„Jezdit do Polska?“ Úder vládě. Ceny potravin odkryty

12.04.2023 13:26 | Ze sítí

Radíte Čechům, aby jezdili nakupovat do Polska? Podívejte se místo toho na ceny elektřiny a plynu v Česku, díky kterým čeští potravináři nemohou konkurovat, varuje Potravinářská komora ČR. Zde vidí důvod, proč ceny potravin neklesají. Reaguje tak na doporučení premiérova poradce Štěpána Křečka, aby občané, kteří chtějí levnější potraviny, jezdili nakupovat k severním sousedům.

„Jezdit do Polska?“ Úder vládě. Ceny potravin odkryty
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Nákup v Polsku

„Rekordní ceny potravin dál trápí české domácnosti. Tolik očekávané kontroly obchodních řetězců zatím žádné výsledky nepřinesly. Premiér Petr Fiala (ODS) doufá, že pomůže trh. Za slova pronesená v jeho internetovém pořadu Otázky a odpovědi z Kramářovy vily sklidil tvrdou kritiku i odborů,“ zaznívá v reportáži TV Nova.

„Ano, zase slyším, zasáhněte do toho, začněte určovat ceny, zbavte potraviny DPH atd. atd. Jediný výsledek by byl, že by jich bylo nedostatek. Budeme k tomu přistupovat znovu rozumnou hospodářskou politikou. Budeme využívat ty nástroje, které stát má, ale současně necháme působit trh.“ To jsou právě slova premiéra Petra Fialy (ODS).

„Souhlasím s postojem pana premiéra,“ poznamenal k tomu ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). „To už je rok, co měla vláda něco dělat,“ rozhorlil se šéf českých odborů Josef Středula. 

Podle Petra Fialy se dá za úspěch počítat tlak, který vláda na obchodníky a zemědělce vyvíjí. Kvůli vysokým cenám potravin se pak v Poslanecké sněmovně sešel také zemědělský výbor dolní komory Parlamentu. Poslanci doporučili ministrovi, aby se stát podíval na papírování, začal budovat sklady a pomohl zpracovatelům, třeba pekařům, jatkám nebo mlékárnám.

Podle prezidentky potravinářské komory mohou za vysoké ceny potravin především stále drahé energie. V tuhle chvíli se tak podle ní nelze bavit o nějakém velkém zlevňování potravin. „My jsme už upozorňovali v loňském roce, že by se měly snížit ty ceny energií, zastropovány jsou velmi vysoko, že by se ty stropy měly snížit. Bohužel v současné době se opravdu můžeme bavit jen o té stabilizaci cen,“ uvedla Dana Večeřová.

Potravinářská komora hovoří o cenách potravin i na svém facebookovém profilu. 

„Prezidentka Dana Večeřová apeluje na snížení zastropování cen energií na srovnatelné úrovni s okolními evropskými státy. Pokud máme násobně vyšší ceny vstupů, je nemožné produkovat levnější potraviny. Ve čtvrtek 13. 4. 2024 se na svém druhém jednání sejde mezirezortní pracovní komise Ministerstva zemědělství k cenám potravin. Zde by měla představit výsledky své měsíční práce. Poslanci Poslanecké sněmovny doporučili ministrovi zemědělství, aby se stát podíval na papírování, začal budovat sklady a pomohl zpracovatelům, třeba pekařům, jatkám nebo mlékárnám, aby se snížily ceny potravin,“ píše Potravinářská komora ČR.

Na vysoké ceny elektřiny a plynu upozorňovala potravinářská komora již v minulosti. „Je skutečně politováníhodné, že místo podpory domácí produkce potravin doporučují kruhy blízké premiéru Petru Fialovi nákupy potravin v Polsku. Místo toho, aby Úřad vlády České republiky řešil enormě vysoké náklady, zejména ceny elektřiny a plynu, které jsou několikanásobně vyšší než v okolních státech a zdražují českou produkci, doporučuje lidem, aby nakupovali v zahraničí. Aspoň víme, jak důležité je zemědělství a potravinářství pro tuto vládu,“ píše Potravinářská komora ČR na svém facebookovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jestli se po Babišovi měla, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 12.04.2023 18:48:20
situace dlouho napravovat, po Fialovi to už napravit nepůjde. Ten "chaos" (raději slušně) co tady ten profesůrek udělal, už nikdo nespraví. Lituji toho, kdo přijde po Fialovi.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…