„Fiala je hrobař.“ U Xavera došlo na ekonomické vyhlídky Česka

25.05.2024 9:45 | Monitoring

Hloupost, zkorumpovanost, kroky současné vlády jsou likvidační, uvedl bývalý ministr financí, ekonom Vlastimil Tlustý v pořadu XTV, kde se věnoval situaci, kdy u nás končí celá řada velkých firem, v Česku je to podle nich zkažené a beznadějné. Hovořil o vládní nejhrůznější propagandě a manipulaci veřejnosti. Zmínil i rozdmýchávání nenávisti ve společnosti v podání Magdy Vášáryové, která Ficovi voliče označila za spodinu.

„Fiala je hrobař.“ U Xavera došlo na ekonomické vyhlídky Česka
Foto: XTV
Popisek: Vlastimil Tlustý

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu ze současných 300 zaměstnanců. Tlustý připomněl slova premiéra Fialy, že „nenechá nikoho padnout,“ ale jsme svědky, že se úplně tak neděje. „Pan ministerský předseda je jedním z autorů takovýchto kroků. Víte, ti podnikatelé právě kvůli takovým premiérům, jako je Fiala, se dostali do situace, kdy prodávají určité množství za určité ceny, jinými slovy mají určité příjmy, a proti tomu mají náklady: mzdy, energie,“ vysvětluje Tlustý v pořadu Podtrženo, sečteno.

Jde o jednoduché počty: „Není to žádná velká věda. Vidí, že mají jenom dvě možnosti: buď zásadně sníží náklady, anebo končí. Anebo najdou metodu vyrábět jinde – třeba v Indii,“ komentuje Vlastimil Tlustý rozhodnutí celé řady firem skončit, naposledy například sklárny kvůli vysokým cenám energií.

„Neumím odlišit, co je hloupost, co zkorumpovanost, co chytrost,“ povzdechl si nad úřadováním Fialovy vlády.

„Že kroky této vlády jsou likvidační, nutící podnikatele k takovýmto krokům, to je prokazatelné. V Česku je to už tak zkažené a beznadějné, že ani nedoufají v nápravu. Všichni rozumní odcházejí,“ citoval Vlastimil Tlustý vyjádření některých českých podnikatelů.

A vyhlídky do budoucna nejsou optimistické: „Je to pokračující úpadek. Fiala a spol. to nechtějí vidět, vypadá to tak. Když posloucháme jejich poradce, ti lžou, až se jim od úst práší,“ pokrčil Tlustý rameny.

„Ale, že je Fiala hrobař české ekonomiky, tím jsem si jist,“ konstatoval ekonom následně.

Minulý pátek Xaver řekl na adresu Magdy Vášáryové, aby jí „mráz roztrhnul prdel“, reagoval tak na její slova, kdy o skupinách voličů hovořila jako o spodině. „Že voliče pana Fica označí za spodinu a za fašisty... l to je hnusná urážka, to by neměla říkat,“ míní Tlustý. Přesto upozornil Xavera, že se na to dalo zareagovat vlídněji a výrok byl formálně nešťastný. „Řekl bych vám: neberte ji vážně, ona tu politiku moc nechápe, tak občas, nejenom, že plácá, ale i uráží. Váš výrok umožňuje snadný protiútok a to vám nepřeji,“ řekl ekonom moderátorovi Veselému.

„Rozumím. Víte, v tu chvíli, pár hodin po atentátu na Fica... byly v tom trochu emoce. Myslím, že ta nenávist začíná u těchto lidí, víte. Říkat skupině lidí, která demokraticky volila, že je spodina... Měl jsem pocit, že to v tu chvíli říkám za toho Fica,“ vysvětloval svůj výrok Lubomír Xaver Veselý. „Tito lidé se tváří jako lidumilové a ve skutečnosti svými výroky rozeštvávají a vyvolávají vášně a prohlubují zoufalství lidí u nás i na Slovensku,“ dodal Tlustý k Vášáryové.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tahle země není ani pro starý ani pro slušný , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 25.05.2024 10:09:32
začalo to divokou kupónovou privatizací, rozkradením a vytunelováním národního majetku, rozkradením důchodového fondu, likvidací podniků, které by svou konkurencí mohly ohrozit ty západní. Teprve až po jejich likvidaci jsme byli milostivě vstoupeni do EU. Pak přišel další úder - bolševizace EU, dotace na vše a pro všechny, grýn dýl a záměrné odstřižení od levných ruských energií. Nástup liberálního fašismu vše završil. Pokud chceme přežít, je nutné všechny ty liberály, hochštaplery, šíbry, pravdoláskaře, michprdy, multikulturalisty, přerozdělovače, agenty z neziskovek, rudozelený sliz, genderové mutanty, bruselské šílence s jejich poskoky (někteří jsou vše dohromady) vykopat z vedoucích pozic v politice. Jinak končíme.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…