„Jdou nás očernit.“ Maďarsko a EU: Znovu přihořívá

29.05.2023 13:41

Maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová tvrdí, že Evropský parlament usiluje o to, aby se Maďarsko v roce 2024 nemohlo stát předsednickou zemí EU. „Nenecháme si tuto příležitost vzít,“ uvedla Vargová s tím, že prostřednictvím předsednictví by mohlo Maďarsko prosazovat své tradiční pravicové názory napříč unií. Europoslanec Balázs Hidvéghi z vládní strany Fidesz také upozorňuje na údajný očerňující dokument, který připravuje Evropský parlament ve snaze sebrat Maďarsku další peníze.

„Jdou nás očernit.“ Maďarsko a EU: Znovu přihořívá
Foto: Pixabay License
Popisek: Maďarský parlament, ilustrační foto

Podle maďarské ministryně spravedlnosti Judit Vargové se Evropský parlament chystá příští týden hlasovat o usnesení, které má Maďarsku zabránit v převzetí předsednictví v roce 2024. „Nenecháme si takovou příležitost vzít. O právech členských států na rotující předsednictví Evropské rady se rozhoduje jednomyslným hlasováním. Evropský parlament do toho nemá co mluvit,“ uvedla ministryně podle informací serveru abouthungary.hu.

„Ti, kteří v této věci rozhodují, nikdy neuvažovali o tom, že by Maďarsku nemělo být umožněno plnit svou roli. Jsme v každodenním kontaktu s Radou a připravujeme se na tento úkol," dodala Vargová s tím, že předsednictví bude pro Maďarsko vynikající příležitostí k šíření svých názorů v ostatních členských státech a také k utváření budoucnosti Evropy. Maďarsko se podle ní zaměří na budoucí demografické výzvy, konkurenceschopnost a politiku soudržnosti.

Vargová také prohlásila, že Maďarsko usiluje o vytvoření co nejsilnější kontinentální pravice, která by mohla uspět ve volbách do evropského parlamentu v roce 2024. „Evropská pravice musí uvěřit, že může po volbách v roce 2024 převzít kontrolu nad institucemi Evropské unie a chránit evropské křesťanské hodnoty pro budoucí generace,“ prohlásila Vargová.

Zároveň varovala před snahami evropské progresivní levice a jejích médií dehonestovat Maďarsko a zdiskreditovat řádné volby do europarlamentu, pokud v nich zvítězí pravice. „Podle Smlouvy o Evropské unii je svobodná demokratická vůle maďarského lidu hodnotou, kterou je třeba hájit, i když občany udělený politický mandát nebude odpovídat ideologickému proudu v Bruselu,“ dodala Vargová, že Maďaři budou ve volbách do europarlamentu v roce 2024 rozhodovat svobodně a demokraticky bez jakýchkoli zásahů zvenčí.

Před tlakem evropské i domácí levice varoval i Balázs Hidvéghi, poslanec Evropského parlamentu za vládnoucí stranu Fidesz. Ten podle informací serveru abouthungary.hu uvedl, že europoslanci společně s maďarskou „dolarovou levicí" připravují další lživou zprávu odsuzující Maďarsko.

Návrh textu je podle něj plný „nehorázných lží" a vyzývá Evropskou komisi, aby Maďarsku neposkytla finanční prostředky, na které má nárok. „Je pobuřující, že zatímco dolarová levice protestuje kvůli zvýšení platů učitelů v Maďarsku, v Bruselu se snaží zabránit Maďarům, včetně učitelů, v přístupu k penězům, které jim náleží,“ uvedl Hidvéghi s tím, že Brusel se také nadále snaží zatáhnout Maďarsko do války.

„My však trváme na svém mírovém postoji a dáváme Bruselu najevo, že nátlaku nepodlehneme. Na každý nečestný útok řádně odpovíme a nenecháme Maďarsko zatáhnout do války,“ dodal rezolutně europoslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…