„Do ODS se dostali dezinformátoři!“ Bobošíková rozkryla, co se o Fialovi dostalo na veřejnost

20.12.2022 19:45 | Ze sítí

Vládní ODS lže a dezinformuje, říká Jana Bobošíková z Aby bylo jasno. Soudí tak na základě ODS sestaveného seznamu, v němž představuje top patnáct úspěchů vlády Petra Fialy. Šest z nich jsou přitom prokazatelné lži. „Vláda musí občany považovat za pologramotné hlupáky,“ dodává moderátorka.

„Do ODS se dostali dezinformátoři!“ Bobošíková rozkryla, co se o Fialovi dostalo na veřejnost
Foto: repro YouTube kanál Institut svobody a demokracie
Popisek: Zakladatelka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková

Vláda má za sebou rok úřadování a za něj sama sebe náležitě pochválila. Svým příznivcům sdělila, že „Fialova vláda řídí zemi zodpovědně a všechny výzvy zvládá“, upozornila rovnou na svých patnáct největších úspěchů. „Zdá se, že se do nejsilnější vládní strany vloudili dezinformátoři,“ konstatuje moderátorka Bobošíková.

V Aby bylo jasno se pustili do ověření, zda jde skutečně o takové úspěchy, jak je prezentováno. A výsledek je následující: „V patnácti bodech našli šest lží a čtyři polopravdy. Zbytek je možná pravda,“ dodává Bobošíková, kterou překvapuje, že žádná média body, které ODS v zásluhách vlády vyzdvihuje, nepodrobila hlubší analýze.

Protože jak se ukazuje, nejedná se zrovna o lži malé: „Lži jsou takového kalibru, že dávají tušit, co si Fialovi marketéři myslí o občanech. Musejí je považovat za pologramotné hlupáky, kteří neumějí číst, a přitom spoléhají na to, že vláda má na své straně mainstreamová a veřejnoprávní média,“ pokračuje Bobošíková.

V kontextu s tím připomíná, že příručka pro boj s dezinformacemi na stránkách Rakušanova Ministerstva vnitra přitom říká, že „dezinformace slouží k šíření vlivu a vytvářejí se za účelem prosazování ekonomického prospěchu nebo politických názorů. „Posuďte sami, nakolik je top patnáct úspěchů z dílny ODS vylhaných, dezinformačních nebo pravdivých,“ dodává moderátorka.

Jedním z patnácti top úspěchů, který ODS přičítá vládě, je, že „drží schodek rozpočtu pod 300 miliardami korun“, Bobošíková upozorňuje na první lež: „Jen za prvních jedenáct měsíců letošního roku činí schodek státního rozpočtu 337 miliard korun. Proč se Fialova vládní ODS rozhodla lhát u něčeho tak snadno ověřitelného, nevíme,“ pozastavuje se.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Dalším z patnácti úspěchů vlády je podle ODS, že „máme naplněné zásobníky plynu na téměř sto procent, takže zvládneme tuto zimu“. „Na rozdíl od ODS nemáme křišťálovou kouli, abychom věděli, že tuto zimu stoprocentně zvládneme. Ale víme, že stoprocentně naplněná kapacita plynových zásobníků je už dávno minulostí,“ uvádí, že dnes má Česko v zásobnících plynu pouze 85 procent, což pokrývá zhruba čtyři měsíce spotřeby v České republice. „Pokud by se v situaci s plynem nic nezměnilo, byla by Česká republika koncem zimy na suchu nebo spíše na mrazu,“ podotýká moderátorka.

  • Aktuální zásoby plynu v ČR můžete sledovat ZDE.

Dále se ODS chlubí, jak se vládě „podařilo nastartovat projekt plynovodu Stork II z Polska“. Ani to se úplně tak nezakládá na pravdě: „Ve skutečnosti se jedná maximálně o restart. Projekt nastartovala Sobotkova vláda už v roce 2014. Kvůli politickým problémům v Polsku byl v roce 2016 přerušen a nyní je jen obnoven,“ přibližuje Bobošíková.

Podle top patnácti úspěchů Fialova vláda také „zahájila odkládanou dostavbu Dukovan“. I zde Bobošíková upozorňuje, že tomu tak není: „Ale nezahájila. Vláda pouze dala souhlas k tomu, aby ČEZ spustil výběrové řízení na dodavatele.“

Nejsilnější vládní strana také chválí Fialovu vládu, že „letos celkem třikrát valorizovala důchody“. Vláda se ale „chlubí cizím peřím“, poznamenává Bobošíková a vysvětluje: „To není ani v nejmenším zásluhou vlády. Vládě ukládá povinnost navyšovat důchody v obdobích vysoké inflace zákon o důchodovém pojištění,“ upozorňuje publicistka.

Ještě drzeji si vláda Petra Fialy přivlastňuje úspěch, za kterým stála Babišova vláda, když píše, jak „od příštího roku zvyšuje limit pro registraci DPH z jednoho milionu na dva miliony korun“. „Výjimku pro české firmy nezajistil ministr financí Fialovy vlády, ale tehdejší ministryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO,“ připomíná Bobošíková.

„Tolik prokazatelné lži, chcete-li dezinformace, z dílny vládní Fialovy vlády,“ uvádí Bobošíková, která následně cituje, co radí sám Úřad vlády v boji proti dezinformacím: „Nedávej peníze dezinformátorům. Mnozí šiřitelé dezinformací si udělali z lidské naivity lukrativní byznys. Dej těmto šmejdům červenou.“

A závěrem dodává: „Co myslíte, vztahují slovo šmejdi šiřitelé vládních dezinformací i sami na sebe? A přestanou si z našich daní zvyšovat mzdy? Nevztahují a nepřestanou. A víte proč? Protože jim to tolerujeme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …