„Chtěly, abych už nevystupovala.“ Studentkám vadila slova doktorky Kovářové, spustily očistnou akci. Vrchol byl u Drtinové

15.12.2021 22:09

Bývalá ministryně spravedlnosti a advokátka rodinného práva Daniela Kovářová se v DVTV vyjádřila k otevřenému dopisu studentek, které advokátku nařkly z toho, že na akademické půdě přednášela příspěvek, který podle nich nebyl založený na faktech. Kovářová se hájila, že vycházela ze svých dlouholetých zkušeností a zprostředkovávala pohled z praxe. Podle ní nic není černobílé.

„Chtěly, abych už nevystupovala.“ Studentkám vadila slova doktorky Kovářové, spustily očistnou akci. Vrchol byl u Drtinové
Foto: Archiv VR
Popisek: JUDr. Daniela Kovářová

Spor mezi ní a studentkami se rozhořel po přednášce s názvem Klady a zápory ženské emancipace, kde dvě studentky napsaly otevřený dopis, ve kterém se proti přednášce vymezily. Podle nich byla přednáška založená jen na domněnkách, postrádala akademickou kulturu a málo genderových stereotypů. Právnická fakulta Univerzity Karlovy se za advokátku postavila.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí

„Byl to moc hezký pokus, abych už nevystupovala,“ uvedla advokátka a současně s nadsázkou připustila, že studentky asi nemohly pro její kariéru udělat nic lepšího než otevřený dopis zveřejnit. „Takové slávy a podpory, jako se mi dostává v těchto dnech ze všech stran, nezbývá než poděkovat,“ okomentovala Kovářová.

Je otázka, zda studentky jsou ty povolané, které mají hodnotit, co má zaznívat na konferencích, zhodnotila dále Kovářová. Tímto způsobem zahajovala prý několik konferencí a připomněla, že neví, jestli studentky jsou si vědomy toho, že právě v úvodech často vystupují hosté s odlehčenými příspěvky.

CELÝ ROZHOVOR DVTV ZDE.

„Přinesla jsem svoji zprostředkovanou zkušenost z praxe,“ odpovídala na dotaz, zda přednášela na akademické půdě na základě domněnek. „Je to moje mnohaletá kazuistika,“ podotkla. Je tedy potřeba vysvětlit studentkám, že za každým pošramoceným právním sporem je mezilidský vztah. „Pokud mají pocit, že na akademickou půdu nepatří praxe, tak jak chtějí obstát s teoretickými poučkami a vědomostmi,“ kroutila hlavou Kovářová. 

Dále uvedla, že studentky toho nevědí asi příliš o rodinném právu, protože rodinné právo je plné genderových stereotypů. „V praxi vidíme, že v rodině je to tak, že matky rodí matky a ty role jsou rozdělené,“ podotkla.

„Poškodila jste dobré jméno fakulty?“ zajímá dále moderátorku Danielu Drtinovou. „Moje dobré jméno poškozeno nebylo,“ řekla s tím, že si váží toho, že se za ni fakulta postavila. „A jestli bylo jméno fakulty poškozeno, to si musí fakulta zhodnotit sama,“ dodala.

„Dnešní pohled je dán zkušeností nejen ženy kdysi také feministicky kráčející za svým cílem,“ hodnotí svoji cestu a svůj příspěvek. Dnes prý vidí, že nic není černobílé. „S muži nemůžeme bojovat, je potřeba s nimi komunikovat a vycházet,“ podotkla s tím, že ženy to mají velmi těžké. Velmi často na konci toho snu o emancipaci je osamění. Klientky si pak podle ní stěžují, že nevěděly, že když si budou stát na svém, tak budou velmi těžko hledat partnera, nebo od nich bude muž odcházet. „Nebo místo mé krásné, dokonalé, efektivní bytosti si najde dívčinu, která možná nebude tak úspěšná, ale bude něžná, vlídná,“ vysvětlila možné osamocení spjaté s ženskou emancipací.

„Tato doba je nejlepší ze všech, protože kde jinde a kdy jindy může být žena tím, kým chce být,“ zhodnotila dále a na dotaz moderátorky vyjmenovala některé ženské zbraně. Mezi ně řadí například vlídnost, empatii a pochopení pro vztahy. „Velmi často muže utáhnou na vařené nudli a nepotřebují k tomu žádné právní nástroje,“ dodala dále k debatě o ženské emancipaci. „Prošla jsem si obdobím, kdy jsem s muži bojovala, vyjednávala nebo s nimi jednala mužským způsobem, tak ať si vyzkouší každá podle sebe,“ argumentovala s tím, že není možné jim tvrdit, že mají s nimi jednat jako muži. „Jestliže muži mají své výhody a využívají je, tak kde je řečeno, že ženy nemohou využívat svých kouzel a svých zbraní,“ uzavřela s tím, že je to z jejího pohledu v pořádku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…