„Dobroser?“ Američané zděšeni Salvinim, AfD a Evropou. Přidala se i ČT

15.04.2019 11:35

Evropské volby jsou stále blíž a pozornost už jim věnují nejen média členských států Evropské unie, ale také deník New York Times. Američany zaujalo slovo typu „dobroser“, které s chutí používá italský ministr vnitra Matteo Salvini nebo politici Alternativy pro Německo.

„Dobroser?“ Američané zděšeni Salvinim, AfD a Evropou. Přidala se i ČT
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

Volby do Evropského parlamentu jsou za dveřmi a zdá se, že to budou trochu jiné volby, než na jaké bývali Evropané zvyklí. Odhady naznačují, že může oslabit dosud dominantní tandem Evropské lidové strany a evropských socialistů. O slovo se totiž hlásí krajně pravicové strany jako Liga italského ministra vnitra Mattea Salviniho, ale také Alternativa pro Německo a možná také Strana Finů, která prosazuje odchod severské země z EU. Strana Finů skončila v nedělních volbách druhá se ziskem 17,5 procenta hlasů.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Zeman v přítomnosti Čaputové kouřil?

21%
79%
hlasovalo: 6840 lidí

Server deníku New York Times Američanům popsal, že Salvini rád mluví o „dobroserech“ a považuje je za velké zlo současné Evropské unie. „Evropský sen pohřbili byrokraté, ‚dělači dobra‘ a bankéři, kteří Evropě vládnou už příliš dlouho,“ řekl o starém kontinentu Salvini v Miláně, když oznamoval, že nacionalisté potáhnou za jeden provaz a utvoří společný projekt nazvaný „Evropská aliance pro lidi a národy“. Originálním italským výrazem, který použil Salvini a který je ekvivalentem našeho termínu „dobroser“, je slovo „buonista“.

Tvrdě zkritizoval i evropské liberály, kteří podle jeho názoru lákali Afričany k cestě do EU a nechali je umírat na moři.

Slovo „dobrý člověk“ (Gutmensch) používají dlouhé roky také politici Alternativy pro Německo, kteří jsou součástí Salviniho projektu.

Varovný hlas proti sjednocujícím se pravicovým radikálům v EU pozvedl také italský spisovatel Paolo Berizzi, který v nedělním pořadu Horizont ČT24 varoval, že Salvini může uvažovat také o spolupráci s fašisty.

„Od chvíle, kdy se stal vůdcem Ligy, pomrkává Salvini po fašistech. Hýčká si je, protože chce jejich hlasy,“ řekl doslova. Tito fašisté Berizzimu vyhrožují smrtí a zapálením jeho domu. Novinář proto zažádal o policejní ochranu. A dostal ji. Je tím sice omezena jeho svoboda, ale neodradilo ho to dál poukazovat na riziko, které pro společnost představují italští fašisté.

Ale zpět k Salvinimu. New York Times poznamenávají, že Salvini a jeho kolegové se k moci vyvezli na vlně populismu, v politice nejsou příliš zkušení, ale svou nezkušenost vydávají za přednost. Celá Itálie za tuto nezkušenost platí tím, že se stala laboratoří „bizarních nápadů“ těchto populistů. „Je to jako by byli z jiné planety,“ řekl Romano Prodi, bývalý italský premiér a bývalý předseda Evropské komise.

Protiváhu politikům Salviniho typu může podle NYT představovat např. francouzský prezident Emmanuel Macron, který oslovil v otevřeném dopise všechny občany EU a nabídl jim ke zvážení svou vizi sjednocující se Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…