu a lhostejnosti, v němž kritizovali údajnou všeobecnou toleranci xenofobie v české společnosti. Do dnešního dne text podepsalo přes 3 300 vědců, podpořili ho Senát a někteří ministři. Kritizovali ho naopak prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce ve funkci Václav Klaus, který sepsal vlastní petici proti imigraci. Podpořilo ji více než 60 000 lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…