Hudeček řekl, jak vidí koalici s Babišovým hnutím

30.09.2014 9:37

V posledním vydání diskusního pořadu internetového projektu DV TV zpovídal moderátor Martin Veselovský pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP 09). Mluvilo se především o podobě kampaně TOP 09, o (ne)splněných slibech voličům, o obvinění v kauze Opencard i o tom, s kým by pražská TOP 09 v žádném případě nechtěla jít do koalice.

 Hudeček řekl, jak vidí koalici s Babišovým hnutím
Foto: praha.eu
Popisek: Tomáš Hudeček

V úvodu pořadu Hudeček uvedl, že kampaň TOP 09 v Praze bude stát mezi 10 až 15 miliony. Veselovský ale naznačil, že TOP 09 si dělala předvolební kampaň na začátku léta, když z městských peněz byly vylepeny plakáty, v nichž se Hudeček chlubil, co vše se mu na pražské radnici podařilo.

Volební kampaň za peníze města? Ne, jen informace o práci magistrátu

Hudeček se hájil tím, že tyto „informační letáky“, jak je označil, stály městskou kasu jen 350 tisíc korun. Přitom pražský magistrát měl před čtyřmi roky ročně 90 milionů korun na vlastní sebepropagaci, před dvěma lety to bylo 60 milionů ročně. „A za nás je to dva miliony ročně. A z toho 350 tisíc stálo tady toto,“ uvedl s tím, že za jeho vlády dává Praha na vlastní propagaci „úplné minimum.“ Přesně takovou reklamu prý používá i například starosta Londýna. Hudeček se hájil i tím, že byl často napadán, že město dostatečně neinformuje o své práci. „A ve chvíli, kdy se za relativně malý obnos podaří vytvořit relativně solidní informační letáky, tak se z toho dělá neštěstí, já myslím, že to vůbec neodpovídá tomu významu,“ poznamenal k tomu.

Moderátora také zajímalo, co znamenal nápis na jednom z těchto „informačních letáků“, totiž to, že „výstaviště už není pro kočku“. Podle Hudečka to mělo znamenat, že se podařilo vypovědět nevýhodné smlouvy a že si město bude rozhodovat, co se na výstavišti bude dít, samo.

Jak je to vlastně s pražskými billboardy

V další části pořadu se řešila kontroverzní vyhláška o omezení velikosti billboardů na šest čtverečních metrů. Veselovský se Hudečka zeptal, jak do této strategie zapadá to, že například na Praze 1 jsou reklamní kostky, na nichž je napsáno „chodník patří chodcům“ a přitom jsou umístěné na chodníku. Jsou na nich fotky pana Lomeckého s velkým nápisem TOP 09. Primátor se hájil tím, že nezodpovídá za reklamu každé městské části. Jedna věc je reklama v památkové zóně, tam je možné ji vyhláškou regulovat, na celém území Prahy ale platí standardní stavební předpisy.

Nakonec ale Hudeček naznačil, že Veselovským zmíněná propagace jeho stranického kolegy se mu nelíbí. Uvedl, že by v Praze měla převládat „trendy reklama“. Na otázku, co tím myslí, uvedl jako příklad firmu, která do metra umístila své pohovky jako odpočívadla. „To považuji za velmi zdařilou reklamu,“ podotkl Hudeček.

Blanka i metro 5A jsou hotové, ale ještě nejsou bezpečné

Veselovský poukázal také na to, že Hudeček spolu s ČSSD před více než rokem podepsal programový dokument nadepsaný „500 dnů pro Prahu“, v němž se mimo jiné píše, že se obě strany zavazují dokončit stavbu trasy metra 5A do podzimu 2014 a otevřít tunelový komplex Blanka v termínu duben 2014. Na otázku, proč se ani jeden z těchto termínů nepodařilo dodržet, Hudeček odpověděl, že v případě metra je již dokončeno, pouze se v něm provádějí zkoušky zabezpečovacího zařízení, které mají být hotovy v únoru nebo v březnu.

Obdobná situace je prý i s tunelem Blanka. „Ten tunel je dneska hotov. … Ale firma, která dodělává technologie, řekla, že nedá v tuto chvíli podpis pod bezpečnost tunelů a nezaručí, že v plném provozu, což je 60 tisíc aut za den, když se stane havárie, že všechny systémy zafungují správně. To si teď nikdo netroufne to otevřít předčasně.“

Řeč přišla i na kauzu Opencard a to, že primátor Hudeček je v souvislosti s touto kauzou obviněn. Podle něj je absurdní, že policie kauzu deset let neřešila. A nyní už se její vyšetřování vleče dva roky. „To přece šlo vyšetřit za čtrnáct dní, za měsíc, za dva. Proč je to dva roky?“ položil si řečnickou otázku.

Bude-li v kauze Opencard obžalován, rezignovat nebude

Veselovského ale zajímalo, co se stane, pokud bude Hudeček v kauze Opencard obžalován. „Věřím tomu, že co nejdříve proběhne hlavní líčení. A že konečně se někdo se zdravým rozumem na tu kauzu podívá. A že řekne, že to je nesmysl,“ uvedl s tím, že je tak přesvědčen o své nevině, že neuvažuje, že by v případě, že by byl obžalován, uvažoval o rezignaci.

Kmotři a estébáci, je to všechno jedna sorta lidí

Závěrem pořadu se Veselovský zeptal, jak myslel své nové heslo, které nyní začal Hudeček v kampani používat „Kmotři, estébáci, komunisti, fízlové, nedáme vám Prahu.“ Podle Hudečka je to reakce na současnou situaci v ČR. „Musím říct, že chování tzv. kmotrů je velmi podobné chování lidí, které jsem měl možnost potkat, bývalých agentů vojenské kontrarozvědky nebo Státní bezpečnosti. Musím říct, že pro mě je to jedna a tatáž sorta lidí,“ uvedl s tím, že volání některých svých oponentů po vymýcení kmotrů považuje za zpožděný apel, protože kmotry vymetáme tři, čtyři roky, a hlásí to lidé, kteří mají co do činění s dřívější Státní bezpečností,“ konstatoval s tím, že v tomto případě to považuje za výměnu jedné skupiny za jinou.

Koalice s KSČM nepřipadá v úvahu a s ANO zřejmě také ne

Pokud by ve volbách na pražský magistrát TOP 09 uspěla, určitě by nešla do koalice s KSČM a za velmi nepravděpodobnou označil také koalici s hnutím ANO. Pouze pokud by výsledky voleb dopadly tak, že jiná koalice není možná.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…