„Cos to provedl, Ivane?“ Bartoš porazil Babiše v popularitě. Hurónsky zasmát se může i Šlachta

24.05.2021 11:27

Popularitě lídrů, kterou provedla agentura Phoenix research, vévodí Ivan Bartoš z Pirátů. Premiér Andrej Babiš ho následuje s odskokem 11 procent. Bronzovou příčku obsadil Tomio Okamura.

„Cos to provedl, Ivane?“ Bartoš porazil Babiše v popularitě. Hurónsky zasmát se může i Šlachta
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Agentura měřila kladné i negativní postoje vůči jednotlivým předsedům. Ivan Bartoš vyhrál takzvaně na plné čáře. Pozitivně jej hodnotí 33 procent dotázaných. Negativně naopak 30 procent. Je zároveň jediný, který má více pozitivních než negativních reakcí. 

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Andrej Babiš dlouhé roky patřil k nejoblíbenějším politikům v zemi. Za posledních dvanáct měsíců však jeho pozice výrazně oslabila. Za předsedou Pirátů zaostává o celých 11 procent. Obdržel ale jiný prim. Je nejvíce negativně hodnoceným politikem ze všech měřených. Záporně jej hodnotilo 52 procent respondentů. Negativní ohodnocení převyšuje nad pozitivním o 30 procentních bodů.

Třetí příčku obsadil předseda SPD Tomio Okamura. Pozitivně ho hodnotilo celkem 21 procent dotázaných a negativně 28 procent. Neutrální stanovisko vůči němu zaujalo 51 procent dotázaných.

O čtvrté a páté místo se dělí předseda hnutí STAN Vít Rakušan a Petr Fiala z ODS. Oba shodně obdrželi 18 procent kladných hlasů. Více negativních emocí ale vzbuzuje Petr Fiala, záporně ho hodnotilo celých 30 procent těch, co se účastnili průzkumu. Rakušan obdržel 24 procent. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Šestou příčku obsadila Markéta Pekarová Adamová z TOP 09, pozitivně ji hodnotí 17 procent dotázaných, negativně 29 procent. Neutrální stanovisko vůči ní vyslovilo 54 procent.

Vicepremiéra Jana Hamáčka pozitivně hodnotí 14 procent respondentů. Negativně 32 procent. 

Mezi lídry politických stran se nově zařadil Robert Šlachta, který vede politické hnutí Přísaha. Získal 10 procent pozitivních ohlasů, 23 procent negativních a 67 procent neutrálních.

Za Šlachtou následuje Marian Jurečka z KDU-ČSL (8 procent pozitivních, 19 procent negativních), Pavel Sehnal z Aliance pro budoucnost (6 procent pozitivních, 12 procent negativních a 82 procent neutrálních), Zuzana Majerová Zahradníková, která nahradila Václava Klause mladšího ve vedení Trikolóry (5 procent pozitivních, 16 procent negativních a 79 procent neutrálních).

Pokud bychom porovnali rozdíl mezi negativním a pozitivním hodnocením, pak kraluje předseda KSČM Vojtěch Filip, toho totiž pozitivně hodnotí pouze 5 procent dotázaných a negativně 43 procent. Rozdíl tak činí 38 procentních bodů.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Na posledních místech se umístili Libor Vondráček, předseda Svobodných, a Michal Berg a Magdalena Davis jako dvojice, která vede stranu Zelených. Berg s Davis mají 2 procenta kladných, 14 procent negativních a 84 procent neutrálních hodnocení. Vondráček poté 2 procenta kladných, 4 procenta negativních a 94 procent neutrálních. Svědčí to především o neznalosti jejich jmen.

Průzkum provedla agentura Phoenix research a probíhal ve dnech 25. 4. - 21. 5. 2021. Zúčastnilo se ho 1055 respondentů napříč republikou.

Detailní pohled na tabulku, řazeno dle pozitivního hodnocení

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…