Hillary rozdrtím, a toho lháře taky! Donald Trump sice v noci neuspěl, ale...

06.04.2016 8:42

V americkém státě Wisconsin proběhlo další kolo primárek, ve kterých na straně republikánů podle předběžných výsledků zvítězil navzdory průzkumům Ted Cruz. Porážku utrpěla také demokratická kandidátka na prezidenta Hillary Clintonová. Pro dosavadní lídry kandidátek Trumpa a Clintonovou se tím však prozatím nic zásadního nemění. I nadále mají před svými soupeři solidní náskok.

 Hillary rozdrtím, a toho lháře taky! Donald Trump sice v noci neuspěl, ale...
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Ještě několik hodin před velmi důležitými volbami ve státě Wisconsin se oba hlavní republikánští kandidáti snažili převážit misky vah na svou stranu. Donald Trump se při svém vystoupení ve wisconsinském městě Superior soustředil zejména na kritiku svého oponenta Cruze a objasňování přítomným davům těch důvodů, pro které by ho měli zvolit.

„Já celý život beru peníze, beru a beru, to dělá koneckonců byznysmena byznysmenem. Přesto jsem během své kampaně odmítl tolik peněz, které mi lidé nabízeli, že byste tomu nevěřili, na rozdíl od tohohle Teda Cruze, který je stoprocentně kontrolován svými dárci. V tomhle je mezi námi propastný rozdíl,“ hlasitě vykřikoval Trump.

V průběhu svého vystoupení Trump několikrát odkazoval na Cruze jako na „ulhaného Teda“. „Viděli jste někdy někoho takhle lhát? Podívejte se na to, co udělal Cruz v Iowě Benu Carsonovi v době, kdy se ještě ucházel o nominaci. Lživě prohlašoval, že Carson již odstoupil z volebního boje, čímž si zajistil tisíce hlasů lidí, kteří by jinak volili Carsona,“ pokračoval Trump v kritice Cruze.

V tom začal mnohatisícový dav skandovat slova „ulhaný Ted, ulhaný Ted“, což vyvolalo reakci Trumpa: „Ano, přesně tak, ulhaný Ted,“ vykřikoval Trump a gesty podporoval dav ke skandování.

„Hillary rozdrtím“

„Žena mi říká, že bych se měl vyjadřovat diplomatičtěji. Možná budu, ale teprve až se dostanu do finálové dvojky. Pokud bych se tak choval již teď, byla by zde maximálně třetina z vás,“ vysvětloval miliardář pobavenému davu. „Dovolte mi být tedy ještě chvilku nediplomatickým. Také budu nediplomaticky postupovat v boji s Hillary. Naprosto ji rozdrtím!“ pokračoval ve svém úderném projevu Trump.

Republikánský kandidát ve svém proslovu neopomněl zmínit své dosavadní výsledky. „Začínalo nás 17, teď už proti mně stojí jen dva.“ Přitom Kasichovu kandidaturu označil za absurdní. „Ten člověk horko těžko vyhrál v jednom z 32 států, to byl přitom jeho domácí stát. Nemá šanci,“ zhodnotil Kasichovu kandidaturu. „Potom je tu Cruz, člověk, který se neustále ohání tím, že je jediným kandidátem, který mě dokázal porazit. Ano, v 6 státech, já jsem zvítězil ve 22. Naprosto ho ničím,“ pokračoval ve výčtu svých úspěchů Trump.

„Ještě něco vám o něm řeknu, politici obecně jsou velmi tvrdí lidé, potkal jsem jich mnoho, ale nikdy jsem ještě nepotkal někoho, kdo by lhal tak jako on. Tenhle člověk je prostě už příliš,“ nešetřil Trump svého protivníka.

Kromě kritiky Cruze věnoval newyorský byznysmen také mnoho času otázkám spojeným s členstvím USA v Severoatlantické alianci. „Co se NATO týče, jsem přesvědčen o tom, že celý ten systém je zastaralý a pro nás velmi nevýhodný,“ odkazoval Trump na fakt, že 72 % veškerých nákladů na Alianci plyne z peněz Spojených států. „Platíme neuvěřitelné peníze za to, že ochraňujeme ostatní státy. Jsme hloupí a jsme vedeni hloupými lidmi. Takovými Tedy Cruzy tohoto světa,“ neodpustil si Trump další narážku na Cruze.

Cruz zvolil odlišnou strategii

Ted Cruz ve svém předvolebním rozhovoru, který poskytl televiznímu kanálu Fox, zaujal naprosto opačnou strategii. Snažil se pokud možno vyhnout otázkám spojeným s Trumpem. Přesto mu reportérka několik takových otázek zadala. Jedna se týkala nedávného Trumpova příspěvku na Twitteru, ve kterém se objevila ne příliš vydařená fotografie Cruzovy ženy hned vedle naopak velmi vydařené fotografie Melanie Trumpové, za což se Trump později omluvil. „Mě už to upřímně nezajímá, všechny ty jeho komentáře. Zaměřuji se spíše na skutečné problémy, kterým naše země čelí,“ odpověděl moderátorce Cruz. „Donald nemá odpovědi na klíčové problémy naší země a z toho důvodu se uchyluje k urážkám a pomluvám, to je jeho přirozená obranná reakce“, pokračoval guvernér.

Během rozhovoru přišla řeč i na zadluženost Spojených států, která podle Cruze za posledních 8 let vyrostla z 10 bilionů dolarů na 18. „Takové chování je nemorální. Žádná jiná generace v americké historii se takto k té nadcházející nezachovala. To musí přestat,“ podtrhl své vystoupení Cruz.

V samotném závěru pořadu se na scéně objevil guvernér státu Wisconsin Scott Walker, který otevřeně podpořil Cruzovu kandidaturu. Guvernérova podpora Cruze patrně nakonec rozhodla, protože po sečtení většiny hlasů zvítězil s náskokem asi patnácti procent před Trumpem právě Ted Cruz. Opět tak lehce přibrzdil Trumpa, který pro nominaci potřebuje získat 1237 delegátů. Cruzovo vítězství se v tomto americkém státě příliš nečekalo, protože většina průzkumů dávala větší šance na úspěch Trumpovi.

Trump si nemusí z poslední porážky dělat příliš velké starosti, ale minimálně to znamená, že ještě není zdaleka „vše hotovo“ a Cruze není možné předem odepisovat. Trumpa sice již s největší pravděpodobností nepředstihne, ale minimálně se může v dalším průběhu primárek postarat o to, že Trump nedosáhne na určený počet delegátů.

Také Clintonová nemusí po porážce ve Wisconsinu panikařit, protože má před Bernie Sandersem ještě výraznější náskok než Trump před Cruzem. Přesto je pro ni aktuální porážka varováním, protože v posledních několika primárkách se vermontskému senátorovi velmi daří a ani on jistě souboj o Bílý dům nevzdává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…