„Jaderný Satan“. Putin měl před vojáky pohrozit Západu brutální zbraní

21.06.2023 20:31

ZAHRANIČNÍ MONITORING Rusko má brzy nasadit do výzbroje balistické rakety Sarmat, které si vysloužily přezdívku Satan II. Podle agentury TASS to řekl ruský prezident Vladimir Putin na setkání s absolventy vojenských univerzit, kterého se zúčastnil i ministr obrany Sergej Šojgu, informuje o tom CNN Prima NEWS.

„Jaderný Satan“. Putin měl před vojáky pohrozit Západu brutální zbraní
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Zbraň, která si vysloužila přezdívku Satan II, má být schopna nést jaderné hlavice. Putin už v minulosti prohlásil, že sarmat přiměje k zamyšlení všechny, kteří se pokoušejí jeho zemi ohrožovat, uvádí na svém webu CNN Prima NEWS.

Prezident Vladimir Putin nasazení rakety Sarmat avizoval již dříve, v předvečer letošního prvního výročí ruské invaze na sousední Ukrajinu prohlásil, že zpožděná mezikontinentální balistická raketa Sarmat bude rozmístěna ještě letos.

Nasazení rakety RS-28 Sarmat na kapalné palivo – západními analytiky přezdívanou Satan 2 – Putin poprvé oznámil v roce 2018 a měla být nasazena již loni.

 

 

Raketa o délce 35 metrů, která podle Putina donutí nepřátele Ruska „dvakrát se zamyslet“, má dolet 18 000 km. Podle některých odhadů je tento dolet vyšší. Může nést nejméně deset vícenásobně zaměřitelných návratových prostředků – každý s jadernou hlavicí – z nichž každý může být zaměřen na jiný cíl. Může také vynášet hypersonické klouzavé prostředky Avangard, které se mohou pohybovat dále a rychleji a letět po nepředvídatelné dráze, aby oklamaly protiraketovou obranu.

Hlavní útočné akce Ukrajinců nyní probíhají na jihu, Rusové se zaměřují na východ. Uvedla to náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová. Podle ní nepřítel nezískal ani metr půdy. Ukrajinská armáda slaví dílčí úspěchy, zasáhla takřka dvě desítky dělostřeleckých nepřátelských jednotek i těžkou techniku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …