„Hitler s demencí.“ Biden se rozjel proti Trumpovi. Otočilo se to na něj

07.01.2024 22:00

Jen krátce poté, co média hovořila o snaze týmu amerického prezidenta Joea Bidena odtáhnout příznivce Donaldu Trumpovi prostřednictvím jeho přirovnávání k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, což mělo za cíl zároveň odpoutat pozornost od přešlapů současného 81letého prezidenta, se tato strategie proměnila ve dvousečnou zbraň. Sociální sítě totiž zaplavily fotografie srovnávající s Hitlerem nikoliv Trumpa, ale současného prezidenta Bidena. Koluje již také jeho nová přezdívka – „dementní Hitler“.

„Hitler s demencí.“ Biden se rozjel proti Trumpovi. Otočilo se to na něj
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí
Jméno nacistického vůdce se hojně rozšířilo nejen ze strany republikánských příznivců. Jako první se s ním vytasili demokraté. Právě ti srovnávali s Hitlerem amerického exprezidenta Donalda Trumpa, jenž před nedávnem prohlásil, že migranti, kteří přicházejí do USA, „otravují krev“ USA, což bylo dáváno do souvislosti s výroky Hitlera o „árijské krvi“ a jeho snahou o dehumanizování židů. „Nemám ponětí, co Hitler řekl, kromě toho, co jsem viděl ve zprávách. A to je úplně něco jiného, než co říkám,“ odmítl však podle AP Trump, že by se chtěl jakkoli svými výroky přiblížit vůdci nacistického Německa.

Srovnání Trumpa s německými nacisty však posléze využil i americký prezident Joe Biden a při zahájení své prezidentské kampaně v pátek svého hlavního rivala obvinil z používání „nacistického jazyka“. „Mluví o tom, že krev Američanů je otrávená, a opakuje přesně stejný jazyk, jaký se používal v nacistickém Německu,“ vypálil Biden při startu své kampaně pro znovuzvolení.

„Kampaň Donalda Trumpa je posedlá minulostí, nikoli budoucností. Je ochoten obětovat naši demokracii, aby se dostal k moci,“ pokračoval pak podle agentury AFP a listu Le Monde.

AFP a Le Monde si všímají, že Biden obvinil Trumpa z opakování nacistické rétoriky s určitou dávkou symboliky, jelikož americký prezident v pátek varoval, že prezidentská kampaň Donalda Trumpa v roce 2024 je významnou hrozbou pro demokracii, právě v předvečer třetího výročí útoku na Kapitol a svůj projev pronesl poblíž místa, kde George Washington před téměř 250 lety přeskupil americké síly během války za nezávislost.

Biden Trumpovi, ač byl již dříve zproštěn obžaloby, vyčinil, že nedokázal zabránit útoku davu na Kapitol v roce 2021, a obvinil jej a jeho příznivce, že se stále hlásí k politikou motivovanému násilí i před hlasováním v roce 2024.

Obě média podotýkají, že Bidenův útok na Trumpa přišel po kritice některých demokratů, že Bidenova kampaň se rozjíždí pomalu. Biden v některých průzkumech zaostává za Trumpem a má také nejhorší hodnocení ze všech současných prezidentů v této fázi svého funkčního období, přičemž voliči nevěří ani v ekonomické zlepšení, a nemenším problémem je také migrace. Le Monde navíc připomíná, že Biden nezvládá ani zahraniční politiku, jelikož se nedokáže domluvit s Kongresem v otázce další finanční pomoci pro napadenou Ukrajinu a v jeho straně navíc panuje rozkol kvůli jeho podpoře Izraele ve válce proti teroristům z palestinského Hamásu.

Všímají si toho i další média a podle CNN Biden a jeho lidé doufají, že se jim podaří odpoutat pozornost od letitého prezidenta a nasměrují voliče na jiné věci včetně právě srovnávání Trumpa s Hitlerem. „Bidenův tým dojde až k přímému přirovnání k nacistickému vůdci, místo aby své útoky odbyl tvrzením, že Trump ho ‚papouškoval‘,“ uvedla CNN.

Republikánští příznivci Donalda Trumpa se však rozhodli takovéto rétorice bránit. Na projev amerického prezidenta, jenž se letos bude snažit obhájit svou funkci, okamžitě reagoval Trumpův mluvčí Steven Cheung, který prohlásil, že „skutečnou hrozbou pro demokracii“ je Biden, „když vyzbrojuje vládu, aby šla po jeho hlavním politickém protivníkovi, a zasahuje do voleb v roce 2024“.

Těžký kalibr v podobě přirovnání Trumpa k Adolfu Hitlerovi se pak demokratům z Bidenova týmu brzy vrátil i na sociálních sítích, kde se aktuálně nejvíce množí koláže či videa, kde je srovnán s Hitlerem naopak Biden. A co hůř – koluje již jeho nová přezdívka „dementní Hitler“.

Trumpovi příznivci zesměšňují Bidena častokrát i bez použití jakýchkoli koláží a úprav a sdílejí například fotografie ze starších projevů, za které si již Biden pro svou plamennou gestikulaci vysloužil podobné přirovnání již dříve.

81letý prezident také budí pozornost chvílemi, kdy se chová lehce dezorientovaně, a šíří se například videozáznam, jak jej jeho manželka vyprovází po projevu z pódia. „Jill Bidenová nyní musí dementního Hitlera odvést z pódia. Amerika klesla tak hluboko, že jsme se stali reklamou na domov důchodců,“ šíří se po síti spolu se záběry Bidena vedeného z pódia.  

A někteří pak šíří po sociálních sítích záběry Bidena, v nichž je mu počítačově dodán i „hitlerovský knírek“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Americké démonkraty a německé nacisty skutečně něco zásadního spojuje, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebosstanaka , 08.01.2024 12:01:38
a tím je rasová politika, která je u obou skupin naprosto prioritní - démonkraté v USA cílevědomě, usilovně a křečovitě usilují o přeměnu demografického složení USA - nechat otevřené jižní hranice s Mexikem pro příliv miliónů vetřelců je pro ně dokonce důležitější než vedení války proti Rusku na Ukrajině. Jejich evropští soukmenovci se chovají stejně - i pro ně je rasová otázka prioritou, jak dokazují otevřenými hranicemi pro příliv vetřelců z Afriky a Blízkého východu, kteří už četná místa v Západní Evropě proměnili k nepoznání.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…