Do sněmovny se vrací vykroužkovaný ódéesák. Kolegové mají radost

08.05.2013 18:37

Nejprve se v roce 2010 nedostal Jozef Kochan (ODS) do Poslanecké sněmovny, protože ho voliči vykroužkovali. Tento týden se však vrátil mezi poslance díky rošádě v řadách občanských demokratů. Server Lidovky.cz se proto zeptal jeho spolustraníků, jak jeho návrat vnímají.

 Do sněmovny se vrací vykroužkovaný ódéesák. Kolegové mají radost
Foto: Archiv
Popisek: Jozef Kochan

Stejný osud jako exministra vnitra Ivana Langera, kterého vykroužkovali voliči v Olomouckém kraji, potkal i Jozefa Kochana. Ten pobíral od sněmovny náhrady za poslaneckou kancelář, kterou si však zřídil u své manželky. Dvacet tisíc měsíčně tak měl k dobru.

Opět ve sněmovně jako náhrada

Voliči se ho proto rozhodli podruhé do sněmovny nepustit a vykroužkovali jej. Nyní se však Kochan vrátil zpět do poslaneckých lavic. Stalo se tak díky odchodu Zdeňky Horníkové do Nejvyššího kontrolního úřadu, kde se stala  viceprezidentkou, a také odstoupení poslance Martina Mečíře z rodinných důvodů. Podobným způsobem se Kochan přitom do sněmovny dostal i v roce 2004 - jako náhrada za nemocného kolegu.

Úlehla nemá výhrady

Server Lidovky.cz proto oslovil Kochanovy kolegy z ODS, aby se k jeho návratu vyjádřili. „Návrat poslance Kochana je dán z Ústavy a nejsem si vědom, že by provedl něco, co by poškozovalo ODS,“ uvedl serveru David Šeich.

Tomáš Úlehla podle svých slov nemá výhrady. „Já jsem s J. Kochanem měl vždy jen pozitivní zkušenosti, o jeho vykroužkování nemám žádné informace a k jeho práci ve sněmovně nemohu mít sebemenší výhrady. Známe se jen z dolní komory,“ prozradil.

Jiný z občanských demokratů, Jan Bureš, hodnotí návrat Kochana takto: „Já pana kolegu Kochana neznám, nemůžu tudíž soudit, zda jeho návrat do sněmovny je poškozením ODS. Nicméně mu voliči dali přes 2000 preferenčních hlasů, tedy tolik, že mu to stačilo na místo druhého náhradníka.

Šťastný zpochybnil vykroužkování

Pavel Drobil odpověděl stručně: „Panu Kochanovi vznikl řádně mandát poslance a já to respektuji,“ řekl exministr životního prostředí. Jan Bauer k tomu poznamenal, že na spolupráci s Kochanem se těší a jeho návrat podle něj stranu nikterak nepoškozuje.

Boris Šťastný poté zpochybnil samotné Kochanovo vykroužkování. „Doktor Kochan nebyl vykroužkován, voliči pouze využili svého práva a dali své preferenční hlasy těm kandidátům z celé kandidátky, kteří je zaujali. Volební zákon nezná negativní volbu, tedy vykroužkování, ale naopak pozitivní volbu, tedy zakroužkování. ODS proto jeho návrat nepoškozuje,“ řekl serveru Lidovky.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: kup

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…