„Fico je podezřelý z účasti na organizovaném zločinu!“ Další vývoj v případu Jána Kuciaka

02.03.2018 7:31

Vražda Jána Kuciaka a jeho snoubenky vyvolává otřesy na slovenské politické scéně. Opozice mluví dokonce o politické vraždě a vyzývá premiéra Roberta Fica k odstoupení. Ten odstoupit odmítá a vyčítá opozici, že jen zneužívá smrti dvou mladých lidí k polickému boji. Vyšetřovatelé mezitím prověřují nové stopy.

„Fico je podezřelý z účasti na organizovaném zločinu!“ Další vývoj v případu Jána Kuciaka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky běží na plné obrátky. Média se o tento případ extrémně zajímají, ale teď to budou mít se získáváním informací o něco těžší. Podle informací páteční MF Dnes prokurátor Úřadu speciální prokuratury totiž poskytování dalších informací zarazil.

Mezitím se ukázalo, že muž, kterého policie zadržela i se zbraní, velmi pravděpodobně Kuciaka nezabil, alespoň ne zbraní, která u něj byla nalezena. Mělo jít o drogově závislého muže. V tuto chvíli se proto vyšetřovatelé soustředí především na tzv. italskou stopu, tedy na poslední článek Jána Kuciaka o možném propojení italské mafie a slovenské politiky. V souvislosti s italskou stopou bylo zadrženo celkem sedm osob.

Vedle toho policie pracuje i s informací publicisty Radovana Bránika, že se Kuciak při své práci dotkl také možnosti, že na Nejvyšším soudu Slovenské republiky může docházet ke korupčnímu jednání. Tato instituce se však proti těmto informacím okamžitě ohradila s tím, že kdyby existoval jen stín podezření na korupci, policie by byla okamžitě informována.

Vražda Jána Kuciaka a jeho snoubenky však nezaměstnává jen kriminalisty, ale i politiky. Slovenská politická reprezentace svádí tvrdý boj. Především pravicová opozice tvrdí, že kabinet Roberta Fica si nese na zádech svůj díl odpovědnosti za tuto kauzu, protože nejsilnější vládní strana Smer-SD ovládá resort vnitra a tento resort nekladl větší důraz na vyšetřování možných obchodů italské mafie na Slovensku. Opozice dokonce tvrdí, že by vláda měla z této své spoluzodpovědnosti vyvodit důsledky a rezignovat.

„Robert Fico je důvodně podezřelý z účasti na organizovaném zločinu. Do vyšetřování je třeba zahrnout i Roberta Fica a jeho možné propojení na italskou mafii,“ prohlásil před televizními kamerami místopředseda nejsilnější protivládní strany Svoboda a Solidarita (SaS) Lubomír Galko. „Žádný příčetný předseda vlády by se totiž nechoval jako Robert Fico. Takto se chovají jen pachatelé a spolupachatelé,“ prohlásil Galko.

Předseda strany Obyčejní lidé Igor Matovič se přidal a vraždu Jána Kuciaka označil za politickou vraždu

Fico se však nechystá z postu premiéra odcházet a obviňuje opozici, že smrt novináře a jeho snoubenky zcela nepřijatelně zneužívá k politickému boji, který vyšetření smrti Jána Kuciaka nijak nepomůže. Někteří premiérovi spolupracovníci však už opustili své posty. Jde především o dnes již bývalou poradkyni premiéra Máriu Troškovou, kterou Kuciak zmiňoval v článku o italské mafii.

„Vražda novináře Kuciaka má značný dopad na slovenskou politickou scénu. Úřad vlády už opustili Mária Trošková a Viliam Jasaň, kteří byli spojovaní s lidmi kolem italských mafiánů. Trošková dostala policejní ochranu. Její matka tvrdí, že jí kdosi vyhrožuje. Řekla to deníku Nový Čas, který sídlí ve stejném domě jako web Aktuality.sk, v němž pracoval zavražděný novinář Kuciak. Pod dohledem policie je i několik novinářů a celý web Aktuality.sk,“ píše deník.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…