„Jen si běžte!“ Poprask na Radě bezpečnosti OSN. Michel tepal Moskvu a ruský velvyslanec odkráčel

07.06.2022 23:01

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja v pondělí večer odešel z jednání Rady bezpečnosti poté, co předseda Evropské rady Charles Michel vystoupil s kritickým projevem, v němž prohlásil, že ruská invaze na Ukrajinu podnítila celosvětovou potravinovou krizi. Informují o tom Novinky.cz.

„Jen si běžte!“ Poprask na Radě bezpečnosti OSN. Michel tepal Moskvu a ruský velvyslanec odkráčel
Foto: Wikipedia
Popisek: Rada bezpečnosti OSN

Michel ve svém projevu nařknul režim Vladimira Putina, že využívá dodávky potravin jako „skrytou raketu“ proti rozvojovým zemím. „Za tuto potravinovou krizi je odpovědné výhradně Rusko,“ řekl Michel, že „Rusko krade Ukrajincům obilí a snaží se z krize obvinit všechny okolo“.

Tato Michelova slova byla pro ruského velvyslance nepřijatelná – Něbenzja se během Michelova projevu zvedl a z místnosti odešel.

„Jen si jděte, možná je pro vás lepší pravdu neslyšet, pane velvyslanče,“ vyprovodil předseda Evropské rady Michel slovně Něbenzju ze zasedání.

Něbenzja poté agentuře Reuters jako důvod svého odchodu z jednání Rady bezpečnosti řekl, že nemohl zůstat a poslouchat „lži, které sem Charles Michel přišel šířit“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…