„Jak pravil Ježíš: nechej je zm*dy, jen ať chcípnou“, posmíval se advokát odpůrcům imigrace. Dostal pokutu

08.06.2019 10:07

Právníka Petra Němce kárně stíhá Advokátní komora za to, že v loňském roce se vysmál na svém twitterovém účtu ochráncům křesťanské Evropy, kteří nechtějí migranty. Ač bylo zřejmé, že byl tweet psán v ironickém duchu, tak podle původního obvinění advokát vyjádřil názor, že se uprchlíkům, pokud nejsou křesťané, nemá pomáhat, informoval server Aktuálně.cz.

„Jak pravil Ježíš: nechej je zm*dy, jen ať chcípnou“, posmíval se advokát odpůrcům imigrace. Dostal pokutu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Itálie - migranti

Trest dostal Němec za to, že se na své sociální síti ostře navážel do křesťanů, kteří odmítají pomoc lidem prchajícím před válkou. „Moje nejoblíbenější hodnota obránců křesťanské Evropy je ta, že se nemá pomáhat topícím se lidem a sirotkům. Jak pravil Ježíš: nechej je zm*dy, jen ať chcípnou,“ zněl jeho zjevně ironicky míněný příspěvek.

Advokátní komora ho za tento ironický tweet kárně stíhá. Podle předsedy kontrolní rady komory Jana Mikše je taková komunikace alarmující a zveřejňování xenofobních názorů jde za hranici slušnosti, kterou po advokátech požadují příslušné předpisy i společenské postavení.

Podle kárného žalobce nemůže advokát podobné názory veřejně prezentovat. „Tyto, v rozporu s jeho pohledem, postrádají jakoukoliv vtipnost. Naopak v širších souvislostech mohou hraničit s naplněním skutkové podstaty trestného činu. Němec tím podle žalobce porušil povinnosti advokáta stanovené mu v paragrafu 17 zákona o advokacii,“ dodal Mikš

Podle kárného žalobce je vytýkané jednání kárně obviněného skutkově nesporné. „V tweetové zprávě ze dne 15. 9. 2018, kterou navštívilo minimálně 1500 respondentů, pregnantně vyjádřil svůj lidský názor, že se nemá pomáhat nikomu, kdo není křesťanem. Mohou se topit, být bezbrannými sirotky a dle kárně obviněného advokáta: jen ať chcípnou,“ píše v obvinění.

Zasedání kárné komise v pátek rozhodlo, že se Němec skutečně provinil, jeho trestem je zaplacení nákladů kárného řízení ve výši 8000 korun. Komise na rozdíl od předsedy kontrolní rady Mikše pochopila, že tweet měl ironický podtext.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…