„HRA O TRŮNY už skončila, co kdybys skončil taky?“ Pane Babiši, FOTO transparentů proti Vám

22.05.2019 11:27

REPORTÁŽ Na demonstraci proti Marii Benešové v úterý 21. května bylo lidově řečeno „hlava na hlavě“. Spolek Milion chvilek pro demokracii tak, zdá se, dostál svým slibům, že Václavské náměstí zaplní. Manifestující požadovali demisi Marie Benešové z pozice šéfky justice a jmenování „nezávislého“ ministra. Rovněž požadovali záruky, že nebude do justice mocensky zasahováno. Jak mezitím sdělil Andrej Babiš prostřednictvím „svých“ médií, na demonstrace si už zvykl. Podívejme se, jak včerejší demonstraci prožívali sami manifestující, například prostřednictvím hesel či výzev vepsaných na své transparenty a cedule.

„HRA O TRŮNY už skončila, co kdybys skončil taky?“ Pane Babiši, FOTO transparentů proti Vám
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Hra o trůny už skončila. Skončíš taky Babiši?

Jak informovala média, Václavské náměstí bylo od poloviny (předělovací třídy, kde jezdí tramvaje) nahoru plné. Počet lidí těžko odhadnout. Podle organizátorů se však akce účastnilo přes 20 tisíc lidí.

Anketa

Chcete, aby premiér Babiš odstoupil, jak žádali demonstranti na Václaváku?

13%
87%
hlasovalo: 24958 lidí

Kvůli davům hrnoucím se na demonstraci byly chodníky po obou stranách náměstí směrem nahoru k soše sv. Václava neprůchodné. Kdo se chtěl dostat až nahoru: tedy k epicentru dění, často prozřetelně k průchodu volil okolní ulice a místo obcházel.

V příslovečném „kotli“ demonstrace se atmosféra dala krájet a masová vlna antagonismu a negativních postojů vůči osobě premiéra Andreje Babiše – bývalého agenta tajné Státní bezpečnosti, miliardáře a člověka, proti němuž je aktuálně vedeno trestní řízení – byla takřka hmatatelná.

V tom samém duchu se nesla i hesla, kterými si demonstrující „opentlili“ své cedule a transparenty. „Proč ČR dotuje Agrofert?“ ptal se například kartónový artefakt jednoho z demonstrujících.

Heslo naráželo zřejmě na to, že ačkoliv byly evropské dotace pro Babišovy podniky z rozhodnutí Bruselu zastaveny, vyplácí je v současnosti Babišovým firmám Ministerstvo zemědělství. Zřejmě pak i na to, že Babišův Agrofert je v současnosti největším příjemcem dotací pro zemědělce v Česku, za což ovšem nejspíše nemůže Babiš sám, ale spíše nastavení dotačního systému.

„Maminka říkala, že lhát se nesmí,“ hlásila další cedule. „Mě učili, že brát si, co mi nepatří je špatně,“ oznamovala cedule dalšího demonstranta: zřejmě tedy v poukázání na kauzu, ve které Andrej Babiš aktuálně čelí trestnímu stíhání. Jedná se o údajné spáchání padesátimilionového dotačního podvodu v souvislosti s farmou Čapí hnízdo.

„Raději zešílet v divočině,“ hlásala další cedule, těžko polemizovat o jejím významu. „Na českou justici zaklekneme: ANOfert,“ oznamoval další poutač; zřejmě v souvislosti se změnou na postu ministra spravedlnosti, kam dosedla Marie Benešová, ostatně proti ní na této pozici se již několik týdnů konají demonstrace.

„Stop Babišově privatizaci českého státu,“ varovala další cedule. Připomeňme v té souvislosti, že Babišovým předvolebním heslem bylo „řídit stát jako firmu“. Připomeňme i výtku prezidenta Miloše Zemana na adresu současného ministerského předsedy a šéfa Agrofertu, že by měl své heslo upravit na „řídit stát jako rodinnou firmu“

„Benešová: poradkyně kolaborantů,“ mířila tvrdě na současnou šéfku justice další cedule. „Pryč s kolaboranty a zrádci,“ hlásila záhadně další. „Babiš končíš. Nechci policejní stát“, „Demisi Bureši! Běž míchat beton,“ „křičely“ další cedule.

„Bureši, na demonstrace jsi si už zvykl? Tak si začni zvykat ne tepláky,“ pisatel této cedule zřejmě odkazoval na probíhající trestní stíhání vedené proti Andreji Babišovi. „Hra o trůny už skončila, co kdybys skončil taky,“ glosovala další cedule odvysílání posledního dílu populárního seriálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…