„Idiot.“ Roztržka mezi novinářem a lidmi z ANO. Po trapasu Babiše ve škole to vře

17.12.2022 8:51 | Ze sítí

„Ten člověk je idiot." Bývalý předseda vlády a šéf hnutí ANO sklízí posměch nejen od svého soupeře v prezidentské volbě, ale také od novinářů. Důvodem je jeho tápání při odpovědích na kvízové otázky, které mu kladli žáci základní školy, ani oni se neudrželi smíchu.

„Idiot.“ Roztržka mezi novinářem a lidmi z ANO. Po trapasu Babiše ve škole to vře
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš (ANO)

Děti se prezidentského kandidáta ptaly například na nejznámější díla Jaroslava Haška. „To nevím,“ odpověděl Babiš žákům v pořadu televize Prima K tabuli, kterého se účastní postupně všichni zájemci o Hrad.

Babiš se následně snažil situaci odlehčit fotkou, na níž drží v rukou knihu Jaroslava Haška a naznačuje, že se v literatuře bude dovzdělávat: „Poslušně hlásím, že plán na víkend už mám,“ použil Babiš hlášku z legendárního Švejka.

Problém měl i s otázkou vztahující se k významu nápisu nad oponou v Národním divadle: „Tak to teda nevím, ale my jsme rekonstruovali Národní muzeum a Státní operu,“ vykrucoval se. „Je to ‚Národ sobě‘ a je to tam z důvodu, že národ to sám…“ pomohl politikovi jeden z žáků. „Sbírku, to vím, když hořelo, no,“ doplnil po nápovědě Babiš.

Ostudu si mezi dětmi utrhl také neznalostí naší sluneční soustavy, když měl vyjmenovat její planety. „Ježišmarja, no. Měsíc, Mars, Pluto, Saturn. Co je tam ještě? Slunce,“ spustil expremiér, to už se děti začaly smát.  

Jeho výkon baví nyní celý internet. Neušel ani komentáři Babišova soupeře v boji o Hrad generála Petra Pavla: „Slibuji, že pokud Andrej Babiš půjde do debat, nebudu se ptát na Sluneční soustavu,“ rýpl si Pavel.

Děti se ptaly na mnoho dalších pro Babiše záludných otázek, jako například kolik má kráva žaludků nebo na významná díla Karla Čapka, u něj si Babiš alespoň po chvíli vzpomněl na dílo Válka s mloky.

Babiš již dříve avizoval, že debat s protikandidáty se účastnit nebude, jeho postoje podle něj veřejnost dobře zná a chce se raději věnovat setkáním s voliči.

Zajímavá diskuse se k Babišovým vědomostem strhla na twitteru komentátora Petra Honzejka, ten žádal vysvětlení od členů Babišova hnutí ANO. „Já vím, že moc velkou šanci nemám, ale mohl bych poprosit Martina Kolovratníka, Patrika Nachera a Karla Havlíčka o komentář k všeobecnému rozhledu jejich šéfa? Ostatních z ANO se neptám, protože nepředpokládám, že by byli schopni rozpoznat problém. Pánové, můžete prosím?“ napsal.

Odpověď záhy dorazila od poslance Martina Kolovratníka, který nad záležitostí mávl rukou s poznámkou, že nyní má Honzejk se svými podobně smýšlejícími o čem diskutovat a psát: „Klídek, Petře. Podle mě je roztomilý, jak si se svou bublinou máš o čem psát. Hlavně nezapomeň na řízný komentář po víkendu,“ reagoval Kolovratník.

Poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil z ODS je naopak zvědavý, jaké odpovědi by nabídl prezidentský kandidát Petr Pavel. „Tak Babiše bychom měli, teď by mě docela zajímalo, co čte takový generál Petr Pavel. Nebo co poslouchá za muziku. Nebo co má rád za filmy. Zeptá se ho někdo? Kupodivu, u Danuše Nerudové mě to zas tolik nezajímá. Tam mám totiž pocit, že bych přece jen nějaké kloudné odpovědi dostal,“ podotkl.

Novinářka Světlana Witowská následně Honzejkovi odpověděla: „A komu tím prospěje, co?“ „To nevím. Ale jak jsem si všiml, Kolovratníkovi asi ne. A Patrik Nacher mě (sic!) zatím jen vyděšeně volal, že to přeci musí být fake. Tak uvidíme,“ napsal komentátor.

Europoslanec Zdechovský pak vtipkoval, že „to video je určitě fake zlých dětí, kterým napsal otázky Miroslav Kalousek“.

Později se ozval i Patrik Nacher, který vzkázal, že po sáhodlouhém zasedání pražského zastupitelstva má politiky dost. „Do 02:00 na nekonečném a nedokončeném zastupku, takže nevím, o co jde a nebudu se tu po tom pídit. Víkend bez politiky, Petře,“ rozloučil se poslanec hnutí ANO.

Spisovatel Jiří Padevěd se pozastavil spíše nad Honzejkovým přesvědčením, že uvedeným bude na „znalostech“ jejich majitele něco divného.

Velmi stručně a jasně se na adresu Babiše a jeho kvízových odpovědí vyjádřil i novinář Alexandr Mitrofanov: „Ten člověk je idiot,“ vyjádřil svůj názor.

V diskusích se objevovaly také spekulace, zda není video účelové sesřihané, aby Babišovi uškodilo. Autora Hlídače státu Michala Bláhu by proto zajímaly okolnosti vzniku toho virálního videa: „Docela dost lidí šíří toto neuvěřitelné video. Vypadá pravě, ale mě by zajímaly okolnosti vzniku a autor. Znáte? (Abych se ujistil o důvěryhodnosti).“

Investor a bývalý bankéř Radovan Vávra napsal: „Milé děti, pokud je vaším jediným životním cílem hromadění majetku, schopnost přečíst Vergilia v originále je vám úplně na nic,“ podotkl ve svém tweetu k obecnému přehledu expremiéra.

Novinář Jindřich Šídlo mluví o provokaci: „Co to zase bylo za provokaci v tý škole?! Děti kartelu se neštítí ničeho. Hašek, kniha, čepec, Čapek, Neptun,“ sršel vtipem Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem tvor přízemní, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesuchej , 17.12.2022 14:22:55
a nepotřebuji, aby naši představitelé řídili čelo sluneční soustavu. Mně by stačilo, kdyby se starali o naši zemi, což evidentně netuší a nezvládají.

|  5 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …