„Evropa má hodnoty a za tyto hodnoty je ochotna bojovat.“ Zelenskyj nechce Rusy v Evropě

13.08.2022 18:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval České republice. Poděkoval papeži Františkovi. A především složil poklonu mladým Ukrajincům ve věku 7 až 16 let. A znovu tvrdě uhodil na Rusy.

„Evropa má hodnoty a za tyto hodnoty je ochotna bojovat.“ Zelenskyj nechce Rusy v Evropě
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
12. srpen je v EU  i na Ukrajině Dnem mládeže. Ukrajinský prezident Volodmyr Zelenskyj jim složil poklonu.  

„Především jsme se spolu s první dámou setkali s mladými hrdiny-záchranáři – jste skvělí, jsem hrdý na děti a mládež, kteří jsou silní navzdory svému věku, zodpovědní navzdory svému věku. Sbírají prostředky pro armádu, pomáhají našim zraněným, pomáhají lidem, pomáhají zachraňovat lidské životy,“ prozradil Zelenskyj s tím, že setkal s mladíky a s dívkami ve věku od 7 do 16. „Jsou to hrdinové. A na jejich činy lze být hrdý tak, že ne každý dospělý má takový životopis,“ pokračoval prezident. „Jsem velmi hrdý na to, že se setkání zúčastnila také Maryna Viazovská, jedna z nejslavnějších mladých Ukrajinek, která obdržela nejvyšší ocenění ve světě matematiky – slavnou Fieldsovu medaili,“ dodal ještě.

S mladými lidmi prý probíral řadu zajímavých nápadů a Zelenskyj přislíbil, že některé z těchto nápadů budou realizovány. „Nápady zněly velmi dobře – budeme je realizovat,“ zmínil Zelenskyj.

Prozradil, že mluvil s papežem; informoval ho o situaci na bojišti i o ruském teroru, který armáda agresorů stále stupňuje. „Informoval jsem ho o situaci na frontové linii a o neustálých snahách Ruska zvyšovat míru teroru. On s tím souhlasil a vyjádřil nám podporu,“ konstatoval.

Poté znovu prohlásil, že Rusko musí být uznáno za teroristický stát. „Po tom všem, co okupanti na Ukrajině provedli, může být k Rusku jen jeden postoj – jako k teroristickému státu. A mimochodem, právě z tohoto hlediska by se měl určovat postoj k občanům Ruska,“ zdůraznil Zelenskyj.

O pár chvil později zaznělo poděkování České republice.  

„Děkuji České republice, pobaltským státům a dalším zemím, které otázku víz pro občany teroristického státu dostaly na oficiální úroveň diskuse v Evropě. Samozřejmě všichni chápeme: jsou lidé, kteří skutečně potřebují ochranu, kteří jsou v Rusku pronásledováni, mohou být i zabiti, a proto by se jim mělo dostat pomoci od civilizovaného světa. Jedná se o známé právní mechanismy – prostřednictvím statusu uprchlíka, žádostí o azyl a dalších možností pomoci a podpory. Ale je to pro ty, kteří bojují, pro ty, kteří jsou pronásledováni. A to by se nemělo týkat ostatních ruských občanů v Evropě, turistiky, zábavy, obchodních záležitostí. Není možné pracovat pro teroristický stát...“ řekl Zelenskyj.

Rusové podle ukrajinského prezidenta musí vědět, že Evropa má hodnoty a za tyto hodnoty je ochotna bojovat. A pak je podle Zelenského důležitá ještě jedna věc. „Musí existovat záruka, že ruští vrazi a pomahači státního teroru nebudou využívat Schengen,“ pravil Zelenskyj. „Proto jsou vízová omezení pro občany Ruské federace spravedlivá a všichni obránci evropských hodnot by na nich měli trvat,“ dodal Zelenskyj.

Než se rozloučil s občany, prozradil, že vyznamenal dalších 181 obránců Ukrajiny. Celkem už vyznamenání předal 26.500 vojáků a vojaček. Všem poděkoval za to, že bojují za Ukrajinu. „Sláva všem našim vojákům! Sláva Ukrajině!“ zvolal Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…