„Jako by vám stáli u postele.“ Přibývá stížností na kuřáky na ulicích. Primátor Plzně mluví o průšvihu

24.06.2017 8:36

Protikuřácký zákon pořádně trápí občany a následně městské strážníky. Například na služebnu v Prachaticích volají naštvaní občané, kteří nemohou spát, neboť jim pod okny hlučí kouřící lidé. Ti byli totiž vyhnáni z restaurací a barů. Píše o tom MF Dnes.

„Jako by vám stáli u postele.“ Přibývá stížností na kuřáky na ulicích. Primátor Plzně mluví o průšvihu
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Jak uvádí šéf prachatických strážníků Ivo Novotný, nedá se s tím nic dělat. „Přijedeme na místo a těžko budeme mezi dvaceti lidmi hledat někoho, kdo mluví nejhlasitěji, a dokazovat mu, že překračuje mez. Kromě toho, když to začneme se všemi lidmi řešit, akorát vyvoláme ještě větší hádku,“ zmiňuje Novotný. 

Výjezdy městských strážníků zaznamenávají ve větší míře i strakoničtí muži zákona. Za víkend jich je podle jejich šéfa Milana Michálka až patnáct. „Většinou se lidé před restauracemi jen normálně baví, avšak v noci se to rozléhá a vadí to dalším obyvatelům,“ uvedl Michálek. 

„Je to kravál, jako by vám stáli u postele,“ stěžuje si pak obyvatelka Písku Marie Grunzová, jež bydlí přímo nad barem. 

„Stížností přibylo o šedesát procent. Protikuřácký zákon je průšvih, ale nejsem připraven vysílat nějaké speciální komando po plzeňských ulicích a ty kuřáky, kteří stojí venku a baví se, pak někde trápit,“ uvedl pak k protikuřáckému zákonu primátor západočeské metropole Martin Zrzavecký (ČSSD). Antikonfliktní týmy byly kvůli kouření vyslány do ulic v Praze. 

K překvapení redaktora MF Dnes hostinští skutečně zákaz kouření dodržují. „Nebudu riskovat pokutu a potíže,“ uvádí spolumajitel píseckého baru Jan Velička. Dodává však, že přemýšlí o změně hospody na klub, neboť u něj došlo k odlivu štamgastů. 

Právníci pak občanům radí, aby se proti hluku a kouři v noci bránili. Nájemníci bytů podle jejich slov nesmějí být obtěžováni hlukem, zápachem či kouřem nad „míru obvykle snesitelnou“. Doporučují například to, aby se lidé s hospodskými domluvili na vymezených místech, kde se bude kouřit, či se případně se svými problémy obraceli na hygienickou stanici či rovnou na soud kvůli zákazu kouření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…