„Jezte zelí, vydržte!“ Pravda o paprice. Nový šok v obchodě

02.03.2023 10:05

Ceny papriky vystoupaly poslední dobou do závratných výšin. Na vině ale není jen inflace nebo vysoká cena energií, ale i ekologie a covid. Odborníci se shodují na tom, že jde o situaci, která se každoročně v předjaří opakuje, a s nástupem české úrody půjdou ceny dolů. Do té doby si ti, kteří na papriku nemají, musejí vystačit se zelím. Někteří kupující ale mohou zažít i šok, jeden velkoobchod prodává dokonce pálivé papriky za vyšší ceny, než ty sladké.

„Jezte zelí, vydržte!“ Pravda o paprice. Nový šok v obchodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Papriky, ilustrační foto

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31652 lidí

I když se hodně diskutuje o tom, že na vysoké ceny zvláště okurek a paprik má vliv současná vysoká inflace a je to určitě z části pravda, nelze opomenout ani to, že zvyšování cen sezónní zeleniny před novou sklizní je prostě normální. Zvláště to platí u těch plodin, které nelze přes zimu skladovat.

„Je také třeba vědět, že jsou to právě ceny zeleniny a ovoce, které se skokově mění dokonce i v průběhu týdne, neboť velmi záleží na tom, odkud se do ČR tyto komodity dovážejí, a to i v době sklizně,“ píše k tomu server Vitalia.cz.

Svoji roli při stále rostoucích cenách zeleniny hraje podle zmíněného serveru i počasí, ekologická omezení, doznívající koronavirová opatření, ale také zvyšující se poptávka po komoditě, jako po součásti zdravého životního stylu.

Také podle serveru Toprecepty.cz papriky zdražily opravdu mimořádně, téměř nejvíc ze všech potravin.

„Podle webu Kurzy.cz. Červené silnostěnné papriky dnes koupíte za 130 Kč, cena těch bílých a zelených se pohybuje mezi 100 Kč až 140 Kč, bio papriky koupíte kilogram kolem 200 Kč a rekordmanem je Rohlik.cz s bio paprikami Ramiro, u nichž cena za kilogram vychází na 416 Kč.“

Server má i návod, jak se s rostoucími cenami vypořádat.

„Pokud vám vysoké ceny paprik vadí, je jediným řešením stravovat se pokud možno co nejvíc lokálně, podobně jako naši předkové. To znamená jíst jen zeleninu, která je v tuto roční dobu dostupná i u nás, což je třeba kořenová zelenina, zelí, kapusta, růžičková kapusta, červená řepa nebo brambory.“

Stále prý ale na tom nejsme tak špatně. Ve Velké Británii, kde jsou nyní papriky nedostatkovým zbožím, si je lidé mnohdy ani nemohou koupit a když už jsou v obchodech k mání, tak na příděl, a to jen po 3 ks.

Na poměrně drahou zeleninu dostal zřejmě chuť i známý brněnský právník Tomáš Tyl, který evidentně při nákupu na webu jistého obchodního řetězce nevěřil vlastním očím, když tam nalezl pálivou papriku dražší, než tu sladkou.

„Tohle mne ‚lehce pobavilo‘ – den, kdy už i pálivá paprika stojí víc než sladká. 166,33 Kč/kg a není to málo, Antone Pavloviči?! Zdroj: web itesco.cz,“ napsal na svůj facebook s odkazem na Cimrmanův výklad vzniku Tolstého románu Tři sestry, kdy český velikán doporučil ruskému spisovateli navýšit počet sester. Dvě mu totiž přišly málo.

Dodejme, že budoucnost nemusí být tak temná, jak se nyní může zdát a že ceny paprik a další zeleniny zase časem poklesnou.

„Dle mého cena ještě tak měsíc poroste, v květnu už cena nepochybně zamíří dolů. Bývá to tak pravidelně každý rok,“ míní Tomáš Maier z České zemědělské univerzity a shodují se na tom podle serveru SeznamZprávy.cz i další odborníci.

„Cenovou příznivost pozitivně ovlivní sklizeň v Holandsku a následně i v Česku, díky kterým půjdou brzy ceny dolů. Předpokládáme, že změna se projeví v následujících dvou týdnech,“ potvrzuje i Denisa Morgensteinová z Rohlík.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…