Já jsem začal válku na Ukrajině, pronesl hrdě Igor Strelkov ze svého ,,bunkru". A jel dál: Donbas jsme očistili. Teď je čas udělat pořádek v Kremlu

19.03.2015 9:29

Reportér německého týdeníku Spiegel Benjamin Bidder navštívil v Moskvě Ivana Girkina alias Strelkova, který byl do loňského srpna vojenským velitelem Doněcké lidové republiky a Novoruska. Strelkov tvrdí, že to byl on, kdo přesvědčil prezidenta Putina k vojenské intervenci na Ukrajině.

 Já jsem začal válku na Ukrajině, pronesl hrdě Igor Strelkov ze svého ,,bunkru". A jel dál: Donbas jsme očistili. Teď je čas udělat pořádek v Kremlu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát žádající pomoc Donbasu

„Byl jsem to já, kdo stiskl spoušť války,“ chlubí se Strelkov a přirovnává se k bosensko-srbskému nacionalistovi Gavrilu Principovi, který zavraždil v roce 1914 rakouského následníka trůnu, arcivévodu Františka Ferdinanda, a fakticky tak spustil první světovou válku. Strelkov je hrdinou ruské krajní pravice a kritizuje Putina a jeho spolupracovníky za to, že na Ukrajině nejednají dostatečně rozhodně. Mimo to se také s velkým opovržením vyjadřuje o opozičních aktivistech, jakým byl nedávno zavražděný Boris Němcov. Na Krymu byl tento bývalý důstojník ruské tajné služby dle svých slov již 21. února 2014. Ještě předtím se pohyboval na Majdanském náměstí v Kyjevě, aby poznal své budoucí soupeře.

Nejslavnější chvíle Strelkova ovšem přišly v dubnu 2014, kdy v čele ozbrojenců vstoupil do města Slavjansk, které je strategicky umístěno mezi Doněckem a Charkovem. „Na samotném začátku tam nechtěl vůbec nikdo bojovat,“ vzpomíná Strelkov, jenž se stal později ministrem obrany Doněcké lidové republiky a byl rovněž jejím vojenským velitelem. Ovšem v srpnu loňského roku dostal z Moskvy příkaz, aby se vrátil zpět. Jak Bidder poznamenává, ještě dnes je na Strelkovovi vidět, že se s tímto rozkazem tak úplně nesmířil. Nyní má Strelkov svoji kancelář v bývalé továrně na výrobu mědi a pokračuje ve svém boji. I někteří jeho spolupracovníci, kteří sedí za počítačem, jsou oblečeni do maskovacích uniforem. V současné době se zabývají zpracováním videí a rozesíláním tisových zpráv na podporu invaze na Ukrajině.

celý text v angličtině najdete ZDE

Za své nové protivníky považuje Strelkov stoupence liberální opozice. Domnívá se, že plánují po vzoru Majdanu uspořádat podobnou „prozápadní“ revoluci také v Moskvě. Když přijde řeč na zavražděného opozičníka Borise Němcova, zasáhne jeho tiskový mluvčí, který toto téma považuje za příliš provokativní. Ale bývalý vůdce separatistů se stejně rozhodne odpovědět. „Němcov neměl žádný talent ani úspěchy. Byl to nepřítel ruského státu a jeho lidu.“ Jeho vraždu ovšem Strelkov neschvaluje. Především proto, že prý poškozuje Vladimira Putina. Před ukrajinským konfliktem však Strelkov nebyl jeho oddaným stoupencem. Jednou dokonce řekl, že Putin je latinsko-americký diktátor light a jeho moc je závislá na zkorumpovaných přátelích. Na internetovém fóru rovněž napsal, že Putin je stejný jako ruská opozice.

Nyní visí obraz prezidenta Putina v kanceláři Strelkova. I dnes si ale o něm myslí, že je příliš liberální a slabý. Strelkov by rád viděl Rusko v hranicích imperiální říše pod vedením totalitního vůdce podobného Stalinovi. „Lidstvo má příliš málo zkušenosti s demokracií, proto jsem zastáncem ortodoxní monarchie,“ prohlašuje Strelkov, jenž má vedle obrazu s Putinem zavěšenou zlatou ikonu a na stole má portrét cara Mikuláše II. Znovuobnovená ruská říše by dle Strelkova měla zahrnovat vedle Ruska také Bělorusko, Gruzii, Arménii a prý možná i Střední Asii. „Její součástí samozřejmě musí být i Ukrajina. Z mého pohledu sedí skuteční separatisté v Kyjevě, protože chtějí Ukrajinu oddělit od Moskvy.

Vztah ruské pravice, jejíž je Strelkov představitelem, k prezidentu Putinovi je nejednoznačný. Jedna část jej bezmezně miluje, ale druhá jej obviňuje z přílišné váhavosti. Někteří dokonce věří, že Putin pracuje ve prospěch Západu. „Proč jsme loni v září nezničili ukrajinskou armádu?“ pokládá si Strelkov řečnickou otázku. Operace na Ukrajině pro něj byla již několikátým vojenským konfliktem, kterého se osobně zúčastnil. Předtím působil mimo jiné v Podněstří, Čečensku nebo v Bosně. „Strelkov byl zpočátku pro ruskou propagandu doslova božím požehnáním. Propaganda z něj vytvořila za několik málo dní hlavní tvář konfliktu. Nyní se však zdá, že ho nemá Kreml tak zcela pod kontrolou a on se stal loutkou ruských ultranacionalistů. Někteří z nich jsou přitom vůči Putinovi velmi kritičtí. Je otázkou, jak se tento radikální element ruské společnosti bude cítit vázán Kremlem. „Donbas už Moskva očistila. Nyní je čas, aby Putin udělal pořádek v Kremlu. Doufám, že si je prezident vědom toho, že smíření se Západem už nepřipadá v úvahu,“ říká na závěr Strelkov.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…