„Házeli kamení na očkovací vůz." Adam Vojtěch u toho

26.10.2021 11:21

Ostrava je region razovity, zpíval Jarek Nohavica. Svéráz pohraničních oblastí Moravskoslezského kraje prý momentálně tvrdě pociťují hygienici a očkovací týmy, které se snaží místní přimět k očkování a dodržování pravidel pandemie. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová, která sama předtím řídila ostravskou krajskou hygienu, vyprávěla dokonce o házení kamenů na jednotky.

„Házeli kamení na očkovací vůz." Adam Vojtěch u toho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod svobody. Odpůrci očkování proti covidu se setkali pod sochou sv. Václava pak prošli Prahou

Očkovací strategie v pohraničních okresech je podle náměstkyně Martiny Koziar Vašákové náročný úkol pro zkušeného epidemiologa. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová, která do své funkce přišla právě z takového regionu, pak dodala několik dramatických příběhů.

Anketa

Myslíte, že Parlament nakonec Zemana zbaví pravomocí? Jde o předpověď, ne přání.

5%
92%
hlasovalo: 11213 lidí

„Já jsem z kraje, kde to pohraničí je rezistentní nejvíce,“ připomněla v reakci na slova ministra Vojtěcha, který předtím řekl, že Moravskoslezský kraj je dokonalou ukázkou, jak neproočkovanost vede k udržování epidemie.

Podle Svrčinové hygienici v tomto kraji dělají co mohou. „Jezdíme za starosty, komunikujeme i v jazyce který je těm lidem srozumitelný, neboť tam žije i vysoké procento osob polské národnosti. Vyjíždí tam i mobilní očkovací týmy. Ale bohužel ne vždy jsou ty očkovací týmy přijímány dobře. Spíš naopak. Poslední výjezd skončil házením kamenů na očkovací tým,“ vyprávěla.

Navíc prý do příhraničního regionu dojíždí řada lidí za prací z Polska nebo Slovenska, takže je složité je vůbec zachytit. Krajská hygienická stanice se snaží vymyslet, co s tím, ale zatím se střídavými úspěchy.

Podobně komplikovaná situace je prý i v příhraničních oblastech sousedního Olomouckého kraje. „Je to oblast, která musí být zmapována ze strany krajské hygienické stanice,“ uzavřela svou zkušenost hygienička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…