„Je to jako podpálit si dům a pak se ho snažit uhasit. Benzínem.“ Ekonomka Šichtařová pobouřeně sleduje, co dělá ČNB

24.06.2017 20:45

O tom, jak ze zdravé země vyrobit ohroženou, se rozepsala na svém blogu na serveru iDNES.cz ekonomka Markéta Šichtařová.

„Je to jako podpálit si dům a pak se ho snažit uhasit. Benzínem.“ Ekonomka Šichtařová pobouřeně sleduje, co dělá ČNB
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

„Na českém realitním trhu už zase existuje cenová bublina. No – tentokrát to nevypadá jen na píárovou zprávu spojených realitních kanceláří. Tentokrát vysílá kouřové signály dokonce i ČNB,“ podotkla úvodem svého textu Šichtařová a všímá si toho, že ČNB aktuálně dělá vše pro to, aby růst cen nemovitostí a tempo rozdávání hypoték zbrzdila. „Nemohu si pomoct, připadne mi to jako podpálit si vlastnoručně dům a pak se ho snažit uhasit. Benzínem,“ dodala Šichtařová.

Kořeny této události jsou podle ekonomky dost staré, neboť leží v dobách, kdy centrální banka poprvé vyděsila, že by se u nás také mohla inflace zpomalit a překlopit dokonce do deflace. „Můj názor sice vždy byl, že trocha té deflace by nás nezabila, ale centrální banka byla názoru jiného, a tak udělala dvě věci, aby tomu zabránila. Zaprvé začala oslabovat korunu intervencemi. A zadruhé snížila až na nulu úrokové sazby,“ zmínila. 

V té souvislosti podle ní na sebe nedala dlouho čekat hypotéční horečka spojená s nárůstem cen realit. „Jenomže co se stane, když centrální banka neustále sype a sype do ekonomiky peníze, ať už skrze intervence za více než dva prointervenované biliony korun, nebo skrze nulové úrokové sazby a hypotéky, se kterými se roztrhne pytel? Je najednou v oběhu víc peněz. A co se stane, když je v oběhu víc peněz? Bingo, spustí se inflace,“ vyprávěla o začarovaném kruhu Šichtařová s tím, že banka nedbala na to, že vedlejším efektem jsou také přehřáté nemovitosti a větší než malé množství hypoték. 

Následně podle ní nastal kečupový efekt. „Tak dlouho třesete sklenicí od kečupu a pořád se nic neděje, až najednou se na talíř vyvalí obsah celý. Stejně tak dlouho sypete do ekonomiky peníze a pořád se nic neděje, až najednou se spustí inflace větší, než byste si přáli,“ zmínila Šichtařová.

„Cíl centrální banky pro inflaci jsou dvě procenta. Podle posledních známých údajů rostly ceny v meziročním porovnání o 2,4 %. Měsíc předtím rostly jen o 2,0 %. Inflační kečup se už vyvalil,“ dodala s tím, že centrální banka by měla zařadit zpětný chod. Jenže, jak dodává, to by tu nesměly být ty hypotéky. 

„Česká centrální banka už se pochopitelně lekla, ne že ne, proto taky už mluví o zvyšování úrokových sazeb. A proto o tom víc mluví, než koná, protože si najednou začala možné důsledky uvědomovat,“ poukázala také na nový zákon o ČNB i o napravování kaše, kterou centrální banka navařila. „Například přišla s nařízením, že banky už nesmějí poskytovat tak vysoké (takzvané stoprocentní) hypotéky. Hm, snadná pomoc. Pro klienty banky není nic snazšího, než nařízení obejít tím, že si vezmou o něco nižší hypotéku a k tomu ještě druhý, třeba spotřební úvěr. Neboli rizikové hypotéky začali doplňovat ještě mnohem rizikovějšími spotřebními úvěry! Zase a znovu se regulace obrací proti jejím tvůrcům. Jako ostatně skoro každá regulace,“ dodala závěrem Šichtařová. Jediné, co ji uklidňuje, je to, že míra ohrožení české ekonomiky zatím ještě má hodně daleko do stavu, v jakém se nacházela americká ekonomika v roce 2008.

  • Původní text ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …