„I d*bil to viděl.“ Kalousek: Bradáčová je ostuda české justice

16.08.2022 10:32 | Ze sítí

„Ostuda české justice.“ Miroslav Kalousek si na twitteru nebral servítky, když kritizoval vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou pro její roli v kauze jeho bývalé stranické kolegyně v KDU-ČSL, někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové. Tu prý Bradáčová deset let zbytečně týrala. Kontroverzní proces s bývalou šéfkou resortu obrany skončil osvobozujícím rozsudkem, přičemž postup orgánů činných v trestním řízení je mnohými kritizován jako pochybný.

„I d*bil to viděl.“ Kalousek: Bradáčová je ostuda české justice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Správní rady VZP ČR Miroslav Kalousek

Bývalý ministr financí za KDU-ČSL a TOP 09, veterán české politiky Miroslav Kalousek, se na sociální síti twitter ostře obul do Lenky Bradáčové, která od roku 2012 působí jako vrchní státní zástupkyně v Praze. Prominentní právničku označil za „ostudu české justice“ a vyčetl jí způsob, jakým její orgán vedl trestní řízení proti někdejší ministryni obrany a jeho tehdejší stranické kolegyni u lidovců, Vlastě Parkanové. Ta, spolu s ministerským úředníkem Jiřím Staňkem, od roku 2012 čelila obvinění, že v roce 2009 v ministerské funkci, již zastávala ve vládě Mirka Topolánka (ODS), připravila stát o 818 milionů korun při nákupu letadel CASA za nepřiměřeně vysokou cenu, čímž měla spáchat trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Postup orgánů činných v trestním řízení v této kauze byl přitom označován za kontroverzní, k čemuž přispěl osvobozující rozsudek.

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

„Ta paní deset let věděla, že týrá Vl. Parkanovou zbytečně. Můj podnět pro trestný čin nepravdivého znaleckého posudku smetla ze stolu, i když i debil musel vidět, že posudek je zmanipulovaný,“ napsal bývalý vrcholný politik Kalousek, který sám v minulosti čelil kritice médií a veřejnosti kvůli spekulacím o možném korupčním jednání v souvislosti s nákupy vojenské techniky během svého působení jakožto náměstka na Ministerstvu obrany.

Obžaloba Parkanovou vinila z toho, že „Předložila (…) návrh na uzavření smlouvy bez toho, aby jako ministryně obrany zajistila ověření přiměřenosti ceny, respektive stanovení ceny obvyklé, kdy musela být srozuměna s možnými následky svého jednání tak, jak to upravuje zákon o majetku České republiky (…), když podle tohoto zákonného ustanovení odpovídá (…) za škodu, která tím českému státu vznikla.“

V říjnu roku 2020 Obvodní soud pro Prahu 6, po několikaletém procesu, zprostil Parkanovou i Staňka všech bodů obžaloby. Obžaloba měla podle soudu řadu závažných vad včetně pochybného znaleckého posudku, který měl Parkanovou usvědčit z nákupu letounů za nepřiměřenou cenu. Rozsudek následně potvrdil i odvolací soud, načež se ovšem Lenka Bradáčová, z pozice vrchní státní zástupkyně, snažila apelovat na nejvyššího státního zástupce, aby podal podnět k podání mimořádného opravného prostředku, který by případ posunul k Nejvyššímu soudu. Šéf žalobců Igor Stříž se však v lednu tohoto roku rozhodl dovolání nepodat, čímž pro Parkanovou a Staňka definitivně skončilo vleklé, několikaleté martyrium.

Bývalá šéfka resortu obrany tvrdí, že jí trestní řízení způsobilo závažnou psychickou újmu. „Měla jsem fáze, kdy jsem nemohla mluvit a nemohla jsem nikam chodit. A když jsem někam šla, tak mi někdo řekl něco zlého. Většinu doby jsem ale svět kolem sledovala. Pomohla psychiatrie a psychofarmaka,“ uvedla v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Na své trestní stíhání prý myslela i v momentě, když držela nově narozenou vnučku.

Tomáš Sokol, advokát, jenž Parkanovou v kauze zastupoval, svou klientku označil za symbol omylů, jichž se může dopustit justice, a nyní pro ni žádá odškodné. „I když i o trestním stíhání jiných mých klientů bylo mediálně informováno a byly to více či méně ‚známé tváře‘, razance dopadu trestního stíhání na doktorku Parkanovou byla a je mimořádná,“ konstatoval elitní právník. Obvinění Parkanové označil za nesmyslné. Požadavek na odškodnění podpořil i současný ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: AKS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…