"Grebeníčku, jste hanbou KSČM". A takto se rudý jestřáb znovu brání kvůli Palachovi

11.02.2013 11:25

Velký rozruch vzbudila páteční slova polance KSČM Miroslava Grebeníčka, který tvrdě zkritizoval současnou interpretaci odkazu Jana Palacha. Učinil tak v parlamentní rozpravě při projednávání návrhu, jímž mělo být výročí Palachovy smrti uzákoněno jako významný den. Na jeho slova během víkendu reagovala řada lidí, například historik Jan Šebek, ale třeba také místopředseda jeho strany Jiří Dolejš. V pondělí ráno pak na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz své argumenty rozvinul sám Grebeníček.

"Grebeníčku, jste hanbou KSČM". A takto se rudý jestřáb znovu brání kvůli Palachovi
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Grebeníček ve svém projevu kritizoval zejména důvodovou zprávu k návrhu novely, „v níž se navrhovatelé uchylují k svéráznému výkladu historických událostí.“ Světonázor některých navrhovatelů je podle něj značně odlišný od toho, co chtěl Jan Palach.

„Tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádějící. Ne, Jan Palach se nezapálil na protest proti komunistické straně Československa,“ uvedl v řečništi Grebeníček, čímž i podle stenografů způsobil hlasité bouchání do lavic ze strany poslanců ODS a odchod koaličních poslanců, společně s některými zástupci Věcí veřejných, z jednacího sálu. „Jeho sympatie patřily především reformním komunistům, kteří měli podporu i ve všech strukturách svazu vysokoškolského studentstva,“ pokračoval bývalý předseda KSČM. Pak ocitoval výsledky statistického průzkumu z června roku 1968, podle kterého se osmdesát devět procent dotazovaných vyslovilo pro pokračování socialistického vývoje a pouhých pět procent pro kapitalismus. Lidé podle něj tehdy věřili demokratizačnímu procesu, za kterým Jan Palach stál až do své smrti.

Pajerová: Grebeníček je zločinec

Na jeho projev bezprostředně reagovala poslankyně ODS Jana Černochová. Ta uvedla, že „zástupce Komunistické strany Čech a Moravy pan Grebeníček nám jasně ukázal, že se jejich myšlení a demagogie hraničící s fanatismem za 45 let vůbec, ale vůbec nikam neposunula!“

Později se na jeho výrok objevilo mnoho dalších ohlasů. Například někdejší vůdkyně studentských protestů z roku 1989 Monika MacDonagh- Pajerová prohlásila Grebeníčkovy řeči za důvod k trestnímu oznámení a samotného poslance za zločince, který prý velmi dobře ví, co dělá a říká. „Je dobře, že veřejně prohlásil, co si v komunistické straně myslí,“ ocenila Pajerová. Podle ní se alespoň ukázalo, jak je to s ujišťováním ČSSD po krajských volbách, že komunisté, se kterými v několika krajích uzavřela koalice, nejsou tak špatní.

Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil i renomovaný historik Jan Šebek. „Připomíná mi to manipulativní lži, které se kolem Jana Palacha začaly objevovat těsně poté, co se upálil,“ varoval. Komunisté podle něj Palachův čin již od roku 1969 významně ideologicky manipulovali a nyní v tom jenom pokračují. Z hrdinného činu studenta se prý snaží udělat nástroj k podpoře vlastní ideologie.

Ve své knize se k tématu Palachovy smrti vyjádřil i spisovatel Jiří Stránský. „Palachův čin nevidím jako oběť, ale jako výzvu. Palach vycházel z bezvýchodného zoufalství, z toho, že se události někam řítí a že je třeba národem zatřást. Což se stalo, a to velice, až na to, že ono zatřesení trvalo jen chvíli,“ uvedl spisovatel.

Dolejš: Bylo to necitlivé

Naopak spíše v Grebeníčkův prospěch se o víkendu na severu Britské listy vyjádřila spisovatelka Lenka Procházková. Podle ní už se Palach nemůže bránit tomu, jak bude jeho odkaz deformován. Pamětníci by se však prý měli ozvat a říct k tomu své. „Nesmíme připustit, aby byl dnes Palachův čin přetaven podle současného politického zadání,“ varovala spisovatelka.

Na serveru ParlamentníListy.cz se jeden ze čtenářů ptal na názor i místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše. Čtenář ocenil, že Grebeníček se snaží stranu zviditelnit. Dolejší však namítl, že toto rozhodně není téma, na kterém by se komunisté měli profilovat.

„Propagandistickými bitvami o Palacha se hlasy pro změnu nenaženou ani náhodou. Nechme už mrtvé mimo tyhle ideologické půtky a nepodsouvejme jim, co jejich ani snad nemohlo být,“ vyzval poslanec. Právě kolem výročí Palachovy smrti je podle něj velmi necitlivé řešit, jestli by byl s komunisty, nebo proti. A nakonec Dolejš velmi ostře zaútočil do vlastních řad, když napsal, že i komunistický režim má ve svém vztahu k Palachovi dost másla na hlavě. Proto by podle něj měli komunisté méně hřímat a spíše si držet objektivní a neurážející odstup. Jsou prý mnohem zásadnější témata, kterým by strana měla věnovat svou energii.

Celé vyjádření Jiřího Dolejše ZDE

"Jste hanbou KSČM"

Prostoru profilů na ParlamentníListy.cz využil i sám Grebeníček. Jeden ze čtenářů mu vyčetl, že svým slovy potápí stranu, je její hanbou a měl by co nejdříve z KSČM vystoupit. Bývalý komunistický předseda čtenáři odpověděl, že prostě už nemohl mlčet. „Současná česká pravice a ve Sněmovně zejména poslanci ODS a TOP 09 se k odkazu Jana Palacha vyjadřují velmi vypočítavě a formálně, ale fakticky cenzurují a falšují jeho lidské poselství,“ napsal na svůj profil.

Celá pondělní odpověď Miroslava Grebeníčka ZDE

Je prý stále třeba připomínat, že Palach se upřímně hlásil k ideálům Pražského jara, a podporoval reformní komunisty. Současný systém korupce, mafií a sociální bezohlednosti je podle něj v absolutním rozporu s tím, co Jan Palach chtěl. Lidé to podle něj vědí, a proto na něj média za jeho slova tak sprostě útočí.

Následně citoval svou sněmovní repliku na útok poslankyně Černochové, ve které se vyznal ze svého speciálního vztahu k Janu Palachovi. Sám byl prý v roce 1968 členem studentského stávkového výboru, který se vyslovil jednoznačně proti okupaci Československa. To mu však nebránilo, aby si stále zachoval sympatie k Dubčekovi a jeho vedení komunistické strany. „Moje sympatie patřily však především reformním komunistům, kteří prohlašovali, že lidstvo musí spojovat především myšlenka vzájemného respektování, nikoliv psychóza strachu,“ vysvětlil své sympatie. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …