„Jděte do...?“ Babiš od moře vyslal vzkaz ČSSD. A pak přišla další rána

06.08.2019 9:07

Premiér Andrej Babiš (ANO) zůstává neoblomný. Přestože jej předseda ČSSD Jan Hamáček žádá otevřeným dopisem o další miliardy z rozpočtu, Babiš z dovolené na Krétě vzkázal, že by se sociální demokracie měla podívat na výdaje svých resortů. Píše to dnešní deník Právo. Redaktora deníku Blesk pak Babiš odpálkoval, že jej zastupuje ministryně financí Schillerová. A ta už zareagovala...

„Jděte do...?“ Babiš od moře vyslal vzkaz ČSSD. A pak přišla další rána
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Babiš se koupe v moři

Anketa

Měl by Babiš přidat ministerstvům ČSSD 20 miliard, jak sociální demokraté požadují?

3%
97%
hlasovalo: 10503 lidí

Hamáček Babišovi včera napsal, že návrh rozpočtu na příští rok, jejž předložila ministryně financí Alena Schillerová je nerealistický a neodpovídá programovému prohlášení vlády. Sociálním demokratům se podle jeho slov nedostává potřebných peněz pro jejich resorty. 

„Policistům a hasičům rostly zaslouženě platy, ale prostředky na investice a provoz jsou plus minus na úrovni roku 2010. Některé policejní služebny a hasičské stanice vypadají jak z 50. let. O zastaralé technice nemluvě,“ poznamenal Hamáček k rozpočtu na svém facebookovém profilu. Pro ČT pak dodal, že velká debata se také vede o sociálních službách v krajích. „Na příští rok se počítá s méně penězi než letos. To je časovaná bomba,“ uvedl. 

„Přístup resortu financí je konzervativní, podle posledních odhadů růstu ČNB je prostor být optimističtější. Je třeba se podívat také na příjmy, navrhovali jsme bankovní daň a bavili jsme se o zrušení některých daňových výjimek,“ dodal Hamáček. 

Babiš však sociální demokracii vzkázal, že by měla začít šetřit u sebe. „To, že soc. dem. nechtěla odejít z vlády kvůli tomu trapnému divadlu s výměnou ministra kultury, bylo každému jasné, takže proto teď přišli s neexistujícím problémem, který se jmenuje nedostatek peněz pro ministerstva sociální demokracie,“ dodal Babiš. Již v minulých dnech řekl, že sociální demokracie se chová podle výroku někdejšího premiéra Vladimíra Špidly „zdroje jsou“.  

Pro deník Blesk zároveň uvedl, že dopis nečetl. „Přišel 31. 7. a já mám od 1. 8. dovolenou. Zastupuje mě ministryně financí Schillerová, která má rozpočet na starosti a která na dopis odpoví,“ uvedl Babiš redaktorovi. Deník pak v té souvislosti uvedl, že v pozadí telefonického hovoru byl slyšet šum moře.

Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) dnes zareagovala odmítavě. „Za absolutně nereálné považuji nadpožadavky ČSSD, která požaduje skoro 20 miliard Kč navíc. Mým úkolem jako ministryně financí je udržovat veřejné finance v dobré kondici a do toho navýšení schodku na celkových 60 miliard rozhodně nepatří. To odmítám,“ sdílela Schillerová svůj rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…