„Hitler s demencí.“ Biden se rozjel proti Trumpovi. Otočilo se to na něj

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
07.01.2024 22:00 | Zprávy

Jen krátce poté, co média hovořila o snaze týmu amerického prezidenta Joea Bidena odtáhnout příznivce Donaldu Trumpovi prostřednictvím jeho přirovnávání k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, což mělo za cíl zároveň odpoutat pozornost od přešlapů současného 81letého prezidenta, se tato strategie proměnila ve dvousečnou zbraň. Sociální sítě totiž zaplavily fotografie srovnávající s Hitlerem nikoliv Trumpa, ale současného prezidenta Bidena. Koluje již také jeho nová přezdívka – „dementní Hitler“.

„Hitler s demencí.“ Biden se rozjel proti Trumpovi. Otočilo se to na něj
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Jméno nacistického vůdce se hojně rozšířilo nejen ze strany republikánských příznivců. Jako první se s ním vytasili demokraté. Právě ti srovnávali s Hitlerem amerického exprezidenta Donalda Trumpa, jenž před nedávnem prohlásil, že migranti, kteří přicházejí do USA, „otravují krev“ USA, což bylo dáváno do souvislosti s výroky Hitlera o „árijské krvi“ a jeho snahou o dehumanizování židů. „Nemám ponětí, co Hitler řekl, kromě toho, co jsem viděl ve zprávách. A to je úplně něco jiného, než co říkám,“ odmítl však podle AP Trump, že by se chtěl jakkoli svými výroky přiblížit vůdci nacistického Německa.

Srovnání Trumpa s německými nacisty však posléze využil i americký prezident Joe Biden a při zahájení své prezidentské kampaně v pátek svého hlavního rivala obvinil z používání „nacistického jazyka“. „Mluví o tom, že krev Američanů je otrávená, a opakuje přesně stejný jazyk, jaký se používal v nacistickém Německu,“ vypálil Biden při startu své kampaně pro znovuzvolení.

„Kampaň Donalda Trumpa je posedlá minulostí, nikoli budoucností. Je ochoten obětovat naši demokracii, aby se dostal k moci,“ pokračoval pak podle agentury AFP a listu Le Monde.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Americké démonkraty a německé nacisty skutečně něco zásadního spojuje, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebosstanaka , 08.01.2024 12:01:38
a tím je rasová politika, která je u obou skupin naprosto prioritní - démonkraté v USA cílevědomě, usilovně a křečovitě usilují o přeměnu demografického složení USA - nechat otevřené jižní hranice s Mexikem pro příliv miliónů vetřelců je pro ně dokonce důležitější než vedení války proti Rusku na Ukrajině. Jejich evropští soukmenovci se chovají stejně - i pro ně je rasová otázka prioritou, jak dokazují otevřenými hranicemi pro příliv vetřelců z Afriky a Blízkého východu, kteří už četná místa v Západní Evropě proměnili k nepoznání.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…